Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel

op 06 april 2016 door

Over Alecto
Xenia Kasper is bekend als manager van onder andere Linda de Mol en Yolanthe Sneijder-Cabau. Ze ondersteunt deze bekende Nederlanders in hun carrière, maar daarnaast heeft ze ook nog een eigen carrière als schrijfster. Alecto is haar meest recente boek en werd besproken door de Hebban Leesclub.

In Alecto speelt misdaadjournaliste Maja een hoofdrol. We kennen Maja al van eerdere boeken en ook in Alecto gaat ze graag haar eigen gang. Dit keer draait het om de moord op een bekende Nederlandse volkszanger. Alecto begint echter met de ontvoering van Maja’s zoon Bono en al gauw lijken de zaken met elkaar te maken te hebben.

De leesclub
Tijdens de leesclub bespraken de deelnemers wat hen opviel en wat ze vonden van het boek.

Schrijfstijl
Voor de meeste deelnemers is dit de eerste kennismaking met Xenia Kasper als auteur. Hierdoor kunnen ze haar schrijfstijl niet vergelijken met eerder materiaal. Toch zijn ze het er allemaal wel over eens dat Kasper gebruik maakt van een vlotte schrijfstijl. Desondanks zijn er nog wel wat puntjes van kritiek. Zo vindt Saskia Jansen dat het wel wat bondiger mag: “zaken worden te ver uitgediept.”
Lezeres Nancy Lutz vindt bovendien dat er veel onnodige informatie in staat. “Zinnen als ‘hij gaf eerst de planten water, want omdat de verwarming volop brandde, droogden ze snel uit’ voegen niks toe aan het verhaal,”


Maja
Het gedrag van Maja wordt gezien als een ergernis. “Ik ergerde me zelfs aan de hoofdpersonen. Maya gaat gewoon haar eigen gang en pleegt zelfs strafbare feiten, maar de politie doet niks,” aldus yonina. “ze gaat van serieuze onderzoeksjournalist, naar roddeljournalist,” gaat Yonina verder.
Sel kan zich hierin vinden: “
Het irriteert me een beetje dat wat ze ook flikt, hoe vaak ze ook in levensbedreigende situaties terecht komt Bert altijd aan haar kant staat.”


Verwachtingen
Voor veel deelnemers voldeed het boek uiteindelijk niet aan de verwachtingen. Ze mistte de spanning. “Er werd te lang om de hete brei heen gedraaid, dat had wat sneller gekund,” zegt Bianca. Meer dan eens is gezegd dat ze het boek hebben weggelegd, omdat de spanning weg was, en ze daarna met veel moeite het boek weer hebben opgepakt. Wendy:
“Het begint spannend maar daarna blijft de spanning veel te lang weg. Waardoor ik moeite had om het boek weer op te pakken.”
Ook Wil Veltkamp is teleurgesteld: “Er zijn veel zaken die aan bod komen, geen enkele wordt spannend uitgewerkt. Het verhaal begon veel belovend, maar viel uiteindelijk tegen.”

Relaties
Naast de zaak waar Maja aan werkt, is er ook ruimte voor liefde. Alecto beschrijft niet alleen de relatie die ze met haar zoon Bono heeft, maar geeft ook aandacht aan de band tussen haar en Bert. Volgens Myra Smit is die afwisseling erg fijn: "Dit maakt het boek prettig en boeiend om te lezen." Iris noemt Maja een 'liefhebbende en bezorgde moeder,.

Eindoordeel en waardering
De deelnemers zijn waren wisselend enthousiast over deze leesclub en misten veelal de spanning, maar desondanks kreeg Alecto een gemiddeld oordeel van 3,5 ster.

Nancy Lutz: “Het boek staat vol met toevalligheden en wordt zelfs af en toe ongeloofwaardig.
Maja komt over als een vrouw die iedereen voor haar karretje spant, zelfs politieman Bert. Ze laat haar zoon Bono illegaal dingen uitzoeken d.m.v. hacken, maar steunt hem niet in zijn verwerking van de ontvoering.” Twee sterren
Myra Smit: “Het verhaal zit goed in elkaar en het plot is – al is die niet ál te spannend, vind ik – toch nog verrassend.” 4 sterren
Iris: “Als ik dit boek niet voor de leesclub had 'moeten' lezen, was ik misschien halverwege wel afgehaakt. Het werd wat saai, bepaalde dingen zijn te vergezocht en te toevallig en ik was gewoon niet (meer) benieuwd hoe het af zou lopen. Uiteindelijk ben ik wel blij dat ik doorgelezen heb, want op een gegeven moment komt er weer vaart in het verhaal, de spanning komt weer helemaal terug en aan het eind wordt veel duidelijk.” 3 sterren

 



Reacties op: Eindoordeel