Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Toermalijn

op 17 januari 2021 door

Een nieuw boek van Davide Cali met illustraties van Fatinha Ramos? Als twee talenten de krachten bundelen dan schept dat hoge verwachtingen. Benieuwd of ze die waarmaakten?

door Joke –

Davide Cali is de auteur van o.a. De Vijand en Goedemorgen, beste buur. Deze twee heel verschillende boeken konden me eerder al bekoren en worden vaak gebruikt in mijn klas. Vooral dat eerste boek over hoe een vijand ook maar een mens is met net dezelfde angsten en gevoelens als jijzelf. Fatinha Ramos was me opgevallen door haar illustraties voor de voorleesweek 2020. En toen was daar Toermalijn, een prentenboek, een samenwerking tussen deze twee. Mijn neus krulde van nieuwsgierigheid en omdat dat er een beetje eigenaardig uitziet, ging ik snel aan het lezen.

7827e609fcb84b9e190c6372695d15f7.jpg

Kort

Toermalijn, zo heet de prachtige prinses met ogen in drie verschillende kleuren, zoals de edelsteen met dezelfde naam. Ze zit gevangen in een toren en wacht op de allerdapperste ridder, de enige die haar kan bevrijden. Velen voelen zich geroepen door de belofte van haar schoonheid én haar zachte zoenen…

Auteur

Davide Cali (1972) is een Italiaanse schrijver van kinderboeken en graphic novels. Hij schrijft ook onder de pseudoniemen Taro Miyazawa en Daikon. Hoewel hij zelf striptekenaar is, heeft hij maar enkele van zijn kinderboeken zelf van illustraties voorzien. Zijn boeken zijn in meer dan 30 talen vertaald.

Enkele van zijn andere naar het Nederlands vertaalde werk:

De kusttram

Goeiemorgen, beste buur

Olifant is verliefd

Wat me nu toch gebeurde op weg naar school…

De vijand

Het verhaal van de beer met zijn zwaard

Illustrator

Fatinha Ramos (1977) is een Belgisch-Portugese illustratrice. Na jaren werken in de reclamewereld als grafisch vormgever, besloot ze haar droom te volgen en fulltime illustrator te worden. Met succes want ze heeft klanten over de hele wereld. Ramos is zeer geëngageerd en kiest vaak voor opdrachten met een maatschappelijke boodschap. Ze heeft een heel eigen dromerige tekenstijl. Bekijk zeker dit interview tijdens de Boekenmarathon van de online Boekenbeurs 2020. De illustraties voor Toermalijn kregen reeds een zilveren medaille op de JIA Illustration Awards 2020.

Enkele andere boeken die geïllustreerd werden door Ramos:

De maan is overalKolet Janssen

Brown girl magic Dalilla Hermans

Ik ben heel veel liefde – Wally de Doncker

De vogel in mijn haar – Karl van den Broeck

Inhoud

Het is liefde op het eerste zicht als ik mijn pakje met Toermalijn erin open. De cover is grotendeels zwart en bruin – zoals een zwarte toermalijn edelsteen of stelt het misschien de onyx voor? – wat voor een prentenboek vrij zeldzaam is. Vaak kiest men voor heldere kleuren. Toch spreekt de illustratie met een ridder op een wit paard tussen feeërieke bloemen meteen aan. De bijzondere dromerige stijl van Ramos zorgt voor de juiste sprookjesachtige sfeer die past bij ridders en prinsessen die opgesloten zitten in een toren. De ridders dragen allen namen van edelstenen. Per dubbele bladzijde ontdekken we een nieuwe ridder waarbij de kleuren van de prenten geïnspireerd zijn op de desbetreffende edelsteen. Dit detail zal kinderen ontgaan maar het is leuk ze hierop te wijzen, kinderen zijn snel geïnteresseerd in zulke weetjes. Het is een zeer originele invalshoek voor een kinderprentenboek met verder een klassiek thema.

Davide Cali schrijft naar gewoonte ongecompliceerd en geen woord teveel. Dat maakt dat de tekst voor dit verhaal volledig ondergeschikt is aan de illustraties. De redenen waarom de dappere ridders niet bij de prinses geraken zijn vaak absurd wat de ridders nogal sullig maakt. Uiteraard is dat de bedoeling en voor kleuters klinkt het allemaal heel plausibel. Het einde is zeer verrassend, zeker voor de jonge lezers/toehoorders. De echte boodschap van het verhaal wordt pas op die laatste bladzijde duidelijk. (Zonder spoilers kan ik niet meer prijsgeven dan dit. Benieuwd? Lees het boek!)

28e96c56339a8e398dfb1233c7748c09.jpeg

De kinderjury

De reacties van de kinderen logen er niet om, ook zij hadden dit einde niet zien aankomen. Toch reageerden de meesten zoals ik had gehoopt met een open en tolerante houding. Zo gaat het meestal bij kinderen, ze maken zich helemaal niet zo druk om dingen die 'anders' zijn.

Bij het openen van het boek vlogen de oh’s en ah’s in het rond. De warme kleuren van de schutbladen wisten de kinderen zelfs al te betoveren. Het onverwachte einde zette één van mijn leerlingen zo aan het denken dat ze er even stil van werd. Toen zei ze ‘ Ik heb er even goed over nagedacht, juf. Ik vind het fijn voor Toermalijn maar ik ben heel zeker dat ik het zelf liever anders wil.’ (tekst een beetje aangepast om spoilers te voorkomen) Een boek dat aan het denken zet, daar houd ik heel erg van. De kinderen gaven een gemiddelde van 4,6 sterren.

Conclusie ****

De illustraties tillen het boek naar een hoger niveau. Vandaar een vierde ster. Het thema is origineel, het einde onverwacht. Toermalijn is een prachtig ogend prentenboek voor kleuters. Leerlingen van de onderbouw kunnen het door het eenvoudige taalgebruik makkelijk zelf lezen en zullen eveneens van de kunstwerkjes van Ramos genieten. De boodschap die in het verhaal verborgen zit, schept kansen tot gesprek. Zo zou je het in hogere klassen kunnen inzetten om te filosoferen over dit onderwerp. Geschikt voor de klasbib dus maar ook om thuis voor te lezen, te genieten van de prenten én na te praten over het verhaal.

Kenden jullie Davide Cali of Fatinha Ramos al?

Spreekt Toermalijn jullie aan?



Reacties op: Toermalijn

Meer informatie

Gerelateerd

Over