Serielezen: Ariol
Een nieuwe serie? Daar willen we meer van weten. In Frankrijk is Ariol niet zo nieuw maar wel graag gezien. Lukt het dit vinnig ezeltje de harten van Nederlandse en Vlaamse jonge lezers te veroveren?
– door Joke –
De serie
De Ariol-boekjes vertellen de dagelijkse, herkenbare en grappige gebeurtenissen van een doorsnee – nu ja – jongen. Alleen is dit jongetje een koddige, blauwe ezel die ervan droomt een superpaard te zijn. Dieren die zich als mensen gedragen dus. Elk boek bevat zes korte stripverhalen.
Voor ons is Ariol nieuw maar in thuisland Frankrijk doken de eerste verhalen al op in 1999 via het tijdschrift J’aime lire. In 2002 verschenen de verhalen als serie en in 2007 het boekje dat nu hier bij ons in de boekhandel ligt. Sylvia Vanden Heede, zelf auteur van talrijke verhalen met dieren in de hoofdrol (o.a. Vos en Haas), bleek de geknipte vertaalster voor deze reeks. Franstalige lezertjes kunnen genieten van een Frans-Canadese animatieserie over Ariol. Of dit ook naar ons zal overwaaien?
Emmanuel Guibert (1964), Frans stripauteur, zou inspiratie gehaald hebben uit de dagboeken die hij als kind al bijhield over zijn school- en gezinsleven. Voor verschillende van zijn strips ontving hij al prijzen met in 2017 de Prix René Goscinny voor zijn hele oeuvre. Tekenaar Marc Boutavant (1970) is ons bekend sinds het succes van de boeken over Stinkhond. Ook die serie is erg populair bij de doelgroep van eerste lezers.
Op een rij
Ariol – Een ezel zoals jij en ik (flaptekst)
Ramono en Ariol trappen samen lol. Maar om de vieze grappen van Ramono kan niet iedereen lachen. Is het trouwens waar dat varkens altijd vies zijn? En ezels altijd dom? Kan Superpaard ook een ezel zijn? En moet Ariol kiezen tussen Petula en de Held van het Heelal?
Ariol – Ik ben een ezel (flaptekst)
De ezel Ariol en het varken Ramono zijn beste vrienden. Ze zitten bij meester Biegel in de klas. Bizbizz de vlieg steekt altijd haar vinger op en weet op alles het antwoord. Zij is verliefd op Ariol. Maar Ariol is stiekem verliefd op Petula, het mooiste kalfje van de hele school!
In oktober verschijnt dit derde deel van de serie. Reken maar dat deze snel de weg naar mijn klasbib zal vinden.
Gelezen en goedgekeurd?
Hoewel de oorspronkelijke verhalen dateren van meer dan twintig jaar geleden, zit er geen sleet op. De dagelijkse belevenissen van Ariol en zijn vrienden of familie zijn voor elk kind herkenbaar. Als volwassene doen deze strips me niet zo veel maar voor de doelgroep van eerste lezers zijn ze hilarisch. De personages zijn karikaturaal en toch is het makkelijk om in hen gewone kinderen of mensen te zien. Boutavants figuren zijn zo getekend dat ze ondanks hun imperfectie ieders hart weten te stelen. Dat is zo bij Stinkhond en nu dus ook bij Ariol.
De kinderjury *****
Ik had verwacht dat de kinderen van mijn klas Ariol wel leuk zouden vinden. De boeken zijn niet te dik, bevatten korte verhalen en de stripvorm spreekt aan. Het gros van mijn leerlingen is nog steeds een beetje bang van dikke boeken. Ik was vooral nieuwsgierig naar of ze de boeken grappig genoeg zouden vinden. Als volwassene is dat niet altijd even goed in te schatten.
Het was snel duidelijk: de twee eerste lezers staken de klas aan met hun enthousiasme en weldra gingen de boekjes de hele klas rond. Zonder uitzondering vonden ze Ariol dolkomisch.
Komen er nog nieuwe boekjes bij over Ariol?
Ik vond de titel ook al zo grappig. Het is echt leuk.
Ik was me al van in het begin kapot aan het lachen.
Dit is echt heel grappig.
Ik zou graag zes sterren willen geven. Mag dat?
Conclusie ****
Ariol is een zeer geschikte reeks om leesplezier te bezorgen. Ideaal als leespromotor voor eerste lezers. De korte verhalen en stripvorm schrikken niet af en de humor is helemaal op maat van de doelgroep. Voor jonge lezers is het belangrijk dat ze in contact komen met boeken die hen plezier doen beleven. Vaak zijn eerste verhalen nogal saai. Ariol is dat zeker niet en dus perfect om kinderen zin te doen krijgen in lezen. Net dat maakt deze serie vier sterren waard. Hopelijk volgen de overige delen – er zijn er in Frankrijk al zeventien – snel. Wat mij betreft, vinden ze allemaal snel hun weg naar mijn klasbib.
Welke humor vinden/vonden jouw kinderen leuk als eerste lezer?