Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Katja's Mid-year book freak out

op 07 juli 2022 door

Maartje blikte op haar spot terug op de eerste helft van 2022 in dit artikel: blog Maartje. Ook Marije schreef een blog over dit onderwerp: blog Marije. Zij inspireerden mij tot het maken van een eigen overzicht.

In de eerste helft van het jaar las ik 59 van de voorgenomen 100 boeken. Van de 52 categorieën van de Reading challenge checklist, kon ik er 42 afvinken. Hoewel ik niet meedoe met 22 landen in 2022 challenge, was ik in 19 landen, in één fantasieland en in de ruimte. Mijn boeken waren gemiddeld 320 pagina's lang met een gemiddelde waardering van 3,55 ster. Hier volgt een overzicht van het beste en slechtste van 2022 tot nu toe.

Favoriete boek van het jaar

Voorlopig is Jongen verslindt heelal van Trent Dalton is mijn favoriete boek van 2022. Een boek over een vroegwijs kind dat opgroeit in een criminele opgeving met vele kleurrijke personages, levendige beschrijvingen, mooie zinnen, een portie ironie en veel mysterie. Een boek dat door de optimistische, enthousiaste toon leest als een avonturenverhaal. Zo bijzonder, origineel en goed. 

Beste vervolg van een serie

Deel twee van de Bridgertons, De Verliefde Graaf van Julia Quinn komt deze eer toe. Na deel één had ik eigenlijk genoeg van de familie Bridgerton. Ik was er niet van onder de indruk. Ik wachtte twee jaar totdat ik bij toeval in Kobo Plus dit boek tegenkwam. Na het lezen was ik ervan overtuigd dat ik meer Bridgertons in mijn leven nodig had. 

Slechtste boek tot nu toe

Pride & Prejudice & Zombies van Seth Grahame Smith was verreweg het slechtste boek tot nu toe. Lizzy Bennet en haar zussen slachtten de ene na de andere zombie af. Zombies horen niet thuis op Pemberley. Jane Austen zou zich omdraaien in haar graf.

Nieuwe boeken waar je naar uitkijkt

Ik kijk uit naar deel drie van de vrouwen van Oxford van Evie Dunmore. Het is een geweldige reeks, maar die boektitels zijn tenenkrommend slecht. Na De hertog op zijn knieën en De charmante schurk, volgt in september deel drie De ruige heer. Het zijn historische feelgoods over de opkomst van de suffragettes. Historie, politiek, humor, feminisme (soort van) en romantiek. Op de sticker op de cover staat Je nieuwste leesverslaving. Dat klopt helemaal.

Grootste teleurstelling

Ik durf het bijna niet te zeggen. Het is één van de best gewaardeerde boeken hier op Hebban en heel veel lezers, die ik hoog heb zitten, waardeerden dit boek met de volle 5 sterren. Ik had dan ook hoge verwachtingen. Project Hail Mary van Andy Weir was tot nu toe mijn grootste teleurstelling. Ik kwam met moeite aan drie sterren. Ik beleefde weinig plezier aan het verhaal, kon me te weinig inleven en de vele (natuurkundige) experimenten interesseerden me niet. Helaas, geen boek voor mij. 

Grootste verrassing

Dat was Lavery & Zoon van Jo Browning Wroe. Een stukje Britse geschiedenis dat ik nog niet kende, een jongenskoor, de ongebruikelijke setting van een uitvaartonderneming, fijne personages. Een lieve en ontroerende debuutroman. Aanrader!

94893e3bfd54f939302e2687692bae93.jpg


Nieuwe favoriete auteur

Na Ooit waren er wolven, ben ik definitief fan van Charlotte McConaghy. Dikke vijf sterren voor dit boek, net zoals haar debuutroman Vlucht. Prachtige, meeslepende verhalen met vele lagen en mooi taalgebruik. Ze zijn niet in één genre te vangen, maar passen precies in mijn straatje.

Nieuwe fictional crush

Geen nieuwe fictional crush, maar een oude vertrouwde fictional crush: Mr. Darcy uit Pride and prejudice. Ik herlas Pride & prejudice van Jane Austen tijdens LEWA. Er is niemand zoals Mr. Darcy. Dat is niet waar. Er zijn velen zoals Mr. Darcy; Anthony Bridgerton, Adam uit de Liefdeshypothese, Marc Darcy van Bridget Jones, George Rokesby. Zij zijn allemaal gebaseerd op Mr. Darcy. Daarom dus.

Boek dat je aan het huilen maakte

Als katten van de wereld verdwijnen van Genki Kawamura ontroerde me. Een lief verhaal over de kleine dingen die de wereld mooi maken. En hoe belangrijk katten zijn.

Boek dat je blij maakte

Ik heb tranen gelachen om de krankzinnige, slapstick-achtige situaties waarin Effie verzeild raakte in De partycrasher van Sophie Kinsella

Het mooiste boek dat je kocht

De cover van Ooit waren er wolven van Charlotte McConaghy vind ik de mooiste. De prachtige illustratie is van Jan Hamstra en is een plaatje. In de boekwinkel zou deze meteen in het oog springen.

Nog lezen voor het einde van 2022

Ik lees deze zomer Shuggie Bain van Douglas Stuart met een aantal Hebbanisten. Voor Vos & ik van Catherine Raven is ook een leesafspraak gemaakt. Uiteraard wil ik mijn Reading challenge halen, inclusief de laatste tien categorieën van de checklist. Daar zit zeker een boek van Stephen King bij. Als dat lukt ben ik heel tevreden. 

Hoe was jouw leesjaar tot nu toe? En je tops of flops? 



Reacties op: Katja's Mid-year book freak out

Gerelateerd