Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wie kraakt de code?

op 05 juni 2018 door

Zie jij overal getallen? Vraag jij je als je de kraan opendraait af hoeveel water eruit stroomt? Wil je als je een gebouw bekijkt, weten uit hoeveel stenen het bestaat?

Ja? Dan is Het rekenrijk vast een boek voor jou.

Nee? Dan is Het rekenrijk vast een boek voor jou.

door Joke -

Het verhaal

Emma zit tijdens de les wiskunde vaak te dromen, de leerstof kan haar niet boeien. Haar beste vriend David houdt meer van wiskunde maar wanneer hij Emma terug bij de les wil halen, gaat het mis. Mevrouw Hermans vraagt hen even na te blijven en geeft hen een code als huiswerk. Die code leidt hen naar het Rekenrijk. Ze kunnen pas terugkeren als ze Piet A. Goras, piramidebouwer in de meetwoestijn, helpen om de gestolen bouwstenen terug te vinden. Hun magische zoektocht brengt hen naar het Grafenwoud, de Spelvallei, de Niet-Normaalberg, de Eeuwige Achtbaan en de Codetempel. Onderweg ontmoeten ze enkele personages die hen op weg helpen door hen onbewust wiskunde te laten gebruiken. Maar de boeven geven zich niet zomaar gewonnen. Vinden ze ooit de weg terug naar huis?

Het rekenrijk – een spannend avontuur over de wondere wereld van de wiskunde is wat het zegt te zijn: een spannend achtervolgingsavontuur. En het gaat over wiskunde maar dan bijna zonder dat je het beseft. Saai is het verhaal zeker niet. In het tweede deel van het boek worden alle theorieën die in het avontuur aan bod kwamen, uitgelegd. Geen nood, de uitleg is verstaanbaar en door het verhaal te lezen, raak je gemotiveerd om die wiskunde te begrijpen. De lezer wil echt weten hoe die opdrachten van Emma en David in elkaar zitten. 

De auteurs

Stefan Buijsman (1995) is filosoof van de wiskunde. Op zijn twintigste al behaalde hij zijn doctoraat als jongste ooit in Zweden. Hij onderzoekt hoe mensen wiskunde leren en doen, ook hoe het de niet-wiskundigen lukt. De media-aandacht die het behalen van zijn doctoraat hem opleverde, bracht Buijsman in contact met een Zweedse uitgeverij van kinderboeken, Fri Tanke, mede opgericht door Björn Ulvaeus (van ABBA). Zij vroegen hem een kinderboek over wiskunde te maken. In Zweden is het nog niet zo ver maar hier bij ons ligt Het rekenrijk sinds 28 april in de boekenhandel. Govrien Oldenburger, ABBA-fan maar vooral ook journaliste en redacteur, schreef mee. Govrien werkte voor Kidsweek en 7Days waar ze leerde om moeilijke onderwerpen begrijpbaar en interessant te maken voor kinderen. Nu schrijft ze freelance en Het rekenrijk is haar eerste kinderboek. (Niet zo) stiekem hoopt ze dat er een vertaling naar het Zweeds komt zodat ze ABBA-Björn kan ontmoeten. De illustraties met blauwe inkt zijn van de hand van Vanessa Oostijen. Ze zijn eenvoudig en verduidelijkend maar het zijn vooral de portretten van wiskundigen die in het verhaal ter sprake komen die aanspreken. 

30ec55021f2245125a11e87ceca6ca4b.jpg

De personages

Voor de personages in het boek haalden de auteurs hun inspiratie vanzelfsprekend in de wiskundewereld. Zo is Emma geïnspireerd op Emmy Noether en haar lerares mevrouw Hermans op Grete Hermann die in realiteit dan weer een leerling was van Noether. David verwijst naar David Hilbert, op wiens vraag Noether ging lesgeven aan de universiteit van Göttingen, weliswaar onder zijn naam omdat vrouwen in 1915 nog geen academische posities mochten bekleden. Wanneer een nieuw personage in het verhaal opduikt, wordt de bladspiegel onderbroken met een nota over de wiskundige waarop dat personage gebaseerd is. Het is verleidelijk om als lezer samen met meneer Google op zoek te gaan naar info over deze echte geleerden. Ook op die manier wordt wiskunde dichterbij gebracht en de interesse opgewekt.

193dbdc13c9aa5cb8290d53ca80d84e4.jpg

Voor wie?

Volgens de achterflap is dit boek ‘voor iedereen die zich weleens achter de oren krabt bij wiskunde’. Het verhaal zal jongeren tussen 10 en 14 jaar zeker aanspreken. Wie niet van wiskunde houdt maar wel van lezen, wordt inderdaad nieuwsgierig gemaakt al is het niet zeker dat deze specifieke doelgroep zich ook door het theoretische deel twee weet te worstelen. De kans bestaat dat ze slechts delen hiervan lezen. Als de interesse gewekt is, hoeft dat zeker geen probleem te zijn. Voor wie wel van wiskunde houdt maar niet van lezen, kan dit boek omgekeerd gebruikt worden om aan te zetten tot lezen. De wiskundige stof die besproken wordt, is moeilijk genoeg om ook deze kinderen aan te spreken. Daarnaast leent het boek zich ook uitstekend voor gebruik in de klas vanaf groep zeven (vijfde leerjaar).

Wie kraakt de code?

Ook wie houdt van raadsels oplossen en codes kraken, vindt in dit boek zijn gading. Op bladzijde 103 staat een te ontcijferen boodschap die niet in het boek opgelost wordt. Vind jij de oplossing?

Wat lees je hier?

UCFCZZCLBCQRCLCL

tip: Caesarcijfer

Nog wiskunde?

Krijg je niet genoeg van al die cijfers en getallen dan kan je misschien onderstaande boeken ook nog lezen.

De telduivel – Hans Magnus Enzensberger

Alice in Wiskunde Wonderland – Carlo Frabetti

Twix en de geluksgetallen – Gi Caers



Reacties op: Wie kraakt de code?

Meer informatie

Gerelateerd

Over