Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Grand Hotel Europa. Wel of niet lezen?

op 03 mei 2022 door

Grand Hotel Europa. Je hebt er vast van gehoord en anders is heb je de naam van de schrijver wel voorbij horen komen: Ilja Leonard Pfeijffer. De lof over dit boek leek vorig jaar maar niet op te houden en de complimenten varieerden van 'prachtige proza' tot aan 'supperintelligente analyses'. Je hoeft er de vele recensies maar op na te slaan. Het boek is op Hebban door meer dan 3000 mensen gelezen, nog zo'n 2500 hebbanisten willen dit boek nog lezen en maar liefst 427 lezers hebben het als hun favoriet aangevinkt.

Populariteit werkt bij mij averechts. Het maakt me kritisch en argwanend. Misschien is het de zucht naar de bescherming van mijn, o zo, unieke identiteit, het ego wil ook wat toch? En ik ben op zoek gegaan naar de negatieve recensies die mijn argwaan bevestigden en die waren er ook zeker, zij het in de overduidelijke minderheid. Ah gelukkig ik hoor vast bij die minderheid, hoorde ik mezelf denken. Dat was natuurlijk weer dat rottige ego dat zich zo nodig wil onderscheiden. Niet helemaal eerlijk dus om daar een mening op te funderen. 

Maar goed. De rage is al even voorbij en inmiddels zijn er weer nieuwe boeken van zijn hand verschenen. En toen las ik de recensie van Hebban Recensent Karla de Greve over Monterosso mon amour. De novelle geschreven voor het boekenweek geschenk door Pfeijffer.  

I quote: 

"De auteur staat erom bekend dat hij het graag over zichzelf heeft, maar de zelfspot die hij hier durft te etaleren is ongekend.

'Hij is in vol ornaat gekomen, in een donker pak met krijtstreep, blinkende manchetknopen, barokke ringen, een stropdas die bij zijn sokken kleurt en een dasspeld met nepparelmoer. Hij ziet eruit als de directeur van de botsautootjes.'


Kijk, zelfspot daar hou ik van! Dat vind ik humor. Dit was voor mij blijkbaar het moment om alle twijfels die ik steeds had overboord te gooien en het boek -Grand Hotel Europa- dat al zo lang op mijn twijfellijst staat, als vanuit een oncontroleerbare drang aan te schaffen.

Heb jij ook zo je redenen waardoor het boek nog ongelezen in je kast-, of al heel lang op je 'wil ik lezen lezen lijstje' staat, dan is dit wellicht het moment om daar verandering in te brengen. 

Ik nodig je bij deze uit om het boek samen met mij te lezen zodat we, als de professionele lezers die we natuurlijk zijn, het niet te stoppen schrijverstalent eens goed onder de loep kunnen nemen. Marije Miggiels leek het in ieder geval een leuk idee en zij heeft zich al via het topic dat ik er voor aanmaakte aangemeld. Als nu maar niet alle 2500 reageren;)

Of werkt bij jou populariteit ook (een beetje) averechts? Wat zijn jouw ervaringen met het boek?

Laat het me weten in een reactie! 



Reacties op: Grand Hotel Europa. Wel of niet lezen?

Gerelateerd

Over

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, ess...