Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tijgerlezen

op 10 september 2018 door

Eerder hadden we het hier al over boeken voor eerste lezertjes en hoe moeilijk het soms is om voor deze doelgroep leuke, aantrekkelijke boeken te vinden. Daarom bedacht uitgeverij Querido in 2016 Tijgerlezen.

door Joke –

Onder druk van AVI-niveaus verschijnen er veel boeken voor eerste lezers waarbij de schrijver gebonden is aan heel wat regels, zoals de lengte en moeilijkheidsgraad van woorden en zinnen. Niet makkelijk voor de schrijver, nefast voor het leesplezier van de jonge lezer. De meesten onder ons lezen een boek dat echt tegenvalt toch ook niet altijd helemaal uit. Waarom zou een zesjarige dat dan wel moeten? Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor dat leesplezier en beseffen meer en meer scholen dat daarop inzetten vanzelf leidt tot kinderen die willen lezen en als gevolg daarvan effectief meer en beter lezen.

Bij uitgeverij Querido hadden ze dat begrepen en in 2016 gaven ze een eerste reeks van zes boekjes uit in de serie Tijgerlezen. De verhalen moesten niet aan een hele reeks leestechnische criteria voldoen, echter wel aan kinderwensen. Jonge kinderen houden van humor of spanning in verhalen. En van leuke illustraties. Omdat voorlezen erg belangrijk is om leesplezier door te geven, vond Querido dat ze ook allemaal geschikt moesten zijn om voor te lezen. Verder zijn er verschillende moeilijkheidsgraden maar die zijn niet verbonden aan AVI- of andere niveaus. Er zijn boekjes met erg weinig tekst voor de echte beginnelingen. Dan zijn er de boekjes met vrij eenvoudige tekst en tot slot zijn er de echte leesverhalen. De verhalen zijn stuk voor stuk geschreven door gerenommeerde auteurs uit binnen- en buitenland.

Ik, Joke, ben altijd op zoek naar geschikte boeken om mijn leerlingen (2de leerjaar / groep 4) aan het lezen te krijgen. Mijn nieuwsgierigheid naar de Tijgerlezen boeken was groot en ik wilde dus dolgraag de theorie toetsen aan de praktijk. Zes boeken uit de reeks die al zeker 18 titels bevat, werden door mij verslonden. Hier volgen mijn bevindingen.

25f69fa4140d8d19daffd4a562fdf220.png

Heel heel heel vies boek – Edward van de Vendel en Floor de Goede ****

Een boek vol ketchup, hondjes die werkelijk álles opeten, spugende poezen, een superheld met een smerige maar effectieve superkracht: vies zijn de stripjes en korte verhalen in dit boek zeker! Dus wees gewaarschuwd: alleen voor lezers met een sterke maag! Het allervieste boek voor beginnende lezers ooit!

Alleen al door de titel en de cover wordt dit boek gegarandeerd een favoriet in de klas. Het boek bestaat uit verschillende korte verhalen over ‘vieze’ onderwerpen. Sommige in strip of graphic novel vorm andere met tekeningen bij de tekst. Dit is echt een boek dat kinderen plezier in lezen zal bezorgen. Door de eenvoudige taal kunnen eerste lezers dit al vlug zelfstandig lezen. De humor is helemaal op maat van de doelgroep net als de onderwerpen. Van de Vendel weet perfect wat er zich in die kinderhoofdjes afspeelt. Illustrator Floor de Goede maakt met gevarieerde tekenstijlen de verhalen af.

Is er leven op Mars? – Jon Agee ****

Een dappere astronaut landt op Mars. Hij weet zeker dat hij iets zal vinden dat leeft. Hij heeft zelfs een cadeau meegebracht: chocoladetaartjes. Maar hij komt al snel tot de ontdekking dat hij zich heeft vergist. Er is helemaal geen leven op Mars. En nu is hij ook nog zijn ruimteschip kwijt!

Prenten en tekst zijn in dit verhaal onlosmakelijk verbonden. Grote illustraties en weinig tekst dus al snel zelf te lezen. Ondanks de eenvoud blijft het spannend tot het verrassende einde. De tekeningen inspireren me om in deze stijl eens een opdracht te geven in de klas. En het onderwerp is weerom perfect passend voor de jonge lezers. Wie wil er nu geen astronaut worden op die leeftijd?

Hoog en laag – Annie M.G. Schmidt en Annet Schaap ****

Kees en Jelle wonen in Waaidorp. In waaidorp is alles nieuw, en heel erg fijn. Kees woont hoog, in een flat. Jelle woont laag, in een huis met een tuin. Maar Kees wil laag wonen. En Jelle hoog. Ze besluiten te ruilen. Is dat wel een goed plan?

Dit verhaal schreef Schmidt in de jaren zeventig en is voor de serie heruitgegeven. Annet Schaap zorgde met de tekeningen voor de nodige moderne toets waardoor het verhaal nog steeds van deze tijd is. Hoe Schmidt haar boeken zo’n succes zijn en blijven wordt ook hier weer duidelijk. Het is ongelofelijk hoe ze erin slaagt gevoelens weer te geven, gebruik makend van zulke eenvoudige woorden en zinnen.

Bobbi Bolhuis, redder in nood – Kate Dicamillo en Loes Riphagen ****

Meneer en mevrouw Bolhuis hebben een varken dat Bobbi heet. Bobbi slaapt het liefst bij hen in het grote bed. Maar samen zijn ze wel wat zwaar. En dan, midden in de nacht… BOEM! KRAK! ...zakt ineens het bed door de vloer! Bobbi rent de deur uit. Haalt ze hulp? Of zet ze de hele buurt op stelten?

Dit boekje werd dit jaar door de kinder- en jeugdjury Vlaanderen als winnaar bekroond in de categorie 6-8 jaar. Het verhaal zit boordevol absurde humor. De plot lijkt wat simpel maar Dicamillo weet me te charmeren door met eenvoudige woorden en zinnen toch mooie vergelijkingen neer te pennen.

Van dit liedje krijgt Bobbi het warm vanbinnen. Alsof ze net geroosterd brood met een heleboel boter heeft gegeten.

Hoe ik een detective werd – Ulf Stark ***

Als Ulfs grote broer met zijn vrienden een detectivebureau begint, wil Ulf natuurlijk meedoen. Maar daar is hij volgens de anderen te klein en te dom voor. Dat laat Ulf niet op zich zitten. Hij bedenkt een slim plan om te bewijzen dat hij prima kan speuren. Nu moet hij dat plan alleen nog goed uitvoeren…

Een goed verhaal dat nauw aansluit bij de leefwereld van de lezers, maar ook niet meer dan dat. Door de titel verwachtte ik een spannender verhaal dan wat ik hier voorgeschoteld kreeg. Hoewel enkele pagina-grote illustraties me wel konden bekoren, bevielen de andere tekeningen door de simpele, kinderlijke stijl veel minder.

Zondag maandag sterrendag – Anna Woltz en Annet Schaap ****

Nora is uitvinder. Boven op zolder verzint ze vleugels voor haar hond. En een draak om haar grote broers bang te maken. Maar dan krijgt Nora een nieuwe buurjongen. Sep weet alles van de sterren. Maar de aarde vindt hij stom. Wat is er met hem aan de hand? Kan Nora iets uitvinden om hem te helpen?

Dit boek werd beloond met een vlag en wimpel 2018. Het is al een echt leesboek maar alle ingrediënten van de Tijgerlezen-serie zijn weer aanwezig. Een goed verhaal ondanks de eenvoudige taal, mooie illustraties en een onderwerp dat vele kinderen uit de doelgroep aanspreekt. Een aanrader voor kleine sterrenliefhebbers, uitvinders en/of verlegen baasjes. Past perfect binnen het thema van de kinderboekenweek 2018: Vriendschap.

Geslaagd!

Wat mij betreft doen deze boekjes wat ze beloven: leesplezier bezorgen en aanwakkeren. Ze ogen aantrekkelijk en de thema’s zijn helemaal op maat van jongste lezers. Daarnaast zijn ze ook goed geschreven, zoals te verwachten valt als je het indrukwekkende lijstje auteurs en illustratoren aanschouwt. Een aanrader voor elke klasbibliotheek.

Kennen jullie de reeks Tijgerlezen al? Welke andere boeken uit de reeks las jij en wat zijn jouw ervaringen daarmee?



Reacties op: Tijgerlezen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel (1964) heeft een omvangrijk oeuvre bestaande uit meer dan t...

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was een van Nederlands bekendste en populairste schrijfsters....

Kate DiCamillo

Kate DiCamillo

Kate DiCamillo is één van de meest toonaangevende Amerikaanse kind...

Ulf Stark

Ulf Stark

Ulf Stark werd in 1944 geboren te Stockholm. Hij is een van de bekendste kinderb...

Anna Woltz

Anna Woltz

Anna Woltz (Londen, 29 december 1981) groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige...