Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Watkat - Dat ben ik

op 12 juli 2020 door

Een stel katten dat zich in de meest bizarre situaties weet te wringen, dat kan alleen maar leiden tot hilariteit bij de meeste jonge lezers. Op de achterflap wordt SpongeBob SquarePants vermeld, maar onvermijdelijk komen er associaties met Garfield aan te pas, alleen is Watkat een stuk minder liefelijk.

Door Katy

Watkat is een knorrig blauw huisdier dat zijn chagrijn niet verbergt. Zijn vriend Blurmp is het absolute tegengestelde, altijd vrolijk en lekker naïef. Het duo vormt de spil van de nieuwe reeks van cartoonist Jim Benton. Watkat - Dat ben ik is het eerste deel.

In Amerika verscheen onlangs het derde deel over Catwad, zoals hij in het Engels heet, maar Jim Benton maakte eerder al grappige boeken zoals Dear Dumb Diary en Franny K. Stein. Die werden echter nog niet vertaald. Watkat is het eerste uitstapje naar de Nederlandstalige markt. Benton woont en werkt in Michigan.

In korte verhaaltjes van één tot negen pagina’s beleven de twee katten avonturen die gaan van instortende regenbogen en muggen die geen elf-eenhoorns zijn tot de meest smerige pizza’s. Elke bladzijde bevat een paar illustraties die erg beperkt voorzien zijn van tekst, het blijven tenslotte cartoons. Het zijn vooral de prenten die spreken en het contrast tussen de Watkat en het opgewekte kleurenpalet is groot. De humor in het boek is van de droge, niet zo fijnzinnige soort en met momenten behoorlijk absurd.

Terwijl Watkat het leven nogal donker inziet, steelt de neurotisch blije Blurmp de show. De bruine kat ondermijnt alle negativiteit met zijn zonnige karakter en tovert zonder meer een glimlach op het gezicht van de jonge lezer (8+). Benton heeft immers goed door wat kinderen grappig vinden en wat niet. Sommige grappen zullen vast geen indruk maken op ouders, maar zullen hun kroost wel over de grond doen rollen van het lachen. De humor van Watkat en Blurmp is onbevangen, ietwat ruw en bizar.

Watkat – Dit ben ik is amusement op kindermaat. De vriendschap tussen Watkat en Blurmp biedt ruimte aan vertier en talloze grappen. De eenvoud van de cartoons en de tekst maakt het geheel erg toegankelijk. Het is verleidelijk om alle grappen achter elkaar te lezen, toch is een hoofdstuk per keer op zich al hilarisch genoeg.

Eindoordeel: 4 sterren



Reacties op: Watkat - Dat ben ik

Meer informatie

Gerelateerd

Over