Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wie is Wonder Rob, euh...Wout?

op 22 augustus 2018 door

Deze maand verscheen Wonder Wout - Onder Hoogspanning, het tweede deel over de jonge superheld Wout. Tijd om alle lezers die het eerste deel van deze spannende reeks gemist hebben even wakker te schudden en om alle anderen warm te maken voor deel twee. Wie kan dat beter doen dan auteur Rob Vangansewinkel zelf?

780f7c36325918cb92a67cb93f5de3c0.jpgRob, kan je jezelf even introduceren?
Ik ben 38, getrouwd en trotse papa van een zoon en dochter. In het dagelijkse leven geef ik Nederlands, Engels en Godsdienst in het secundair onderwijs. Ik woon in Meeuwen-Gruitrode (dat binnenkort de naam Oudsbergen zal krijgen) in het Belgische Limburg. In 2016 kwam mijn debuut Wonder Wout - De strijd om de steen uit bij uitgeverij Clavis. Deze zomer verscheen het vervolg Wonder Wout - Onder hoogspanning

Jouw boeken zijn geïllustreerd door Chris Vosters. Wie is hij?
Chris Vosters komt net als ik uit Limburg. Hij tekende niet alleen de covers van de Wonder Wout-boeken, maar maakte ook de mooie tekeningen die in de boeken staan. In Willy Boem (David Vlietstra), Waterwatje (Evelien Feltzer) en Billy en het geheim onder de trap (Krista Okma) kan je zijn illustraties ook bewonderen.

De boeken die je schreef draaien om dezelfde hoofdpersoon, maar wie is Wonder Wout nu precies?
Wout is een doodgewone tiener van 13 jaar oud. Hij woont in Briksburg en  houdt van basketbal en van rondhangen met zijn beste vrienden, Timo en Quinten. Een vreemde gebeurtenis zet zijn leven helemaal op z’n kop: hij krijgt superkrachten. En zo begint zijn geweldige avontuur.

Hoe ben je op het idee gekomen?
Tijdens mijn lessen Nederlands lees ik vaak fragmenten uit boeken voor. Zo kreeg ik het idee om zelf ook eens een verhaal te schrijven. Een beetje tot mijn eigen verbazing lukte dat verrassend goed. Verhalen over superhelden heb ik altijd al geweldig gevonden. Alleen miste ik hierbij vaak herkenbare personages; doorsnee Vlaamse of Nederlandse kinderen komen in die verhalen of films niet voor. Zo is het idee voor Wonder Wout ontstaan, het verhaal van een doodgewone jongen die superkrachten krijgt.

Kan je kort iets vertellen over de inhoud van de boeken?
a26f6512aefadac027b85f61ea19b48f.jpgWonder Wout - De strijd om de steen vertelt hoe Wout in een superheld verandert. Op een avond haast hij zich met zijn fiets naar huis, wanneer er een meteoriet neerstort in een weide vlak naast hem. Door de steen krijgt hij superkrachten: hij kan gedachten lezen en hij kan voorwerpen laten zweven. In het begin gebruikt hij zijn krachten nog vooral voor kattenkwaad, maar al snel blijkt dat er een slechterik zijn steen wil stelen. Samen met zijn beste vrienden moet hij de strijd om de steen aangaan.
In Wonder Wout - Onder hoogspanning ontdekt Wout een nieuwe superkracht. Een onbekende vijand teistert Briksburg met robots die het weer kunnen beïnvloeden. Als er ook nog een oude vijand opduikt, moet Wonder Wout samen met zijn vrienden opnieuw in actie komen.

Hoelang heb je gewerkt aan de boeken?
Het schrijven van het eerste boek was eigenlijk vooral een leuk tijdverdrijf. Ik werkte er alleen aan tijdens de vakanties (een voordeel als je leraar bent). Na veel nalezen en herwerken, was het na ongeveer drie jaren af. Toen het boek ook werkelijk uitgegeven werd, gaf dat de motivatie om er wat meer tempo achter te zetten. Het schrijven van het tweede boek duurde ongeveer anderhalf jaar. 

Je boeken worden uitgegeven door Clavis. Hoe ben je bij hen terecht gekomen?
Net zoals de meeste auteurs heb ik mijn manuscript naar verschillende uitgeverijen gestuurd. Clavis was de eerste uitgeverij die interesse toonde. Na een leuke babbel was het beslist: Wonder Wout werd uitgegeven door Clavis.

Als schrijver wil je uiteraard zoveel mogelijk lezers bereiken. Waarom moeten kinderen Wonder Wout lezen?
Wonder Wout is een heel spannend verhaal dat boordevol actie zit, maar ook veel grappige momenten bevat. De gebeurtenissen volgen elkaar in een snel tempo op. Dat is trouwens ook het eerste criterium bij het schrijven van Wonder Wout: ‘Zou ik dit verhaal leuk gevonden hebben als ik het als jong mannetje zou lezen?’ En op die leeftijd hield ik van verhalen vol actie.

Wat is jouw eigen favoriete jeugdboek?
In de lagere school heb ik Koning van Katoren van Jan Terlouw gelezen. Dat was het eerste boek dat ik helemaal te gek vond. Ik heb het ondertussen al vaak herlezen. De Harry Potter-boeken heb ik met veel plezier gelezen. En de grappige boeken van David Walliams zijn ook heel leuk.

Welk ander boek zou je aanraden aan lezers die van de boeken over Wonder Wout houden?
Ik kan niet zo vlug een titel bedenken, maar het zal een boek zijn dat heel vlot leest, over de strijd tussen goed en kwaad gaat. En dat naast veel actiescènes, ook veel grappige momenten bevat, waarin de vriendschap tussen de hoofdpersonages centraal staat.

Er zijn nu twee boeken over Wonder Wout verschenen. Komen er nog meer?
Ja, als je hoofdpersonage een superheld is, kan je als schrijver je fantasie de vrije loop laten. En die fantasie is gelukkig nog niet op. Op dit moment werk ik dan ook aan het derde deel van de Wonder Wout-reeks.

Wat maakt boeken schrijven voor kinderen leuk?
In boeken voor kinderen kan je als schrijver de gekste dingen laten gebeuren. In de Wonder Wout boeken kan je bijvoorbeeld lezen over een robothond, onzichtbare slechteriken, coole uitvindingen, vliegende robots, ontploffingen, achtervolgingen en nog veel meer. Dat is gewoon fantastisch om over te schrijven. Kinderen zijn ook een geweldig publiek. Tijdens het voorlezen en vertellen zijn ze altijd heel enthousiast. Kinderen kunnen zich helemaal verliezen in een verhaal. Ze vertellen je als schrijver ook heel eerlijk wat ze van je boeken vinden.   


Door Katy, met dank aan Rob Vangansewinkel - Foto aangeleverd door de auteur.

Heb je de boeken over Wonder Wout zelf gelezen? Wil je graag reageren op het interview. Onder dit artikel of in een recensie op de boekpagina's (Strijd om de steen / Onder hoogspanning) kan je jouw mening kwijt.

Omdat we zelf ook erg benieuwd zijn naar Wonder Wout zijn we in het boek gedoken. Op 30 augustus verschijnt hier de recensie over Wonder Wout - Onder hoogspanning.



Reacties op: Wie is Wonder Rob, euh...Wout?

Meer informatie

Gerelateerd

Over