Van kasteel naar boek
Eén keer per jaar ga ik samen met mijn moeder een weekendje weg, een heerlijk lang moeder- en dochterweekend ergens op een mooi plekje in Nederland.
Dit jaar hadden we voor Delden gekozen, een stadje in het Hof van Twente in een prachtige omgeving.
Bekend is daar het landgoed Twickel, en nu was het toeval dat juist dit weekend het kasteel, wat nog steeds privébezit is, open was voor publiek. Je kon je vooraf opgeven voor een rondleiding.
Dat heb ik natuurlijk gedaan, mooie kans om een kasteel wat meerendeels gesloten is voor publiek eens te bewonderen!
En daar hebben we geen spijt van gehad!
Wat een mooi ingericht kasteel en wat een interessante uitleg over de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners kregen we.
Erg mooi was ook de bibliotheek....hoe kan het ook anders! ;-)
Hier stond een enorme collectie oude boeken voorzien van een eigen familiewapen.
De boeken werden vroeger als 'bundel' gekocht en zelf voorzien van kaft, wat dus de mogelijkheid bood om een eenheid in je boekenverzameling te krijgen en er een familiewapen op te zetten, in bladgoud natuurlijk.
'In de indrukwekkende bibliotheek herinneren vele in kalfsleer gebonden boeken met Franse literatuur, historie, reizen, plantkunde, de Oudheid, filosofie en encyclopedieën aan de even erudiete als verkwistende Johan Hendrik Van Wassenaer Obdam. Alle schoonheid die hij verzamelde had ooit een plaats in het charmante Van Wassenaer hoekpaleisje (Kneuterdijk, Den Haag). Architect Daniël Marot kreeg opdracht van Johan Hendrik om de boekbanden van zijn omvangrijke bibliotheek te ontwerpen. Om van alle boeken die hij kocht en erfde één geheel te maken liet hij ze in gelijke lederen banden binden. Op de rug zijn de drie vergulde wassende maantjes der Van Wassenaers aangebracht. Op de voorzijde pronkt het complete familiewapen omringd door de versierselen van de Deense Orde van de Olifant, twee schilddragers, het devies en de gravenkroon. Gelukkig zijn de originele boekbandstempels en een rolfilet- of stempel in de bibliotheek van Twickel bewaard gebleven. Ze dragen alle verfijnde kenmerken van Marot, die voor la cour d' Opdam zoals het luxe Haagse paleisje ironisch genoemd werd. In 1816 deden de Van Wassenaers afstand van hun stadspaleis dat in het bezit kwam van de latere koning Willem II en Anna Paulowna.'
De collectie boeken verhuisde toen van de Kneuterdijk in Den Haag naar kasteel Twickel in Delden.
Leuk was het ook om in de bibliotheek een prentenstandaard te ontdekken, deze werd niet genoemd in de rondleiding maar het verhaal van de prentenstandaard had ik tijdens een eerder bezoek aan de tentoonstelling 'Prints in Paris 1900' in het van Gogh museum leren kennen. Prenten waren vroeger bij de elite niet iets om tentoon te stellen als schilderijen, ze werden verzameld en dienden enkel het eigen genoegen, ter ontspanning werden de prenten uit de standaard gehaald en bekeken. Ze werden zelden aan anderen getoond.
Maar ineens hoorde ik tijdens het verhaal in de bibliotheek iets waardoor mijn oren gespitst waren en de verteller mijn volledige aandacht had.....
Er werd verteld over Marie Cornélie Van Wassenaer Obdam, een van de familieleden die regelmatig verbleven op kasteel Twickel.
Over haar werd verteld dat zij een, voor die tijd, indrukwekkende reis per koets naar Sint Petersburg ondernomen had in 1824, als hofdame in het reisgezelschap van kroonprins Willem Frederik van Oranje en zijn Russische gemalin Anna Pavlovna.
Tijdens deze reis heeft zij zeer zorgvuldig een dagboek bijgehouden over de ontberingen tijdens de zware reis maar ook over haar verblijf van 10 maanden in Sint Petersburg, ze beschreef zeer levendig het door protocollen beheerste hofleven, het lot van de lijfeigenen en het lege bestaan van de hofdames in het winterpaleis.
Zoals zo veel dingen is ook het originele dagboek bewaard gebleven en teruggevonden in de archieven van kasteel Twickel.
Het dagboek was in het Frans geschreven en werd door Aafke Bunt vertaald, zij verrichte als archivaris van het huisarchief Twickel het vooronderzoek, waarna Thera Coppens er een boek over schreef.
Ho! Stop! Wacht!!......een boek??!! over Rusland?!!
Interessant, heel interessant!!
Eenmaal terug in het hotel ben ik natuurlijk gelijk gaan googlen, en lang hoefde ik niet te zoeken...
Het boek was gewoon verkrijgbaar bij het alom bekende blauwe mannetje.
Ik hoef denk ik niet meer op te biechten dat ik bij thuiskomt nog eens naar het boek ben gaan kijken en dat er ineens zo maar per ongeluk op de bestelknop geklikt werd he?! ;-)