Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kladblok juni 2024

op 03 juli 2024 door

Met een terugblik op juni, ontkom ik er niet aan om het nog een laatste keer over het herstel na de operatie te hebben. Ik ben weer aan het werk en heb de duur van mijn werkdag langzaam opgerekt. Ik zit nu op zes uur per dag en volgende week werk ik weer fulltime. Ik had mijn eerste boekuitje van 2024. Bij boekhandel Krings kwam Anya Niewierra haar laatste boek, De Nomade, promoten. Ik had die dag veel pijn aan het litteken en ik had weinig puf om te gaan. Ik raapte mezelf bij elkaar en ging toch de deur uit. Voor het signeren vertelde Anya eerst iets over de aanleiding voor dit boek, de research en het schrijfproces. Leuk om er iets meer over te horen en ik ging uiteraard met een gesigneerd exemplaar naar huis. 

14812885c372821a7ac39c5993f54047.jpg

Het lezen ging lekker deze maand. Ik kan me weer beter, én langer, concentreren en ik las weer verschillende genres. In totaal las ik negen boeken; vier feelgood, drie literaire romans, één fantasyboek en één korte verhalenbundel.

3b4498bf31ecae3ddebd3e7a93918d7b.jpg

47. Deze zomer wordt echt alles anders - Carley Fortune

Lucy heeft een one night stand met Felix. Achteraf blijkt dat hij de broer is van haar beste vriendin Bridget en verboden terrein. Ze besluiten dat het iets eenmaligs blijft. Toch belanden Felix en Lucy steeds weer tussen de lakens tijdens de jaarlijkse vakantie op Prince Edward Island. Dit jaar trouwt Bridget en wil Lucy dat klaar moet zijn met het gedartel rond Felix. Kunnen ze de aantrekkingskracht negeren? In een vlotte en beeldende stijl neemt Carley Fortune je mee naar het eiland, afwisselend in het heden en het verleden. Naarmate het boek vordert, leer je de karakters steeds beter kennen en begrijpen. Ik leefde en zwijmelde met ze mee. Zomer, oesters, een woest aantrekkelijke man met als kers op de taart een happy ever after. Wat wil je nog meer in zomerse feelgood?

4 sterren

HRC: Lees een zonnig boek

Playlist: 

  • Flowers in the window - Travis (Lucy heeft een bloemenzaak)
  • One night is not enough - Snow Patrol

48. All fours - Miranda July

Een 45-jarige semi-bekende kunstenares reist per auto van L.A. naar New York en weer terug. Man en kind blijven achter. Dat is tenminste de bedoeling. Ze wijzigt al na een half uur rijden haar plannen. Ze neemt een afslag, boekt een motelkamer, leert de jonge Davey kennen en blijft de hele periode hangen. Het hoofdpersonage zit in een soort midlifecrisis. Ze overdenkt haar leven, haar huwelijk, het vrouw-zijn, het moederschap, haar seksualiteit en de naderende menopauze. Een boek over de (peri)menopauze is nu wel erg toepasselijk, omdat ik sinds 1 mei eierstokloos door het leven ga en patsboem in de overgang zit. Er zitten herkenbare elementen in het boek ondanks dat het hoofdpersage compleet het tegenovergestelde van mij is. Zij is een parkeerder (iemand die leeft voor het applaus) en ik een bestuurder (iemand die eerder tevreden is, ook zonder dat er iets opmerkelijks gebeurd). Er zit geen enkele rem op haar gedachten. Haar openhartigheid ontroerde me en de ongewone gebeurtenissen lieten me af en toe schateren van het lachen. Het boek leest als een bizarre trip, waarbij de balans de ene keer doorslaat naar ongefilterde genialiteit en de andere keer naar afschrikwekkend ranzig. Het is een bijzondere leeservaring met veel stof tot nadenken.

4 sterren

HRC: Lees een diep boek

Playlist: 

  • Tropic morning news - The National
  • Drive - R.E.M.

49. Secretly yours - Tessa Bailey

Hailey is sinds haar veertiende verliefd op Julian. Zij heeft hem sindsdien niet meer gezien en hij heeft geen actieve herinnering aan de bijna-kus, die voor Hailey zo belangrijk was. Julian wil in alle rust aan een roman werken. De knappe vrouw die in de tuin werkt, leidt hem echter af van het schrijven. Ik las al eerder de Make-over van Tessa Bailey. Helaas was ik vergeten dat ik er niet kapot van was. Dit schreef ik toen in mijn maandoverzicht:  

Vermakelijk boek met diverse expliciete seksscènes. Dat laatste zou niet erg zijn, maar halverwege het boek krijgen deze scènes de overhand. Daarbij lezen we alle gedachten van de hitsige Travis en heeft hij de neiging om tijdens de seks grove taal uit te slaan. De ervaren maagd Georgie is klein, strak, nat en geil. Ik knapte er compleet op af. Gelukkig voor Travis raakte Georgie er opgewonden van. Tsja, ieder zijn meug.

Verander de naam Georgie door Hailey en Travis door Julian, geef ze een ander uiterlijk en beroep en voilà... Secretly yours. Het is bijna een exacte kopie van de Make-over. Op Goodreads staat Tessa Bailey omschreven als de "Michelangelo of dirty talk". Ik kan er geen kunst in ontdekken.

2 sterren

Playlist:

  • Ayo technology - Milow
  • Cream - Prince

50. Rozen & revolutie - Sarah MacLean

Sesily Talbot heeft een schandelijke reputatie in de Ton. Deze rijke erfname omarmt de vrijheid die ze heeft en heeft lak aan de heersende  conventies. De Amerikaan Caleb Calhoun is de enige, waarbij ze het hoofd niet koel kan houden. En dat gevoel is wederzijds. Ik had grote moeite met deze hedendaagse roman die vermomd is als een historische roman. De charme van een historische roman is dat je een goed idee krijgt van de tijd waarin het boek zich afspeelt, inclusief de sfeer, heersende normen en etiquette. Evie Dunmore bijvoorbeeld schrijft  over de buitenbeentjes van toen en blijft tegelijkerttijd trouw aan het tijdsbeeld. Haar boeken staan vol met acurate feiten en gebeurtenissen. Sarah Maclean laat helemaal niets over van het Londen van 1838. Het hoofdpersonage is openlijk feministisch, heeft vrije seksuele contacten, slikt geboortebeperkende middelen en is lid van een ondergrondse bende van adelijke vrouwen die aristocratische mannen te kijk zetten als die hun vrouw slecht behandelen. Ze beschrijft dingen die in die tijd bijna onmogelijk waren. Hoe reisde Caleb van Boston naar Londen? Het leek alsof hij elk moment een ticket voor de boot kon boeken en kon vertrekken. Niets over de omstandigheden aan boord, hoe lang de reis duurde of er nog andere havens werden aangedaan. Zo gemakkelijk was het niet om te reizen in die tijd. En waarom runt een vrouw van adel een kroeg samen met een Amerikaanse man? Ik had veel vragen tijdens het lezen en die werden nergens beantwoord. Het boek was één groot anachronisme en het las als een spaghetti western gesitueerd in regency Londen. 

2 sterren

Playlist:

  • Boston - Dermot Kennedy
  • Talkin' about a revolution - Tracy Chapman

51. Noodweer en andere winnende verhalen - Diverse auteurs

De vijf beste verhalen van de Goekenprijs 2024 werden in dit e-book gebundeld. Dit jaar was het voor de auteurs extra spannend. Elke dag werd het verhaal geplaatst van één van de vier runners-up en de winnaar, in oplopende volgorde. Vijf goede verhalen die hele spectrum van het thriller genre omvatten. Mise-en-scène van Patricia Bouwhuis-Ooyevaar voelt door de bijzondere setting als gothic verhaal. Wandeling met voorbedachten rade van Mark Posma geeft ons een kijkje in het hoofd van een bedrogen man met moordneigingen. Een korte razernij van Josh Pachter en Dominique Bibau gaf me Poirot vibes. De Executie van Marius van Bruggen is een rasechte detective. Het winnende verhaal Noodweer van Jolanda Treffers was zo spannend en benauwend dat ik het twee keer kort moest wegleggen. Stuk voor stuk topverhalen!

4 sterren

Playlist: 

  • Candles - Daughter
  • In the woods somewhere - Hozier

52. Rule of the Aurora King - Nisha Tuli 

Ik was eigenlijk niet echt onder de indruk van Trial of the Sun Queen. Ik liet me door een aanbieding toch verleiden tot het lezen van deel twee. Lor is opnieuw ontvoerd en zit in het huis van de kroonprins van Aurora, Nadir. Hij heeft een vermoeden wat de ware identiteit van Lor is en waarom ze zo belangrijk is voor zijn vader. Samen met Nadir ontwarren we alle geheimen. Via een tweede verhaallijn komen we te weten wat de grootouders van Lor jaren geleden gedaan hebben en wat de gevolgen zijn voor de wereld van nu. Het boek bevat veel erotisch geladen momenten tussen Nadir en Lor, waarbij de hartstochtelijke momenten steeds worden afgekapt als Lor zich herinnert hoeveel zij Nadir haat. Dit wordt steeds herhaald en irriteerde me mateloos. Bovendien blijft Nadir Lor aanspreken met bajesklant, in eerste instantie bedoeld als scheldwoord, later werd het een soort koosnaampje. Ook dat wekte mijn ergernis. Het verhaal is flinterdun. Toch schrijft Nisha Tuli goed genoeg om nieuwsgierig te zijn naar boek drie. Alleen als het in Kobo plus beschikbaar komt. 

2,5 sterren (afgerond naar 3)

Playlist: 

  • I ran - A flock of seagulls (vanwege de tekst "Aurora Borealis comes in view")
  • Not strong enough - Boygenius

53. Wat liefde kan doen - Lotte Kok

Ik ben ingeloot voor de leesclub van het boek van de maand juni. Het gaat over Lotte Kok zelf die jarenlang een relatie had met een psychisch zieke partner. De inhoudelijke discussie van de leesclub gaat vanaf 4 juli van start. Ik ga er niet al te veel over zeggen behalve dat ik het goed geschreven boek vond dat veel inzicht biedt in het ontstaan en voortduren van partnergeweld binnen een relatie. Ondanks het heftige thema leest het heel vlot.

Playlist: 

  • Beautiful calm driving - Sia
  • Ultraviolence - Lana del Rey

54. Ik ga naar de schapen -  Marieke de Maré

Dit boek gaat over het echtpaar Andrej en Simone, hun beste vriend Rocco, hun dochter Tove en Simone's moeder Siti. Het is een roman over gewone mensen, die vaste routines volgen en die weinig zeggen. En toch is het zwijgen veelzeggend en lees je, tussen de vele witregels door, een uitermate boeiend en bijzonder verhaal. Ik moest een paar pagina's wennen aan de schrijfstijl en het taalgebruik. Een pareltje! Haar eerste roman Bult staat al klaar op mijn e-reader.

5 sterren

HRC: Lees een dichtbij boek

Playlist:

  • Funeral - Phoebe Bridgers
  • Enjoy the silence - Depeche Mode

55. Drie wensen en een vloek - Laura Wood

Clementine raakt kort achter elkaar haar vriend en haar baan kwijt. Met haar halfzussen drinkt ze haar zorgen weg en ze besluiten een ritueel te herhalen uit hun tienerjaren. Ze doen elk een wens voor Clementine en vervloeken haar ex. De eerste wens, hete seks, komt al snel uit als Clementine een knappe man ontmoet op een begrafenis. Kan Clementine ook een leuke baan vinden en de ware liefde tegenkomen? Ja natuurlijk! Dit is een feelgood en echt één van de leukste die ik dit jaar gelezen heb. Heerlijke personages, grappige situaties en geen smut. Dat laatste voelt heel verfrissend, vooral na het boek van Tessa Bailey. Clementine is een geweldig leuk personage dat een behoorlijke groei doormaakt. Rockster Theo is de ideale book-boyfriend. Regelrecht zwwijmelmateriaal! De dynamiek tussen de zussen is zo goed beschreven en deed me denken aan de serie Charmed. Lees dit boek! Of moet ik het Harry Styles fanfictie noemen?

4,5 sterren (afgerond naar 4)

Playlist:

  • Paparazi - Lady Gaga
  • Falling - Harry Styles


3b4498bf31ecae3ddebd3e7a93918d7b.jpg

Mijn Instagram account ligt nog steeds op zijn gat. Het komt er ooit wel weer eens van. De playlist bij mijn gelezen boeken kun je via deze link op Spotify beluisteren: Playlist juni 2024

Voor juli staat de leesclub van Wat liefde kan doen op de planning. Ook heb ik me voor het eerst opgegeven voor de Ezzulia leesuitdaging. Deze volgde ik al een tijdje vanaf de zijlijn. Het zijn vaak toffe challenges. De vele regels leken me erg strikt, maar ik geloof dat het inmiddels meevalt. Het thema boeken van Ierse schrijfsters kan ik in ieder geval niet laten schieten. Misschien wisten jullie het al. Ik heb behoorlijke fascinatie voor alles wat met Ierland te maken heeft. Het begon ooit door de muziek van U2, maar breidde zich steeds verder uit. Het is dan ook één van mijn favoriete landen en het heeft een lange en rijke literaire geschiedenis. Misschien ga ik er weer eens naartoe aan het einde van het jaar.  

Q: Wat is jouw favoriete land?



Reacties op: Kladblok juni 2024

Gerelateerd