Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

The Fault in our Stars (2012)

op 04 oktober 2017 door

Met The Fault in our Stars zijn wij het eind van 'The John Green Eperience' aangekomen. Wekenlang waren Hebban-lezers in de ban van John Green. Vol enthousiasme stortten zij zich op de Engelstalige boeken van deze auteur. Ook de 17 deelnemers aan de leesclub van The Fault in our Stars.

John Green trekt ons het rauwe leven van Hazel in. Hazel een jonge meid van 16 jaar en gediagnosticeerd met schildklierkanker. Ze worstelt hier in vlagen behoorlijk mee en haar ouders stellen voor dat ze naar een Support Group gaat. Hier ontmoet zij Augustus Waters. Een vriendschap bloeit op en daarmee ook het leven van deze twee hoofdpersonen. Hazel tipt Gus over haar favoriete boek, waarvan ze beiden niet zo van het einde zijn gecharmeerd. Gus raakt in contact met de auteur en samen gaan zij hem bezoeken in Amsterdam. Ondertussen verandert vriendschap in liefde, terwijl beiden allesbehalve gezond zijn…

Vooraf waren de deelnemers blij met de cover, die ondanks de felle kleuren toch enigszins rust uitstraalde. Flink wat mensen deden met The Fault in our Stars een re-read, dus was er hoop dat het net zoveel indruk zou maken als het deed toen ze het boek voor de eerste keer lazen. Fony las het boek voor het eerst en verwachtte “een feelgood roman met een zielig verhaal erbij”.

Opvallend tijdens de leesclub was dat deelnemers de specifieke sfeer van de schrijfstijl van John Green herkenden in het boek. In het werk van Green zijn vaak typerende elementen te herkennen, een tienerjongen en een (ietwat) ongrijpbaar tienermeisje in de hoofdrol, een grappige mannelijke sidekick die zorgt voor de nodige morele gesprekken en daarnaast verwijzingen naar andere boeken en literair werk.’, aldus Violette. Consistente manier van schrijven dus. Ook waren de vele mooie quotes een opvallend element die in alle vijf te boeken van John Green voorkomen. Alli en Malaika werden even stil toen ze “Maybe our okay will be our Always” voorbij zagen komen in de tekst.

De schrijfstijl was gemakkelijk en diepgaand en werd als prettig ervaren. Elsa en Chantal vonden dat humor en heftig verdriet ontzettend mooi bij elkaar werden gebracht. Laura las het met een traan en een lach en Violette leest zelfs geen boek van John Green zonder een pakje zakdoeken bij de hand te hebben! De combinatie hiervan toonde Sigried dat de hoofdpersonages jongeren zijn die net als iedereen hun weg in het leven zoeken en zich daarbij soms willen afzetten tegen volwassenen. Ook zorgden deze realistisch neergezette personages ervoor dat dit liefdesverhaal een flinke rauwe kant met zich meebracht, alleen greep het Yvie toch niet naar de keel.  

Liefde speelt ook een grote rol in het boek, maar werd niet als storend ervaren. Sterker nog, deze jeugdliefde wekte bij Wordbondage het gevoel op dat liefde je de kracht geeft om samen stormen te kunnen doorstaan, terwijl  Libraryandbooks werd verrast doordat Gus en Hazel op een aangename manier zo intens met elkaar verbonden waren. De verbondenheid was een opvallend element en werd als tastbaar ervaren. Thea vond het erg mooi om te lezen dat Gus, zonder aan te dringen, Hazel haar liefde toch blijft opzoeken.

De personages zitten elk in een andere fase van een rouw- en verwerkingsproces, maar weten hier zeer goed mee om te gaan. Door morbide humor weten ze te voorkomen dat de ziekte de overhand krijgt in hun leven. Marina verwoordde dit prachtig: ‘Het zijn geen supermensen, maar ze hebben wel een manier gevonden om zich staande te houden: juist door wat afstandelijk, spottend om te gaan met hun ziekte en bijkomende beperkingen, maken ze het hun omgeving ‘makkelijker’.’

Ondanks dat de ziektes een grote rol in het boek speelden, heeft Green het niet de overhand laten krijgen. Realistisch uitgewerkte karakters in combinatie met geloofwaardige gebeurtenissen zorgden voor een perfecte balans. Jongeren die het niet altijd eens zijn met hun ouders en zich afzetten, de frustraties die de ziektes met zich meebrengen en de liefde die ze laten opbloeien. Met een gemiddelde van 4.5 sterren krijgt The Fault in our Stars een welverdiende plaats in de Hall of Fame.

...................

Despite the tumor-shrinking medical miracle that has bought her a few years, Hazel has never been anything but terminal, her final chapter inscribed upon diagnosis. But when a gorgeous plot twist named Augustus Waters suddenly appears at Cancer Kid Support Group, Hazel's story is about to be completely rewritten.

Insightful, bold, irreverent, and raw, The Fault in Our Stars is award-winning author John Green's most ambitious and heartbreaking work yet, brilliantly exploring the funny, thrilling, and tragic business of being alive and in love.



Reacties op: The Fault in our Stars (2012)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

John Green

John Green

John Green is een Amerikaanse Young Adult schrijver. Op vijftienjarige leeftijd ...