Nieuwe leesplannen! Lees je mee?
Mijn aanwezigheid op Hebban is wisselend, maar steeds als ik terugkom zie ik vertrouwde namen, met soms daarbij ook gezichten. En regelmatig zie ik bij thuiskomst -zo voelt dat wel een beetje- weer nieuwe namen en ook dat is fijn om te zien.
Een ding is zeker: Hebban is als een warm bad. Lekker even ontspannen en ontsnappen aan een druk leven.
Het gekke is, hoe drukker ik het heb, hoe minder ik op Hebban ben en hoe minder ik lees, terwijl ik dat moment voor mezelf juist dán zo hard nodig heb. Zo lag Bloemen van steen van Ilaria Tuti al een tijdje op me te wachten. Vlug even meegenomen tijdens een bezoekje aan het postkantoor, heel vlug op het bureau in de woonkamer gegooid en heel vlug door met van alles, behalve lezen...Dat moest echt anders. Uiteindelijk heb ik mezelf kunnen dwingen om de rust te pakken en na een rommelige start -wat het boek overigens niet verweten kan worden- zat ik er helemaal in. Wat een mazzel heb ik gehad met dit boek! Ik heb zó genoten van de ongekunstelde poëtische zinnen die dit prachtige verhaal aaneenrijgen. En als kers op de taart nog een vleug romantiek ook! Door dit bijzondere verhaal, over vijf moedige vrouwen, ook wel Le Portatrici (de draagsters) genoemd, die tijdens de eerste wereldoorlog een belangrijke rol speelden in de veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije, is mijn leeslust weer opgewekt.
Dus! Nieuwe leesplannen!
Ik heb mijn leeslijst eens doorgespit en er drie boeken tussenuit gepikt (en er tijdens mijn zoektocht weer net zoveel aan toegevoegd, maar dat terzijde). Echter, een stok acher de deur in de vorm van één of meerdere samenleesprojecten is heel erg welkom. De samenleesprojecten die ik host (noem je dat zo?) zijn altijd heel flexibel. Eigenlijk ligt alleen de startdatum vast en die is al snel, omdat ik wil voorkomen dat ik weer in een leesdip terrecht kom. Je zult begrijpen dat ik nu echt even wil doorpakken. Maar verder is alles in overleg. Meestal checken we bij elkaar waar we zijn in het boek, zodat er geen spoilers zijn en stellen we elkaar vragen tijdens het lezen.
1.
Het eeste boek dat ik heb gekozen is: De Overlevenden van Alex Schulman.
Eerste editie: Mei 2021, 272 bladzijden, herkomst Zweden. Start lezen: Gelezen
Een weergaloos en intens verhaal over een disfunctionele familie en de gevolgen van een groot trauma uit het verleden.
Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meertje waar twintig jaar eerder een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voor altijd heeft veranderd. Ze hebben de as van hun overleden moeder mee om uit te strooien. Dat hun moeder liever niet had dat ze naast hun vader werd uitgestrooid, wordt pas de avond voor de crematie duidelijk via een brief die de broers in haar appartement vinden.
Benjamin bestuurt de auto, zijn broers zitten naast hem. Het is een reis naar hun verleden, naar een tijd waarin ze als jongens door hun ouders volledig aan hun lot werden overgelaten. Nu zijn het jongemannen, verwijderd van elkaar, maar nog altijd verbonden door een gedeelde geschiedenis van strijd om de aandacht van hun vader, en om de onvoorspelbare liefde van hun moeder. Haar dood gooit alles in een stroomversnelling en de spanning tussen de broers loopt op. Welke tragedie heeft zich destijds afgespeeld?
2.
Het tweede boek dat ik gekozen heb is: De Kleindochter van Bernhard Schlink
Eerste editie: December 2022, 336 bladzijden, herkomst Duitsland. Start lezen: mei
Niet lang nadat Kaspar in de jaren zestig Birgit in Oost-Berlijn ontmoet, vraagt hij haar ten huwelijk. Ze stemt toe onder één voorwaarde: hij helpt haar te vluchten uit de DDR. De vlucht slaagt. Als Birgit overlijdt is Kaspar zeventig jaar en boekhandelaar in Berlijn. Lezend in de dagboeken van zijn overleden vrouw ontdekt hij dat ze al die jaren iets voor hem verzweeg: bij de vlucht liet ze haar dochtertje Svenja achter, met wie ze nooit meer contact heeft opgenomen.
Kaspar besluit Svenja op te zoeken. Hun kennismaking in een kleine dorpsgemeenschap in Oost-Duitsland verloopt moeizaam, het verschil tussen de rechts-radicale familie van Svenja en de liberale Kaspar kan haast niet groter. Alleen met Svenja’s dochter Sigrun – zijn kleindochter – bouwt Kaspar een aarzelende relatie op. Hij gaat ver in zijn pogingen begrip op te brengen voor de familie, om een betrokken grootvader te zijn. Misschien te ver.
3.
Het derde boek dat ik gekozen heb is: Mansfield park van Jane Austen
Eerste editie: November 1899, 452 bladzijden, herkomst Engeland. Start lezen: in juni
Op meeslepende wijze vertelt Austen in Mansfield Park het verhaal van Fanny Price een onbemiddeld nichtje dat wordt opgenomen in het gezin van haar welgestelde oom Sir Bertram van Mansfield Park. Centraal thema in deze roman is hoe een jonge vrouw zich slechts kan handhaven door een slim huwelijk, zonder de liefde uit het oog te verliezen. Veel ironie, prachtige types en messcherpe dialogen dragen dit verhaal. Het biedt daarnaast een mooi tijdsbeeld van Engeland aan het begin van de negentiende eeuw, aan de vooravond van Waterloo. In de beschrijving van de hoofdpersonen en hun gedragingen worden door Austen sociale posities en morele integriteit op een haast chirurgische wijze blootgelegd.