Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Top 5! - klassiekers in pop

op 15 januari 2023 door

Het grootste deel van mijn vrije tijd vul ik in met boeken én muziek. Ik luister naar muziek, ik lees boeken. Niet andersom. Ik kan geen noot lezen en ik luister zelden naar boeken. Toch zijn het geen gescheiden werelden. Ik luister naar muziek tijdens het lezen, ik kom muziek tegen in boeken en ik kom in muziek boeken tegen. Over dit laatste wil ik het hebben in deze blog. 

Toen ik vorige week de film Emily zag, over Emily Brontë die de beroemde klassieker Wuthering heights schreef, bleef ik denken aan het nummer van Kate Bush. Ik zal een jaar of zes zijn geweest toen het nummer een hit was en had natuurlijk geen idee dat het gebaseerd was op een roman. Keer op keer vinden muzikanten inspiratie voor hun teksten in de literatuur. Op internet zijn vele lijstjes te vinden. Kate Bush is zeker niet de enige. Ik heb mijn eigen overzicht gemaakt. Een top 5 met klassiekers, die ik nog wil lezen en die genoemd worden in een popsong. Kijk, lees en luister je mee?

1. Wuthering heights - Emily Brontë

Laat ik maat meteen beginnen met Woeste hoogten of Wuthering heights van Emily Brontë over de tragische liefde tussen Catherine Earnshaw en de weesjongen Heathcliff. Kate Bush schreef het nummer met dezelfde titel op 18 jarige leeftijd na het zien van een BBC film. Ik snapte er niets van als kind en ik vond het destijds een heel spooky nummer. Kate Bush weet het goed over te brengen want het is de geest van Cathy die Heathcliff roept.

"...Bad dreams in the night
You told me I was going to lose the fight
Leave behind my wuthering, wuthering, wuthering heights

Heathcliff, it's me, I'm Cathy, I've come home, I'm so cold, let me in your window... "

Ik wilde het boek vorig jaar al lezen, maar na het zien van de film ligt het weer hoger op mijn wil ik lezen stapel.

2. Middlemarch - George Eliot

In Middlemarch beschrijft George Eliot, een pseudoniem van Mary Ann Evans,  het leven van een aantal mensen uit de Engelse middenklasse in een provinciestad rond 1830. Ik ga het in mei samenlezen met een aantal Hebbanners. Middlemarch behoort tot de beste Britse romans, maar het was lastig om een lied te vinden. Uiteindelijk vond ik How soon is now van The Smiths. Het lied gaat over iemand die zijn verlegenheid moet overwinnen om een partner te vinden. De openingszinnen zijn:

"I am the son, and the heir, of a shyness that is criminally vulgar, I am the son and heir, of nothing in particular"

Hoe verwijst dit naar Middlemarch? Hierin komt de volgende zin voor: "To be born the son of a Middlemarch manufacturer, and inevitable heir to nothing in particular". Je moet het maar net weten.

3. The grapes of wrath - John Steinbeck

Tijd voor een Amerikaanse klassieker. De druiven der gramschap gaat over de familie Joad, die tijdens de Dustbowl in Oklahoma, gedwongen is te vertrekken. De prachtige graphic novel Dagen van Zand van Aimée de Jongh heeft hetzelfde onderwerp. Bruce Springsteen schreef een nummer hierover, het prachtige The ghost of Tom Joad. Aan het einde van het boek geeft Tom een bekende speech "I'll be there". Dit komt terug in de tekst van Springsteen: 

Tom said "Mom, wherever there's a cop beating a guy
Wherever a hungry newborn baby cries
Where there's a fight against the blood and hatred in the air
Look for me Mom I'll be there
Wherever there's somebody fighting for a place to stand
Or decent job or a helping hand
Wherever somebody's struggling to be free
Look in their eyes Mom you'll see me."

Erg benieuwd naar het boek na zo'n sfeervol lied.

   

4. Alice in Wonderland - Lewis Caroll

Ik kan me niet herinneren dat ik dit klassieke kinderboek ooit gelezen heb en dat moet veranderen. Wanneer Alice een wit konijn volgt, in een konijnenhol tuimelt en dwars door een spiegel gaat, komt ze in een wereld terecht waar de grens tussen fantasie en werkelijkheid is verdwenen. Ik vond verschillende liedjes die geïnspireerd zijn door Alice in Wonderland. Lucy in the Sky with diamonds van the Beatles en White Rabbit van Jefferson Airplane zijn de bekendste. Ik koos voor Rabbit heart van Florence + the Machine. De tekst verwijst heel letterlijk verwijst naar de boeken van Lewis Caroll. 

"The looking glass, so shiny and new
How quickly the glamour fades
I start spinning, slipping out of time
Was that the wrong pill to take?"

Binnenkort ga ik het echt lezen!

5. Frankenstein - Mary Shelley

Deze smokkel ik mee, want eigenlijk heb ik de klassieker Frankenstein vorig jaar gelezen. Het lied van T'Pau China in your hand gaat deels over de totstandkoming van de roman door Mary Shelley, terwijl ze samen met haar man en Lord Byron Zwitserland spookverhalen probeerde te schrijven.

"It was a theme she had on a scheme he had
Told in a foreign land
To take life on earth to the second birth
And the man was in command"

Deels gaat over Frankenstein's obsessie en de gevolgen van zijn creatie. Als je het boek gelezen hebt en weet dat lied erover gaat, dan hoor je het terug. Zoals de waarschuwing die T'Pau heeft voor dr. Frankenstein.

"Don't push too far your dreams are china in your hand
Don't wish too hard, because they may come true
And you can't help them
You don't know what you might have set upon yourself
China in your hand"

Ik kwam nog meer mooie muziek tegen in mijn speurtocht naar liedjes. Ik probeerde het nu te beperken tot klassiekers die ik zelf nog wil lezen. Heb jij deze klassiekers al gelezen? En ken je ook een popliedje wat gebaseerd is op een literair werk? Of een Nederlandstalig nummer? Laat het me weten!



Reacties op: Top 5! - klassiekers in pop

Gerelateerd