Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Synchroniciteit

op 13 augustus 2019 door

Soms gebeuren er dingen die bijna meer dan toeval lijken te zijn, er zijn dan vreemde en opvallende verbanden tussen de gebeurtenissen te ontdekken. Voor een ander misschien niet altijd duidelijk te herkennen maar voor de persoon zelf hebben de gebeurtenissen met elkaar te maken en hebben ze dus betekenis. De Zwitserse psycholoog Jung bedacht hier de term synchroniciteit voor.
Wat dit nu met boeken en lezen te maken heeft? Nou misschien wel heel veel.....ik ontdekte in mijn laatste paar boeken in ieder geval een opvallende synchroniciteit!

30576cc987b0e0cf350f98dfdde26c43.jpg

Synchroniciteit

De term synchroniciteit (letterlijk: gelijktijdigheid) betekent zinvolle coïncidentie van uiterlijke en innerlijke gebeurtenissen die zelf niet causaal verbonden zijn. Het begrip werd in 1930 geformuleerd door de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung in zijn verhandeling Synchroniciteit: een acausaal, verbindend principe. Van synchroniciteit is sprake wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden in een voor de betrokkene zinvol verband, dat niet noodzakelijk als causaal (oorzaak en gevolg)l wordt ervaren. Eenvoudig gezegd: je ervaart het als "meer dan gewoon toeval"; omdat de twee gebeurtenissen voor jou met elkaar te maken schijnen te hebben, maar niet zo dat het ene het andere heeft voortgebracht. Jung zag synchroniciteit als een ander verklaringsmodel dat naast causaliteit zijn plaats verdiende. Dit concept stelt de causaliteit zelf niet ter discussie noch wil het ermee concurreren. Het beweert slechts dat, net zoals gebeurtenissen kunnen gegroepeerd worden onder 'oorzaak', ze net zo goed kunnen worden gegroepeerd onder hun betekenis.
(Bron: wikipedia)

30576cc987b0e0cf350f98dfdde26c43.jpg

Ketting van boeken

Dit jaar heb ik een behoorlijk strakke leesplanning gemaakt, mede door de vele samen-lezen-is-leuk!-projecten...ik lees gewoon steeds het volgende boek op mijn planning, af en toe aangevuld met een leesclub boek of iets anders leuks dat op mijn pad komt.

Ineens viel het mij op dat mijn boeken zich als kralen aan een ketting opvolgen, elk boek heeft momenteel een link met het vorige en ook het boek dat erna komt lijkt weer een volstrekt logisch vervolg te zijn. Toeval? Of meer dan dat?? ;-)

30576cc987b0e0cf350f98dfdde26c43.jpg

De bruggenbouwer

0ef726395d3bd4b029d94351e8bf8048.jpgSamen met Wendy las ik in juli De bruggenbouwer van Markus Zusak, alweer zo'n schitterend boek van de schrijver van de boekendief!
Ik heb genoten van dit verhaal met mooie verwijzingen en van hoe langzaamaan het hele plaatje onthult wordt en alles op zijn plek valt.

Tegen de tijd dat ik een blog over onze leeservaringen schreef was ik zelf alweer in een volgend boek begonnen en ontdekte daarmee een overeenkomst die ook *Wil* opviel: De hoofdpersoon in De bruggenbouwer heet Clay net als de hoofdpersoon in mijn volgende boek!
Opvallend omdat Clay toch niet echt een veel voorkomende naam is.

Welkom in het rijk der zieken

7e1d9fdf20004420c100e113161e1262.jpgMijn volgende boek was er eentje die ik met een Hebban-leesclub las; namelijk Welkom in het rijk der zieken van Hanna Bervoets.
Een aangrijpend verhaal met veel herkenning voor mensen met een chronische ziekte. 
Zoals gezegd heet ook in dit boek de hoofdpersoon Clay.

Clay krijgt de diagnose Q-koorts vermoeidheidssyndroom en moet hier vervolgens mee leren leven want er is geen genezing mogelijk.

En daar ontdekte ik een volgende toevalligheid.....
Terwijl ik dit boek las moest mijn moeder in het ziekenhuis een aantal onderzoeken ondergaan vanwege een sterk ijzer-tekort en duizelingen/evenwichtsstoornissen. De uitslag kreeg ze al vrij snel en het blijkt dat ze een glutenintolerantie heeft, ook wel Coeliakie genoemd. 
Ze heeft dus een chronische aandoening die niet te genezen is en waar ze mee zal moeten leren leven, haar hele verdere leven zal ze zich moeten gaan houden aan een streng dieet dat de nodige beperkingen met zich mee zal brengen.

Bruggenbouwers

84d3f2c06188f364337e3f91614de809.jpgTegelijkertijd pakte ik ook mijn volgende samenleesboek op....Bruggenbouwers van Jan Guillou las ik samen met Marjolein.

Zien jullie de synchroniteit ook al? 
Ik blijf duidelijk hangen in het thema bruggen bouwen!
Hoewel het verhaal totaal anders is worden in beide boeken nogal wat bruggen gebouwd, zowel letterlijk als figuurlijk.

Stratenmaker van God

0050fcf0c8a471d3172cb2ac0a7b298e.jpgMet mijn volgende boek sloeg ik een heel ander straatje in....
Of je moet al een link zien in het feit dat er ook nu weer met stenen een route aangelegd wordt. 
Ik las het recensieboek dat ik van uitgeverij Aspekt gekregen had: Stratenmaker van God van Piet van der Vloed.

Dit boek heeft zeker een aangrijpend verhaal in zich maar dit wordt bijna volledig overschaduwd door een fikse dosis bijbelstudie, veel teveel bijbelstudie naar mijn mening.

Er is hier niemand behalve wij allemaal

288b967fc0ff87a6b6a8ed2b3fba1278.jpgNietsvermoedend sloeg ik het volgende boek van mijn leesplanning (samenleesboek met Wil) open en begon te lezen in Er is hier niemand behalve wij allemaal van Ramona Ausubel....

Al op blz 15 kwam bij mij een sterk gevoel van synchroniteit opzetten en erger nog; een heftige "Oh nee, niet weer....!!"-reactie.

In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed, maar Gods geest zweefde over het water. 
God zei: 'Er moet licht komen,' en er was licht.
God zag dat het licht goed was, en Hij scheidde het licht van de duisternis; het licht noemde Hij dag, de duisternis noemde Hij nacht.
Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag.

Gelukkig bleek het mee te vallen, geen hele bijbelstudies in dit boek!
Wat wel? Dat vertel ik jullie in een volgende blog.

Eén ding wil ik al wel vast verklappen: het verhaal speelt zich af tijdens de WOII in Roemenië.

De rechtvaardigen

a6e15619bbad86f4ac4e02ae9e1b3670.jpgOp dit moment ben ik alweer aan een nieuw samenleesproject begonnen, dit keer lees ik De rechtvaardigen van Jan Brokken samen met Nathalie, Gigi, Tea en Martin.

Ook dit verhaal speelt zich af in de WOII en ook weer in een Oostblokland, namelijk in Litouwen.
Wederom een synchroniciteit!

30576cc987b0e0cf350f98dfdde26c43.jpg

Nieuwe informatiepagina

Terugkijkend op mijn blog kan ik veel meer van deze kettingen van boeken ontdekken. 
Ik heb besloten om deze allemaal op rij te zetten en er een nieuwe informatiepagina 'Kettingen rijgen' aan te wijden zodat de kettingen makkelijk terug te vinden zijn op mijn blog.
Het is nu nog een eerste opzet, er wordt nog aan gewerkt maar geeft al wel een goed beeld denk ik :-)

30576cc987b0e0cf350f98dfdde26c43.jpg

Ontdekken jullie wel eens synchroniciteit in jullie boeken?
En kun je hier misschien ook 
een voorbeeld van geven??



Reacties op: Synchroniciteit

Gerelateerd

Over

Markus Zusak

Markus Zusak

Markus Zusak (Sydney, 1975) is een Australische auteur. Hij begon met schri...

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) werd met haar werk verschillende malen genomineerd vo...

Jan Guillou

Jan Guillou

Jan Guillou (1944) is een Zweeds auteur en journalist, afkomstig uit een mao&ium...

Ramona Ausubel

Ramona Ausubel

Ramona Ausubel studeerde aan de University of California en publiceerde korte ve...

Jan Brokken

Jan Brokken

Jan Brokken (1949) studeerde journalistiek in Utrecht en politieke wetensch...