Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie:De Grijze Jager Boek 13, De Clan van de Rode Vos

op 30 december 2018 door

Ben jij liefhebber van de Grijze Jager en had je alle boeken al lang uit? Dan heb je lang moeten wachten op het vervolg van De Koninklijke Leerling. Sinds najaar 2018 is hij er: Boek 13 De Clan van de Rode Vos. Je kunt je hart weer ophalen aan Jager Will, prinses Cassandra, ridder Arnaut en vooral prinses Madelyn. Ondertussen schreef John Flanagan de serie De Broederband over de Skandiërs, een volk dat ook in de Grijze Jager voorkomt.

Voor wie nog nooit van De Grijze Jager heeft gehoord: de serie over de De Grijze Jager speelt zich af in Araluen, een land met een koning, ridders, leenheren en Grijze Jagers. De koning moet het koninkrijk voortdurend verdedigen tegen vijanden, soms binnen het land, soms er buiten. Het is een fantasyserie, maar de wat oudere lezer herkent er landen in als Engeland, Schotland, Frankrijk, Spanje, Scandinavië en Marokko. Grijze Jagers zijn tegelijkertijd politieagent en spion. Ieder leen (een middeleeuws woord voor het gebied waarin een leenheer de baas is) heeft een Grijze Jager, die daar een oogje in het zeil houdt namens de koning, als dat nodig is grijpt hij in. De Grijze Jagers hebben een waas van geheimzinnigheid om zich heen. Niemand in het land weet precies wat je aan ze hebt, ze zijn wat eigenzinnig. Een leenheer vreest ze, want ze hoeven alleen maar aan de koning verantwoording af te leggen. De Grijze Jagers houden er zelf ook wel van dat ze mysterieus lijken. Ze oefenen erop om onzichtbaar te zijn, op te gaan in hun omgeving. Ondertussen zijn ze slim, snel en beschikken ze over speciale sterke wapens. Hun belangrijkste hulpje is hun paard. De paarden van de Grijze Jagers lijken dom en lomp, maar in wedstrijden winnen ze van de snelste raspaarden. De serie gaat vooral over Jager Will, die als kleine jongen in opleiding gaat. Inmiddels is Will een volwassen, volleerde Grijze Jager. Hij heeft vijanden verslagen en vrienden gemaakt en is zelf leraar van een bijzondere leerling: prinses Madelyn, ofwel Jager Maddie. Maddie is de eerste vrouwelijke Jager. Dat is bijzonder in Araluen, waar mannen tot nu toe de macht hebben. Dat zal veranderen als haar moeder, prinses Cassandra, de eerste koningin wordt. Vanaf deel 12 is zij de hoofdpersoon.

De Clan van de Rode Vos is een vervolg op deel 12 De Koninklijke Leerling, waar Maddie haar eerste jaar als Grijze Jager in Opleiding heeft. De Clan van de Rode Vos is eigenlijk een heel actueel boek. In de tijd waarin wij leven gaat het veel over vrouwen aan de top, vrouwen die voor zichzelf op kunnen komen. Precies daarover gaat dit verhaal, want in Araluen is een beweging op gang gekomen van mensen die vinden dat een vrouw nooit een leger kan aanvoeren en dus nooit een land kan regeren. Dat prinses Cassandra veel gevechtservaring heeft, zijn de mensen vergeten en dat dochter Madelyn Grijze Jager wordt weet (bijna) niemand. De twee vrouwen moeten nu laten zien dat ze hun mannetje kunnen staan.

Vrouwen zijn niet sterk genoeg om onze vijanden te weerstaan.

Madelyn heeft zomervakantie, die brengt ze door bij haar ouders op het paleis. Stilzitten past niet bij deze prinses, ze gaat op onderzoek uit. Zo ontdekt ze de clan van de Rode Vos en merkt ze dat haar moeder in gevaar is. Of ze op tijd komt om haar moeder te redden zullen we pas weten als er een deel 14 is, dus alle liefhebbers kunnen rekenen op nog een spannend Grijze Jager boek.

John Flanagan  (Sydney, 1947) schreef de Grijze Jagerverhalen voor zijn zoon, die lezen maar niets vond toen hij een jaar of twaalf was. De jongen was klein voor zijn leeftijd en lang niet zo sterk als zijn vrienden, net als Jager Will. Veel jongens vanaf een jaar of tien genieten inmiddels van de avonturen van een opgroeiende Grijze Jager. Nu een meisje Grijze Jager wordt, kunnen meisjes van af een jaar of tien zich ook herkennen in de verhalen.

Ik geef het boek vier sterren.



Reacties op: Clubrecensie:De Grijze Jager Boek 13, De Clan van de Rode Vos

Meer informatie