Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kladblok mei 2024

op 08 juni 2024 door

Mijn wereld was afgelopen maand een beetje kleiner dan normaal. Ik kwam nauwelijks buiten de deur. Gelukkig kwam de buitenwereld naar mij toe in de vorm van kaartjes, appjes, bloemen, cadeautjes en bezoek. De vele en lieve beterschapswensen deden me echt goed en hebben zeker bijgedragen aan het vlotte herstel. Ook Netflix maakte me blij met een nieuwe Bridgerton reeks. Helaas waren het slechts vier nieuwe  afleveringen, die ik achter elkaar heb afgewerkt. Ik bleef zitten met een kijkhonger, die pas in juni gestild zal worden met de volgende vier. Gelukkig kon ik nog afreizen naar regency Engeland in boeken. Met mijn suffe kop liep het lezen niet helemaal lekker. Lang achter elkaar lezen en tegelijkertijd opnemen wat ik las, lukte niet. Deze maand koos ik opnieuw voor leesgemak. Ik vond het in onderstaande boeken.

3b4498bf31ecae3ddebd3e7a93918d7b.jpg

39. Huis van vuur en schaduw - Sarah J. Maas

Tijdens een slapeloze nacht in het ziekenhuis, las ik de laatste pagina's van dit boek. Bryce is terecht gekomen in een andere wereld. Hunt en Ruhn zitten gevangen. Afzonderlijk van elkaar moeten ze een uitweg (en elkaar) zien te vinden om een definitief einde te maken aan de heerschappij van de huidige machthebbers. Deel drie van Crescent city stond weer als een huis. Ik heb genoten van elke pagina. En dat waren er nogal wat; 1005 bladzijden vol plezier, spanning, actie, plotwendingen en goed uitgewerkte personages. Deze serie was complex en rijk en jammer genoeg klaar. 

4 sterren

HRC: Lees een groot boek (1005 pagina's is behoorlijk groot)

Playlist: 

  • I know the end - Phoebe Bridgers
  • Way down we go - Kaleo

40. Een pact met de schurk - Erin Langston

Kobo weet inmiddels dat ik graag een regencyroman lees. Een pact met de schurk stond tussen mijn aanbevelingen. Cora is niet erg rouwig om het overlijden van haar echtgenoot en zit al helemaal niet te wachten op een nieuwe man in haar leven. Haar schoonfamilie dreigt echter de zeggenschap en voogdij over haar kinderen op te eisen. Ze denkt dat ze haar zwager en schoonzus op afstand kan houden door een nieuw huwelijk aan te kondigen. Ze gaat een schijnverloving aan met Nate, een flierefluiter eerste klas. Fijne personages, goed uitgewerkte verhaallijnen en een beetje spice in deze hartverwarmende roman. 

4 sterren

HRC: Lees een waar boek (Uitgangspunt van het boek is gebaseerd op ware feiten. Moeders hadden geen zeggenschap over hun kinderen. Na het overlijden van hun echtgenoot liepen ze kans om hun kinderen kwijt te raken. In een rechtszaak was een moeder kansloos)

Playlist 

  • Lille - Lisa Hannigan ("Now it's dead and gone and I am free")
  • Cannonball - Damien Rice 

41. Een prachtig slotakkoord - Julia Quinn

De Boekerij sprong in het gat dat Netflix achterliet na vier afleveringen Bridgerton. Deel vier van de a-muzikale familie Smythe-Smith kwam uit. Na één van de befaamde muziekavondjes maakt Iris Smythe-Smith kennis met sir Richard Kenworthy. Op de dagen daarna blijft hij haar opzoeken. Iris, die normaal gesproken nooit de aandacht trekt, voelt dat de flirtende sir Richard een verborgen agenda heeft.  Maar ja, hij is vreselijk aantrekkelijk. Julia Quinn heeft weer een heerlijk verhaal neergepend. Ik herkende veel van Iris in mezelf. Sir Richard is fijn karakter, hoewel zijn motieven lange tijd schimmig blijven voor Iris en de lezer. Het verhaal is licht en grappig. Toch moest ik af en toe een traantje wegslikken. De vele verwijzingen naar Pride and prejudice maakten deze Austen-liefhebber extra blij. Helaas las het zo vlot dat het in één dag uit was. Het was een prachtig slotakkoord van deze serie!

4 sterren

HRC: Lees een bitter boek 

Playlist: 

  • All I want - Kodaline 
  • Blueprints - Lilla Vargen ("You've been hiding something")

42. Het koninkrijk der bruggen - Danielle L. Jensen

Ik maakte een uitstapje naar fantasy met Het koninkrijk der bruggen. Prinses Lara wordt door haar vader uitgehuwelijkt aan koning Aren van een vijandig koninkrijk met het doel informatie te verzamelen en door te spelen aan haar thuisland. Zij is opgeleid tot spion en moordenaar en heeft altijd geleerd dat Aren een gewetenloze man is, die zich ten koste van nabijgelegen landen verrijkt door de strategische ligging van zijn land en vooral de territoriale wateren. De waarheid blijkt anders te zijn. Ik deed vrij lang over dit boek. Het perspectief wisselt tussen Lara en Aren. Toch leer je beide personages slechts oppervlakkig kennen. Ze maken een soort van groei door, maar het is allemaal niet erg opzienbarend. De aantrekkingskracht tussen de personages voelde niet altijd geloofwaardig. De setting is een tropisch land bestaande uit vele eilanden en een brug. Het wordt geteisterd door gevaarlijke stormen, aangevallen door buurlanden en er zitten gevaarlijke slangen en haaien. De beschreven wereld is origineel, maar door de matige uitwerking kon ik me er niet echt een beeld van vormen. Er had meer in gezeten. Het verhaal is te mager, bevat weinig verrassingen en is een tikje langdradig door een herhaling van zetten. De volgende delen laat ik schieten.

2,5 - 3 sterren

HRC: Lees een nat boek (deze heb ik helaas al gebruikt. Van de openstaande categorieën paste niets)

Playlist: 

  • The ocean never ends - Inge van Calkar
  • Electrical Storm - U2

43. Een cruciale keuze - Lisa Berne

Snel terug naar de regency periode, ditmaal in Schotland. In de hooglanden gaat het er een stuk ruiger aan toe dan in Bridgerton Londen. Alasdair Penhellow moet volgens oude clanregels op korte termijn trouwen met een dochter van andere laird. Slechts vier vrouwen voldoen aan de criteria. Hij nodigt ze allemaal tegelijkertijd uit voor een vergelijkend warenonderzoek. Een soort bachelor in de achttiende eeuw. Eén van de vrouwen is Fiona Douglass, de oudste en meest kansloze kandidate. Na een tragisch ongeluk blijft alleen Fiona over. Dit was een verrassend leuke historische, enemies-to-lovers roman. Fiona is een zelfstandige en eigenzinnige vrouw, Alasdair is een man die gekweld wordt door een tragedie uit het verleden. De twee botsen regelmatig en groeien langzaam naar elkaar toe. Dit wordt op een realistische manier beschreven. Minder realistisch is het verhaal rond de oude clanregels. Dit is tamelijk vergezocht en niet geloofwaardig. Een plottwist aan het einde maakt het er niet beter op. Toch ben ik overwegend positief omdat het verhaal veel vaart heeft en erg onderhoudend is. 

3,5 - 4 sterren

HRC: Lees een smakelijk boek

Playlist: 

  • Fall for you - Sophie Ann
  • Slow dancing in a burning room - John Mayer

44. In de naam van de kroon - Michelle Griep

Van regency Schotland naar Victoriaans Londen. Nieuwbakken agent Jackson Forge wordt op zijn eerste werkdag slachtoffer van zwendel. Hij wordt opgelicht door Kit, die een Robin Hood-achtige organisatie leidt. Hij zet alles op alles om Kit te arresteren. Op zijn werk begaat hij de ene blunder na de andere. Hij krijgt nog één kans om zijn baan te behouden. Hij moet een vermiste man opsporen. Alleen heeft hij daarvoor de hulp van Kit nodig. Deze historische cosy crime begon vermakelijk en grappig. De achterbuurten en het smerige Londen van Kit worden zeer smakelijk beschreven. Het zit vol onverwachte wendingen en het tempo ligt vrij hoog. Halverwege wordt het verhaal overgoten met een christelijk sausje. Voor mij was dat te nadrukkelijk aanwezig, waardoor het ten koste ging van mijn leesplezier.

3 sterren 

HRC: Lees een duister boek (het speelt zich af in de duistere onderwereld van Londen en het heeft een vrij donkere cover)

Playlist: 

  • You made me the thief of your heart - Sinead O'Connor
  • Wake up dead man - U2

45. Waanbeelden - Erik Rozing

Tijdens de korte verhalenchallenge eerder dit jaar, lazen we Psychiater aan zee, een kort verhaal van Erik Rozing over een psychiater die op date gaat met een kunstenares en er achter komt dat zij een psychische stoornis heeft. Het was mijn favoriete verhaal van die week. Het komt ook voor in de bundel Waanbeelden, die ik hier op Hebban won. De verzameling bestaat uit 12 verhalen, waarbij ogenschijnlijk normale mensen terechtkomen in situaties op de grens tussen realiteit en waanzin. Het verhaal Karma Queen gaat over twee vriendinnen die zichzelf door hun onderlinge competitie steeds verder opzwepen en daarbij over grenzen gaan. In Blind vertrouwen gaat een blinde millionair met een groot entourage op safri om een leeuw te doden. En in het distopische verhaal De gelukswetenschapper wordt het huis van het enige gelukkige koppel op aarde overspoelt met mensen die op zoek zijn naar een sprankje geluk. Het zijn pakkende verhalen, af en toe vilein, vaak herkenbaar en uitvergroot, En soms zit je tijdens het lezen met je hoofd heel hard Nee te schudden over de krankzinnige situaties, waarin mensen terecht komen. Goede bundel geschreven in een prettige, vlotte schrijfstijl. 

4 sterren

HRC: Lees een denkend boek

Playlist: 

  • Cinnamon girl - Lana del Reij ("All the pills that you take Violet, blue, green, red to keep me at arm's length don't work")
  • Evermore - Taylor Swift feat. Bon Iver ("And I couldn't be sure I had a feeling so peculiar that this pain would be for evermore")

46. Legendes & lattes - Travis Baldree

Legendes & lattes is een cosy fantasy over de ork Viv, die het vechten beu is en een koffiezaak begint. Alles wat hoort bij de opstarten van een nieuwe zaak komt aan bod; het opbouwen, het werven van personeel, het aanbod, het aantrekken van klanten. Het laid back sfeertje is prettig en gezellig, heel cosy. Je krijgt tijdens het lezen ontzettend veel zin in koffie met een kaneelbroodje. Er gebeurt weinig en dat maakt een beetje saai. De paar minuten spanning en de ontluikende romance in de tweede helft verandert daar niets aan. 

3 sterren

HRC: Lees een sloom boek

Playlist: 

  • Baker baker - Tori Amos
  • Coffee - Chappell Roan

3b4498bf31ecae3ddebd3e7a93918d7b.jpg

Ik had nog geen fut om iets te plaatsen op Instagram. Daarom ook deze maand nog geen foto's. Mijn maandelijkse playlist op Spotify vind je hier: Mei 2024. Deze maand zijn er stiekem veel rustige nummers ingeslopen. Dat past wel bij zo'n periode in het teken van herstel. Maar het gaat steeds beter, het einde is in zicht. Mijn wereld groeit elke dag weer een klein beetje. Tot volgende maand!



Reacties op: Kladblok mei 2024

Gerelateerd

Over

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar z...

Julia Quinn

Julia Quinn

Julia Quinn (1970) studeerde kunstgeschiedenis aan Harvard en begon een maand na...

Erik Rozing

Erik Rozing

Erik Rozing studeerde geneeskunde in Maastricht en heeft zich in Leiden tot psyc...