Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bookstoreday 2018: De laatste getuige vertelt

op 15 april 2018 door

Een van de activiteiten van bookstoreday waarvan ik gelijk wist dat ik erbij wilde zijn was de lezing van schrijver Frank Krake en laatste getuige Wim Aloserij in de Amsterdamse boekhandel.

Het was een voor mij onbekende boekhandel, maar dat is ook wel weer eens leuk om te ontdekken, bij binnenkomst was ik gelijk al gecharmeerd van de inrichting en viel mij het uitgebreide assortiment kinderboeken op, erg mooi!
Vooraan in de winkel stond een tafel met bookstoreday-aanbiedingen en daar heb ik gelijk mijn slag geslagen en de enige exemplaren van Helden van de grens van Dave Eggers en Het buitengebied van Adriaan van Dis meegenomen. Ik kon ook het boek Perfecte stilte van Thomas Verbogt niet laten liggen en als laatste, geen aanbieding, maar wel waarvoor ik kwam: De laatste getuige van Frank Krake.

Ik werd gelijk vriendelijk welkom geheten en kreeg een stoel en een kop thee aangeboden. We waren slechts met een heel klein gezelschap gekomen om naar het bijzondere verhaal van meneer Aloserij te luisteren, maar dat maakte het voor mijn gevoel nog specialer. 
Recht tegenover meneer Aloserij gezeten, maakte het dat ik tijdens het verhaal af en toe het gevoel kreeg, wanneer hij mij recht in de ogen aankeek, dat ik de enige toehoorder was en dat hij zijn verhaal aan mij alleen vertelde.
En het was een indrukwekkend verhaal.....

0bb407a3e90e73480d6d6339c6fec2a6.jpgMeteen viel op dat meneer Aloserij een hele positieve houding heeft, en zoals Frank Krake noemde is dat waarschijnlijk, samen met een portie bluf van een straatjongen en een beetje geluk de reden geweest dat meneer Aloserij nu zijn verhaal nog kan navertellen.
Want het is heel wat, wat hij meegemaakt heeft....
Met oude foto's op de achtergrond en vrijwel zonder enige aansporing of vraag van Frank Krake (in tegendeel: die moest soms onderbreken om een sprongetje in de tijd te maken) begon meneer Aloserij te vertellen over zijn jeugd in Amsterdam, hoe hij meer op straat leefde dan thuis omdat hij geen goede band had met zijn stiefvader. Over hoe hij na de dood van zijn stiefvader moest gaan werken en aan de slag kon in een behangerswinkel. Al gauw deed zich echter een mooie kans voor om bij een slager in de leer te gaan, een slager die wel wat in Wim zag en hem uiteindelijk hielp om zijn eigen winkel op te zetten. 

64187289f40aced304e7067c370b53f5.jpgWim wordt opgeroepen door de Arbeitseinsatz om in Duitsland in de oorlogsindustrie te gaan werken, na enige tijd weet Wim, geholpen door een vriend en met veel geluk naar Nederland te vluchten en hij duikt onder op een boerderij.
Hij wordt uiteindelijk toch betrapt ondanks de vele voorzorgsmaatregelen en wordt afgevoerd naar kamp Amersfoort, van daaruit wordt hij op transport gezet naar concentratiekamp Neuengamme en vandaar naar het buitenkamp Hussum.
Hier volgt een verschrikkelijke periode van hard werken en slechte omstandigheden met veel ongedierte en weinig te eten. 
Maar ook hier weet Wim zich staande te houden en te overleven door slim te zijn en elke kans te grijpen, met wat bluf weet hij baantjes als monteur en schilder te krijgen, dit terwijl hij nog nooit een kwast vastgehouden heeft!

Vlak voor de bevrijding een feit is wordt het kamp ontruimd en worden ze naar Lübeck gebracht waar ze ondergebracht worden op het cruiseschip de Cap Arcona. Wim is zich al gelijk bewust van het feit dat dit niet goed kan aflopen en doet er alles aan om een plek te zoeken waar hij de grootste kans heeft op overleven mocht het schip zinken.
Zijn voorgevoel klopt: het schip wordt gebombardeerd, vliegt in brand en zinkt. Wim weet via een touw in het water te komen en klimt op een toevallig voorbijdrijvend reddingsvlot. 
Via een grote boog om het schip en alle drenkelingen heen varen ze met een man of 10 naar de oever, deze keuze lijkt hard maar is tegelijkertijd hun redding want zo zinken ze niet door de grote aantallen drenkelingen die anders op het vlot zouden willen klimmen.

5fa4b7c49d8bf3781b1ff7c7b7752940.jpg

Ze bereiken de oever, en hierbij heeft meneer Aloserij wederom veel geluk, meer geluk dan Sonny Boy uit het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl (die komt aan land op een plek waar Duitsers hem op liggen te wachten en doodschieten), hij komt aan land in een gebied waar de Engelsen inmiddels zijn aangekomen, die zorgen er uiteindelijk voor dat hij terug kan keren naar Nederland.

Meneer Aloserij was één van de weinig mensen die het bombardement op het schip Cap Arcona overleefd heeft, en inmiddels is hij nog de enige getuige van deze verschrikkelijke gebeurtenis.

Vorig jaar ontmoette hij op een lezing Frank Krake, ze raakten in gesprek en Frank raakte onder de indruk van wat meneer Aloserij allemaal meegemaakt heeft en vroeg zich af of hij wel eens over een boek over zijn leven had nagedacht, dit was niet zo. 
Na enig nadenken besloot meneer Aloserij dat hij mee zou willen werken aan een boek over zijn leven geschreven door Frank Krake.
Ze hebben elkaar vervolgens vele malen ontmoet en zijn ook samen op reis gegaan naar het voormalig kamp Neuengamme. 

Aan Frank heeft meneer Aloserij voor het eerst het hele verhaal verteld, met alle gruwelijkheden die hij meegemaakt heeft. 
Meneer Aloserij benadrukte tijdens de lezing ook dat hij hier slechts de nare gebeurtenissen die plaatsgevonden hebben aangestipt heeft en er niet tot in detail op in gegaan is, dat heeft hij nooit gedaan, ook niet tegenover familie.
Dit is een bewuste keuze, die tekenend is voor zijn positieve instelling; meneer Aloserij benadrukt liever de keren dat hij de Duitsers te slim afgeweest is en hoe hij waar mogelijk de situatie een beetje naar zijn hand heeft kunnen zetten, door geluk, bluf en slim en oplettend te blijven. 
Hij heeft in de periode dat hij gevangen zat zichzelf als slaaf gezien en de situatie geaccepteerd, het was nu eenmaal zo, maar als zich een kleine mogelijkheid voordeed om zelf een beetje invloed uit te oefenen op zijn situatie dan greep hij die met beide handen aan!

b6e9986a7f08db82fa070c93c141bd5d.jpg

In de komende weken reist meneer Aloserij samen met Frank Krake door het land om verschillende lezingen te geven over zijn leven, en ik zou zeggen als je de kans hebt om naar hem te gaan luisteren grijp deze dan want het is een heel mooi en zeer indrukwekkend verhaal dat hij te vertellen heeft.
Op zondag 29 april om 15.00 uur zijn meneer Aloserij en Frank Krake bijvoorbeeld bij Paagman op de Frederik Hendriklaan in Den Haag om over het boek te vertellen.

587f80d1d80dfab92af8cff31173647e.jpg



Reacties op: Bookstoreday 2018: De laatste getuige vertelt

Gerelateerd

Over

Frank Krake

Frank Krake

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de RUG. Hij publiceerde in d...