Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wachten op de Wind

op 16 augustus 2021 door

De 40-jarige Zweedse schrijver Oskar Kroon schreef het op het eerste oog bijna poëtische Wachten op de Wind. Dit boek werd in 2019 bekroond met de literaire onderscheiding - de Augustprijs. De prijs die - in Zweden - gezien wordt als de meest prestigeuze literatuurprijs en jaarlijks wordt uitgereikt. Als dat niet nieuwsgierigmakend is! En dus was het de hoogste tijd om de Nederlandse vertaling te lezen. Benieuwd wat ik er van vond? Lees dan snel verder.

Door Annemieke de Jong

Wachten op de Wind

Het zit Wieke niet mee. Wanneer je geen vrienden hebt, je ouders gescheiden zijn, je moeder emotioneel onstabiel is en je vader een kind verwacht met zijn nieuwe vriendin is de zomer wellicht niet hetgeen waar je het meest naar uit kijkt. Maar voor Wieke is dat anders. Wieke brengt de vakantie door bij opa op het eiland. Een eiland dat weinig te bieden heeft, maar voor Wieke geweldig is... 

Wieke werkt aan zijn boot, helpt opa waar hij kan en beleeft vanalles. Helemaal wanneer er een vriendschap ontstaat met de bijzondere Rut. Een vriendschap die onder druk komt te staan wanneer er een walvis aanspoelt. Maar dan moet Wieke terug vanwege de geboorte van het kindje. En daarna terug op het eiland, staat er iets verdrietigs te gebeuren.

Een bijzonder boek over familie, vriendschap en rouw!

Leeservaring

Wachten op de Wind is een bijzonder boek. Het is een boek dat wat tijd vraagt van de lezer om daadwerkelijk in het boek en het verhaal te komen. Dit hangt mede samen met de schrijfstijl van het boek die ietwat poëtisch aan doet. 

Het boek dat je kennis laat maken met vele perspectieven geeft een inkijkje in de levens van Wieke, Rut, papa en mama. Dat vraagt van de lezer een bepaald schakelvermogen en inlevingsvermogen. 

Echter wanneer je eenmaal de eerste fase van het boek doorlopen hebt en de puzzelstukjes op hun plaats vallen is het zeker voor oudere of meer ervaren lezers goed te lezen!

Eindoordeel

Een bijzonder boek met een prachtige kaft. Een kaft die door zijn kleurencombinatie en kunstachtige uitstraling direct een aantrekkingskracht had op mij als boekenliefhebber. Een kaft die bovendien past bij het poëtische karakter van dit bijzondere boek.

Het is een boek dat troost kan bieden, dat je de personages in je hart laat sluiten en op momenten zowel zorgt voor een lach als een traan.

Een absolute aanrader voor jeugdige ervaren lezers, helemaal wanneer zij behoefte hebben aan een trooostend boek of juist een boek dat onderwerpen als familie, vriendschap en rouw aan bod laat komen.

Een prachtig verhaal dat door mij wordt beoordeeld met ****.

Hebben jullie Wachten op de Wind al gelezen? Wat vonden jullie ervan? Deel met ons je leeservaring!



Reacties op: Wachten op de Wind

Meer informatie

Gerelateerd

Over