Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Week van het beeldverhaal

op 04 juli 2018 door

Onze collega’s van de Scifi & Fantasy Club nodigden ons uit om deel te nemen aan hun ‘Week van het beeldverhaal’. Vermits het in de jeugdliteratuur wemelt van de beelden gingen we graag in op dat verzoek.

Geschreven door Joke

Jeugdliteratuur en beelden zijn onlosmakelijk verbonden. Eigenlijk schenken we het hele jaar door aandacht aan beeldverhalen. Tenminste als we daarbij alle boeken met beeldmateriaal in beschouwing nemen. Er zijn natuurlijk de prentenboeken maar ook in 'echte' leesboeken en zelfs  non-fictieboeken wordt vaak speciale aandacht besteed aan de illustraties. 

Prentenboeken

In jeugdliteratuurland krioelt het van de prentenboeken en daar zitten vaak pareltjes tussen. Vergis je niet, prentenboeken zijn er heus niet enkel voor peuters en kleuters. Veel prentenboeken hebben verschillende lagen waardoor ze ook voor oudere jeugd (en niet-jeugd) erg genietbaar zijn. Hier lees je hoe je zo'n prentenboek kan lezen. Er staan enkele supertips in van boeken die enkel uit beelden bestaan. En natuurlijk bespraken we in onze artikels al enkele prachtexemplaren: Trippelende tijger, Die peer is voor mij, En de maan lachte, De wolf, de eend & de muis, ArmstrongRikki en De meest eenzame walvis ter wereld.

Graphic novels

Tijdens deze week van het beelverhaal gaat het echter over de zogeheten graphic novels. Sinds het eerste deel van Het leven van een loser van Jeff Kinney zijn dit soort boeken erg populair geworden. Deze boeken zijn vaak erg grappig en staan boordevol tekeningen. Daarnaast zijn ze vaak makkelijk te lezen waardoor ze ook gesmaakt worden door kinderen die minder graag lezen of soms moeite hebben daarmee. Ondertussen zijn er heel wat gelijkaardige reeksen op de markt. 

Het leven van een loser - Jeff Kinney

dd5815332ee6b7b3da5be3389d2a7e51.jpgDeze serie bestaat uit de zogeheten dagboeken van hoofdpersonage Bram Botermans, een anti-held. Deel één dateert van 2007 en begin juni verscheen nummer twaalf Wegwezen. Heel wat jaren terug kocht ik het eerste deel van deze serie en alledrie de zonen vonden dit een hit. Ondertussen zijn ze er te oud voor maar een van hen houdt nog steeds een logboek bij in dezelfde stijl als de boeken. Jammer genoeg mag ik het niet meer lezen nu. Hierbij tip ik Jouw leven als loser, een logboek in de stijl van loser Bram, om zelf in te vullen voor creatieve kinderen.

Tom Groot - Liz  Pichon

d7ea2eca345a05cf6d761e8dc64a2dcf.jpgFans van 'Het leven van een loser' zullen de hilarische avonturen van Tom Groot zeker waarderen. Via het dagboek van Tom maken we kennis met een groot striptekenaar, een briljante musicus (al is er tot nu toe niemand komen luisteren naar zijn tweemansband) en een meester in het verzinnen van smoesjes. Zijn meester ziet er nog wel de humor van in, maar zijn zus Delia drijft hij tot waanzin.
Onlangs had onze Evy een interview met Liz Pichon, de auteur.


De waanzinnige boomhut van dertien verdiepingen 
- Andy Griffiths

bfcb518d869f6959f4f9685e743b99da.jpgEnthousiast gemaakt door Renate, zijn we binnen de club volop bezig om jullie hier later een fijn artikel over te presenteren. Het waanzinnige succes van de waanzinnige boomhut. ‘Leuk’, ‘geweldig’, ‘spannend’, ‘grappig’, is maar een handgreep uit de enthousiaste commentaren als je aan kinderen vraagt wat ze van de ‘Waanzinnige boomhut-reeks’ van Andy Griffiths vinden. Het begon met een boomhut van 13 verdiepingen, daarop volgde er eentje van 26 verdiepingen en nu, nog eens 6 edities later, zitten we aan een bouwwerk van niet minder dan 91 verdiepingen. En nog krijgen de kids er geen genoeg van. Intrigerend. In die mate zelfs, dat we deze succesvolle reeks eens in het lang en in het breed onder de loep zullen nemen. We lezen ze allemaal! Dat wordt een hele klus maar op 15 oktober zijn we er met onze conclusies. 

De avonturen van Kapitein Onderbroek - Dav Pilkey

d9aefadf3ff609d5768ef565aac76abf.jpgSjors en Harm halen altijd kattenkwaad uit. Als ze met hun grappen een rugbywedstrijd op school in het honderd laten lopen, gaat het goed mis. De directeur blijkt met bewakingscamera's alles opgenomen te hebben en chanteert ze daarmee. Sjors en Harm moeten de meest vervelende klussen opknappen, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Maar de jongens nemen wraak met een hypnose-ring. Ze veranderen de directeur in Kapitein Onderbroek, die als een soort Superman allerlei heldendaden verricht.
Dit boek bevat veel illustraties, met als extra's een strip over de avonturen van Kapitein Onderbroek en een heuse flap-o-rama, waarbij je door een bladzijde te bewegen een echte animatie krijgt! Begin dit jaar verscheen bij ons deel drie maar in de Verenigde Staten is deel veertien al een feit. 

Zo kunnen we nog wel even doorgaan want van dit succes wil iedereen wel een graantje meepikken. Dat maakt het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Iets waar we jullie in de toekomst nog vaak zullen bij helpen. 

Niet alle graphic novels voor de jeugd passen in dit plaatje. Er is ook ernstiger werk voor handen. Zo verscheen in september vorig jaar het verhaal van Anne Frank in deze beeldende vorm. Enkele voorbeelden: 

Het achterhuis - Ari Folman en David Polonsky

1d073dd1bfe7af9ab5b2f1df27da6fed.jpgZeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm - het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky (beiden bekend van Waltz with Bashir).

Het boek zorgde voor enige discussie, niet iedereen vond het passend dat een dergelijk boek in stripvorm werd gegoten. Maar zoals in Het achterhuis valt te lezen, hebben de makers dit boek juist voor kinderen, die steeds minder vaak lezen, toegankelijk willen maken. En daarmee zijn ze goed geslaagd. Het Achterhuis is een goede eerste kennismaking met de Tweede Wereldoorlog en het verhaal van en over Anne Frank.

De Zombietrein - Edward van de Vendel

972a3146b6a2db9b976f007a935ac3e0.jpgHet zijn strips. Én het zijn gedichten. Het zijn stripgedichten! Edward van de Vendel schreef de gedichten. Over chips aan je vingers, starende baby’tjes, goudvissen als gouden lampjes in de grond en een trein met spoken… Floor de Goede (van Flo) maakte er strips van. Stripgedichten dus! De eerder verschenen bundels stripgedichten werden bekroond met een Zilveren Griffel (Opa laat zijn tenen zien) en een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en de Stripschappenning voor Album van het Jaar (Draken met stekkers).

 

Harry Potter Illustrated Editions - J.K. Rowling & Jim Kay

40125e50e95e69585d04d31bd4fbe96f.jpgVoor de grotere kinderen onder ons. Voor de liefhebbers van Harry Potter. Voor hen die Engels lezen of van hele mooie prenten houden. Voor jou zijn de geïllustreerde boeken van Harry Potter. Inmiddels zijn er drie boeken omgetoverd tot geïllustreerde edities, waarbij woord en beeld een prachtige synergie vormen: the Philosopher's Stone, the Chamber of Secrets en the Prisoner of Azkaban. De boeken zijn groot en zwaar, waardoor ze niet heel geschikt zijn om er uren in te lezen, maar ze zijn met hun hardcover en papieren omslag wel perfect om telkens opnieuw op te pakken en door te bladeren.

Heb jij wel eens een beeldverhaal gelezen? Of ben je dat nu juist van plan? Laat ons weten wat je er van vond!



Reacties op: Week van het beeldverhaal

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeff Kinney

Jeff Kinney

Jeff Kinney is een Amerikaanse striptekenaar, ontwerper van computerspellen en s...

Liz Pichon

Liz Pichon

Liz Pichon studeerde grafisch ontwerp aan Middlesex Polytechnic en aan de Camber...

Andy Griffiths

Andy Griffiths

Andy Griffiths is een van de populairste kinderboekenauteurs in Australië. Hij s...

Terry Denton

Terry Denton

Terry Denton is een Australisch auteur en illustrator. Hij werkte vaak samen met...