Wat weet jij al over de Noorse mythen?
Sommige boeken worden groots aangekondigd, of hebben in andere landen al zoveel furore gemaakt dat je er wel nieuwsgierig naar móet worden! Dat is zeker het geval bij Noorse mythen van Kevin Crossley-Holland en Jeffrey Alan Love. Waar Neil Gaiman vorig jaar met zijn Noorse goden dezelfde verhalen in een nieuw 'volwassenen' jasje heeft gestoken, doet Crossley-Holland dat nu voor de jeugdige lezers. Of voor de volwassen lezers die van illustraties houden!
Als je een boek thuis krijgt bezorgd, is het altijd spannend wat je gaat aantreffen. Zeker als het boek nog niet in de boekhandel ligt en je dus niet echt een idee hebt over het formaat en de lay-out. Ik kan je zeggen dat het een cadeautje was om Noorse mythen uit de envelop te halen. Het is een groot, gebonden boek met een prachtige gele cover. Als je dan het boek doorbladert (wat ik bij kinderboeken altijd snel even doe om een beeld te krijgen), dan vallen direct de grote, 'stoere' illustraties op. Deze geven het boek eigenlijk direct iets onheilspellends... en dat maakte me nóg enthousiaster om onmiddellijk te starten met lezen.
In de inleiding heb ik het over Noorse goden van Neil Gaiman en daarbij moet ik eigenlijk naar de recensie van Anne-Claire Verham verwijzen. Zij zegt namelijk dat het correcte woord in het Nederlands 'Noordse' moet zijn, in plaats van 'Noorse', als we het over de goden en mythen hebben. Dit wou ik even ter informatie delen.
Kevin Crossley-Holland (1941) raakte tijdens zijn studie gefascineerd door de Middeleeuwen en een van de beroemdste verzen uit die tijd 'Beowulf'. Ook de legende van koning Arthur wist zijn aandacht te vangen. Vooral dat laatste verhaal zorgde voor genoeg inspiratie om boeken te schrijven. Crossley-Holland schreef ook verschillende gedichtenbundels voor volwassenen.
Jeffrey Alan Love voorziet dit boek van zijn prachtige, maar toch ook bijzondere illustraties. Alan Love won de World Fantasy Award voor Beste Artiest en won een gouden medaille van de Society of Illustrators. Hij is geboren in South Carolina, maar woonde op verschillende plaatsen over de hele wereld o.a. Duitsland, Zuid-Korea, Hawaii,... Het is de moeite om zijn website even te bekijken. Daar staan verschillende voorbeelden van zijn typerende illustraties. Hij geeft er ook een inkijk in Noorse mythen. Het is vooral uitkijken naar zijn nieuwe graphic novel, The thousand demon tree.
Wat weten jullie allemaal over Noorse mythen?
Ik... niet heel veel, tenminste voor ik aan dit boek begon! De Marvel-films over Thor hebben mij zowat alles bijgebracht wat ik weet en ik zou er mijn hand niet voor in het vuur durven steken dat alles wat daarin wordt verteld, ook naar waarheid uit de Noorse mythen is overgenomen. Ik heb dus in ieder geval geprobeerd om er blanco in te gaan en ik werd aangenaam verrast!
Het overzicht van de goden en godinnen, reuzen en dwergen, én de tekening van de negen werelden van de Noorse mythologie zorgen al vanaf de eerste pagina voor een bepaalde sfeer. De illustraties van Alan Love drukken een grote stempel op de manier waarop je het boek beleeft. Ze zijn bruut, donker en rauw en daar heeft Crossley-Holland mooi gebruik van gemaakt. De verhalen uit de mythologie zijn dat namelijk ook! In de kleinste hoekjes zit wraak en verraad verstopt en de martelingen en het bloed spatten je figuurlijk om de oren.
De schrijfstijl van het boek is lastig te duiden. De vele onbekende en vaak lastige namen zorgen ervoor dat je het boek heel traag moet lezen. De conversaties in het boek proberen dat wat te compenseren en daar heeft Crossley-Holland wel goed werk geleverd. Deze conversaties zorgen echt voor een andere kijk op de verhalen. De taaie materie wordt in hapklare brokken gesneden en dat was wel nodig denk ik! Ook mogen we de vertaler wel extra in de bloemetjes zetten! Wat zal Margaretha van Andel hier een werk aan gehad hebben! De vertaling van een boek is altijd een kunst, maar als je te maken krijgt met klassieke verhalen is het altijd de uitdaging om de authenticiteit te bewaren én de toon van de auteur toch door te laten schemeren.
Het boek leent zich perfect als naslagwerk, maar dat heeft als nadeel dat je er niet uren na elkaar in kan lezen. Nu, dat zal vast wel kúnnen, maar mij lukte dat niet zo goed. De concentratie ebt na een tijdje toch weg. Of dat nu door de moeilijke namen kwam óf door het feit dat ik mijn best deed om ook alles te onthouden, dat weet ik niet. Ik merkte wel dat ik toch met plezier weer naar het boek teruggreep en de illustraties me elke bladzijde weer volledig in hun macht hadden.
Kortom, een aanrader voor jong én ouder vanaf 10 jaar, een pronkstuk in de kast!
Zijn jullie ook benieuwd geworden naar dit boek? Of kennen jullie de Noordse mythen al vanbuiten en vanbinnen? Laat het hieronder in een reactie even weten!
Groetjes,
Evy