Zebra's zijn geen paarden
Julius Zebra, kampioen van Rome, redder van Brittannia, bevrijder van tot slaaf gemaakte dieren en voorheen de Farao van Egypte is terug met een nieuwe lotgevallen waarin hij door Herakles uitgedaagd wordt om een gouden appel te vinden en zich hierdoor een hoop Gedonder met de Grieken op de hals haalt. Auteur Gary Northfield laat de zebra die zeker geen paard genoemd wil worden ook in dit vierde avontuur weer knotsgekke, grappige avonturen beleven.
Door Katy
Yes, Julius is terug! Dat wordt weer lachen.
- T. (9 jaar)
In het eerste deel 'Rollebollen met de Romeinen', moesten Julius en het wrattenzwijn Cornelius hun mannetje zien te staan in het Colosseum. Ze werden in Afrika ontvoerd door een stelletje Romeinen en kwamen samen met een leeuw in de arena terecht. Julius koesterde nog even de hoop dat het om een circus ging, maar voor de dieren zat er niets anders op dan hun eigen hachje proberen te redden in een gevecht met gladiatoren. Dit boek is meteen de start van alle problemen die Julius nog zal ondervinden met keizer Hadrianus.
Het tweede boek worden Julius en zijn vrienden naar Brittania gestuurd door Hadrianus. Daar moeten ze laten zien dat de Romeinen de overwinnaars zijn in de regio, maar Julius ziet in Bonje met de Britten al snel in dat ze de vijanden van de keizer eigenlijk zouden moeten steunen in plaats van in de pan hakken. Daarom proberen ze de Britten te overtuigen van hun goede bedoelingen en samen een opstand te organiseren om zowel voor zichzelf als de bevolking de vrijheid te verkrijgen.
Julius is echter nog niet klaar. In een derde deel, Ellende met de Egyptenaren, komt de moedige zebra na zijn vlucht uit Brittannië terecht in Egypte. De dierenvrienden hebben schipbreuk geleden en ze belanden in Alexandria. Per vergissing wordt Julius aanzien voor een paardengod en hij schopt het zowaar tot Farao. Maar het zou geen zebra-avontuur zijn als er ook niet iets ongelooflijk fout zou lopen. Eén van de vrienden steelt een juweel en roept zo een vloek af over het hele gezelschap.
Wanneer Julius en zijn vrienden eindelijk hebben besloten het wat rustiger aan te doen daagt in Gedonder met de Grieken Herakles op. Hij is op zoek naar een held die hem kan helpen een gouden appel te vinden en hij slaagt erin om het groepje vrienden zo ver te krijgen dat ze hem helpen. Tijdens dit avontuur krijgen ze te maken met de Griekse goden, de minotaurus, een verraderlijke geit, koning Midas en reizen ze zelfs af naar Hades. Ondertussen moet Julius er ook nog voor zorgen dat Hadrianus niet ontdekt dat hij in Griekenland is, want de keizer wil niets liever dan Julius te pakken krijgen.
Julius is dapper, maar hij denkt niet altijd erg goed na voor hij iets doet. Hij is gewoon de grappigste zebra ooit.
- N. (7 jaar)
Gedonder met de Grieken is een hilarisch nieuw deel in de reeks rond de sympathieke zebra en het is weer raak. De belevenissen van Julius, Milus, Lucia, Rufus, Brutus, Felix, Cornelius en Plinie zijn geweldig. Wie begint te lezen (7+) ontdekt al snel dat de plot een loopje neemt met de Griekse mythen. Zo nemen ze bijvoorbeeld een draad mee naar het labyrint van de minotaurus, maar ze hebben er geen idee van wat ze er precies mee moeten, het paard (excuseer...de zebra) van Troje duikt nog ergens op en Herakles blijkt niet zo zuiver op de graat te zijn. Deze verwijzingen maken deel uit van de aantrekkingskracht van het boek. Er valt wat te leren, maar het ligt er niet te dik op.
Een deel van de aantrekkingskracht van de reeks komt voort uit de illustraties. Wie naar de zebra kijkt, weet al dat daar problemen van gaan komen. De blik in zijn ogen en het stuntelige loopje zeggen genoeg. Hij mag Hadrianus dan wel een aantal keer te slim af zijn geweest, maar het succes van die missies was vooral te wijten aan dom geluk. Er zijn zowel paginagrote tekeningen als kleine prenten die de bladzijdes sieren. Een groot deel van die prenten gaat bovendien gewoon op in het verhaal. Het boek bevat naast de illustraties dan ook een aanzienlijke portie tekst en de schrijfstijl van Northfield is erg leuk. Het bevat de nodige droge humor en taalgrappen. Julius heeft nu eenmaal wat moeilijkheden met de uitspraak van namen. Wie zelf wat verduidelijking bij de gebruikte termen nodig heeft kan die overigens vinden in een woordenlijst achteraan in het boek.
Het is niet alleen Julius die met de eer mag gaan strijken. Het is de combinatie van alle personages. Milus is bijvoorbeeld een onverbetelijke grompot, Cornelius zit vol weetjes en Felix verzamelt redelijk fanatiek stenen. Er is bovendien een glansrolletje weggelegd voor Herman, een heremietkreeft. Auteur Gary Northfield heeft er een feestje van gemaakt. Op het eerste zicht zouden deze dieren immers helemaal niets met elkaar te maken moeten hebben, maar de lotgevallen uit het eerste boek brachten ze samen en nu vertrouwen ze op elkaar (meestal dan toch...). De eigenaardigheden van de dieren zorgen voor fijne, geestige dialogen en met elke bladzijde die je omslaat, wordt je meer benieuwd naar de hachelijke situaties waar Julius en co ongewild in belanden.
Lees Julius Zebra, want zijn avonturen zijn fantastisch. Hij is niet gewoon een paard met streepjes.
- T.Julius heeft al veel dingen beleefd, maar hij brengt het er steeds goed vanaf. Ik lees de boeken graag, omdat er veel in gebeurt en omdat de debra (sorry Julius, zebra) me altijd kan doen lachen.
- N.
Eindoordeel:
Katy: 4 sterren
T. (9 jaar): 5 sterren
N. (7 jaar): 4 sterren