Eindverslag - Alleen Hij
Happy New Year!!! De leesclub is op zijn einde en dan komt er nog een extraatje in de vorm van dit eindverslag! Het was een bijzonder boek, we hebben met zijn allen genoten!
Over ‘Alleen hij’
1944. Terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog voortduurt, werken de Amerikanen uit alle macht aan het Manhattanproject. De code die ontbreekt is ontwikkeld door de Poolse natuurkundige Alfred Mendl, die uit het getto van Warschau op transport naar Auschwitz is gezet.
De jonge Pool Nathan Blum is Europa ontvlucht en werkt als vertaler voor de Amerikanen. Hij spreekt vloeiend Duits en Pools, hij is vindingrijk en nu hij alles en iedereen is verloren in de oorlog, is hij vooral vastbesloten zijn leven een zinvolle nieuwe wending te geven. Wanneer de Amerikanen hem vragen het welhaast onmogelijke te doen, aarzelt hij niet. Hij zal terugkeren naar Europa en infiltreren in Auschwitz in een poging Alfred Mendl te bevrijden.
De leesclub
De cover werd over het algemeen wel gesmaakt! De deelnemers in de leesclub zouden het boek ook opnemen in de winkel, dus dat is alvast heel positief. Het 3D-effect kreeg een beetje wisselende commentaren, Brigitte vond het origineel, Marina werd er nieuwgierig door, Alegna vond het eerst mooi, maar bij nadere inspectie toch eerder storend.
Alhoewel Gross een bestsellerauteur is, heeft geen van de deelnemers aan de leesclub al eerder iets van hem gelezen. Iedereen is wel nieuwsgierig geworden. Aangezien er een stijlbreuk zit tussen zijn eerder werk en dit boek, waren de meeste lezers benieuwd hoe zijn volgende boek zal uitpakken. Dat ligt namelijk meer in de lijn van Alleen Hij.
Andrew Gross noemt zichzelf een verhalenverteller en daar is eigenlijk iedereen het mee eens! Joop noemt het indrukwekkend, de manier waarop hij dit verhaal aan het papier heeft toevertrouwd.
De schrijfstijl wordt beeldend genoemd en niet typisch ‘Amerikaans’. Het enige minpunt, wat voor wat vertraging en worstelingen leidde tijdens het lezen, was het veelvuldige gebruik van de wetenschappelijke formules. Mandy vond dat het boek daardoor stroef las in het begin, en moest het boek dan ook veelvuldig neerleggen.
Het verhaal draait om Alfred en Nathan, maar toch had ook Greta veel fans onder de lezers. Rinzewind vind haar rol minstens even belangrijk als die van Nathan. Samm vindt haar een stoere vrouw!
Bij het omschrijven van het boek zegt Chantal ‘Wat een einde’, Hélène haalt er ook ‘Liefde en hoop’ uit, en Jack noemt het onder andere ‘Hartverscheurend’. Er zijn blijkbaar geen mooie woorden genoeg om dit boek te beschrijven!
De meeste lezers werden emotioneel betrokken bij dit verhaal, en dat is voor een thriller wel bijzonder. Het toont aan dat bepaalde boeken de lezer kunnen verrassen en op meerdere vlakken kunnen raken. En dit boek heeft dat zeker gedaan!
Esther heeft zelf Auschwitz bezocht en vond het erg veel indruk maken. De locatie is bewaard om mensen kennis te laten maken met dit gruwelijke deel van onze geschiedenis.
Eindoordeel
Marina vindt dat het verhaal leest als een filmscenario en dat het onder je huid kruipt en je niet meer loslaat. Daar zijn de meeste deelnemers aan de leesclub het mee eens! Rinzewind noemt het een pageturner en ook Hélène heeft de ruim 400 pagina’s verslonden! Het historische randje en het gebruik van Auschwitz als achtergrond maakte veel indruk op Esther, Samm en Jack. Ilse en Silvia zien ook iets goeds in het verhaal, dat er nog hoop is en dat er ook goede mensen bestaan. Alegna en Chantal vond het boek verrassend, ondanks het trieste verhaal.
Mandy raadt iedereen aan om de tijd te nemen voor dit boek en Joop zegt dat het voor hem één van de beste boeken van het jaar is!
Waardering
Er werd alleen maar met 4 en 5 sterren gegooid richting dit boek! Een gemiddelde waardering van 4,5 ster leverde dit op, aangezien de meningen ongeveer gelijk verdeeld waren over deze twee categoriën.
Bedankt voor jullie deelname! Ik wens jullie nog veel plezier in de komende leesclubs en wie weet... treffen we elkaar nog een keer!
Groetjes Evy