Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Smoes of avontuur?

op 24 april 2019 door

Elke leraar kent de smoesjes die leerlingen ophangen om hun afwezigheid of het ontbreken van hun huiswerk te verklaren. Soms zijn die excuses hilarisch en soms wekken ze ergernis op, maar geen enkele leraar is ooit in een verhaal als dat van Laura Pipper uit De Rats-Flats-X-Weg getuind. Of wel?

Meneer Thomassen is schooldirecteur en hij heeft een hekel aan kinderen. Bovendien haat hij smoesjes over te laat zijn of huiswerk dat niet af is. De ergste smoesjesverteller is Laura. Zij hangt een verhaal op over de Rats-Flats-X-Weg: een megasterke stofzuiger die alles opzuigt, zelfs de struiken en planten uit de tuin… Thomassen gelooft hier niks van en verhoort haar elke dag tijdens de lunchpauze.

De Duitse schrijver Salah Naoura is met dit kinderboek niet aan zijn proefstuk toe. Hij schreef er reeds een dertigtal en gebruikt alles wat hij in het dagelijks leven tegenkomt als inspiratiebron. De boeken van Naoura kregen in zijn thuisland ook reeds diverse prijzen, waaronder de Preuschhof-Preis für Kinderliteratur en de Deutscher Jugendliteraturpreis.

In De Rats-Flats-X-Weg is de hoofdrol weggelegd een het fantastische verhaal en verteller Laura Pipper betrekt er meteen ook maar haar vriendin Gaby en zelfs haar broertje Robert bij. Het drietal belandt in een ongelooflijk avontuur doordat de moeder van Laura zich een nieuwe stofzuiger laat aansmeren en er iets niet helemaal pluis lijkt te zijn met de firma die ze verkoopt. De trip leidt de kinderen zelfs tot in het buitenland.

De oplettende lezer (9+) doorziet het verhaal van Laura wel, want er zijn een paar losse eindjes die de kinderen achteloos achterwege laten. Toch doet dat er niet zo toe. Het gaat om het avontuur en de manier waarop ze meneer Thomassen weten te manipuleren door steeds op een spannend punt het verhaal af te breken. De schoolse setting en het relaas van Laura wisselen elkaar af, doordat Thomassen ze elke pauze op het matje roept in een poging de ballon lek te prikken. Dat zorgt er meteen voor dat het gemakkelijk leest door de ingebouwde rustpunten en de wisselwerking tussen de perceptie van de directeur en de belevenissen met de stofzuiger.

De Rats-Flats-X-Weg is een bijzonder leuk boek om te lezen, ook al is het zo ongeloofwaardig dat meneer Thomassen van meet af aan eigenlijk een schop onder z’n kont verdiend. Maar eerlijk is eerlijk, het is heerlijke kolder waardoor iedereen zich wellicht spontaan in de luren zou willen laten leggen.

Eindoordeel: 4 sterren



Reacties op: Smoes of avontuur?

Meer informatie

Gerelateerd

Over