Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De reis van Marie Cornélie naar het hof van Sint Petersburg

op 06 augustus 2017 door

7317b8a56d3fbd44dcde11ef3caff363.jpgAlweer enige tijd geleden schreef ik over mijn bezoek aan kasteel Twickel, waar ik hoorde vertellen over het dagboek van Marie Cornélie van Wassenaer Obdam.
Zij heeft een dagboek bijgehouden over haar, voor die tijd opzienbare, reis per koets naar het hof in Sint Petersburg en haar 10 maanden durende verblijf aldaar.
Dit dagboek is bewaard gebleven op kasteel Twickel en vertaald uit het Frans door Aafke Bunt. Later heeft Thera Coppens weer een boek geschreven over het leven van Marie Cornélie en deze reis n.a.v. het dagboek.

Ik was gelijk nieuwsgierig geworden naar het boek, en heb het bij thuiskomst gelijk besteld en gelezen....


Het boek begint met een beschrijving van het leven van Marie Cornélie tot aan de grote reis naar Sint Petersburg. 
Wie is zij en waar komt ze vandaan en wat maakt dat zij deze speciale reis als hofdame mag gaan ondernemen?

b16c22b725bd994496bfe902c6cdbf66.jpgNa deze inleiding volgt het dagboek geschreven door Marie Cornélie, ze houdt dag na dag bij wat ze beleefd.
Eerst de lange reis in een stoet van koetsen vanuit Nederland naar Rusland. Een vaak weinig comfortabele reis. Lange dagen van alleen maar zitten in een hobbelende koets, duistere overnachtingsplaatsen met luizen en ander ongedierte. 
Geen reis om jaloers op te zijn.
Na de lange reis verblijft Marie Cronélie gedurende 10 maanden aan het hof in Sint Petersburg, ze logeert daar in verschillende paleizen en ontmoet vele interessante personen.
Het is een eerlijk en oprecht verslag wat zeker niet enkel de positieve zaken belicht.
Algauw blijkt dat het een leven vol etiquette en rangen standen is, waarbij de hofdames moeten komen opdraven, gekleed in de juiste jurk, als de prinses dit wenst. 
Vaak is het ook wachten en nog eens wachten, wanneer ze de prinses moet vergezellen op een uitstapje of wanneer prinses haar hofdames niet nodig heeft.
Het is een leeg bestaan, los van de interessante ontmoetingen.
Verbazing is er over het vermaak van de Russische hofdames met het glijden van een roetsjbaan, iets waar de 'nuchtere' Nederlandse hofdames de lol niet van begrijpen.
Maar bovenal is het ook een prachtige weergave van hoe het er aan toe ging aan het Russische hof en hoe de paleizen er uit zagen.

933828969ad985646715da4760cbdc4f.jpgHet dagboek wordt onderbroken door een stuk geschiedenis over de Romanovs waardoor voor de lezer duidelijk wordt hoe de Russische personages te plaatsen zijn.
Het boek sluit af met een beschrijving van het leven van Marie Cornélie na haar grote reis.

Het geheel is een boeiend boek geworden voor iedereen die geïnteresseerd is in Rusland en het leven daar aan het hof. 
Doordat Marie Cornélie open en eerlijk schrijft en kritiek niet schuwt geeft het boek een realistisch beeld.

0f7e9c6fd672f5dc430ac23e059d5183.jpg



Reacties op: De reis van Marie Cornélie naar het hof van Sint Petersburg

Gerelateerd

Over

Thera Coppens

Thera Coppens

Thera Coppens (1947) is een Nederlandse schrijfster. Er verschenen boeken van ha...