Eindverslag Alles voor jullie: een ode aan verbinding!
Op vier november kregen we een verlossend mailtje, wij waren bij de gelukkigen en mochten zetelen in de Hebban leesclub Alles voor jullie van Amin Asad . Alles voor jullie is het autobiografisch verhaal van docent van het jaar Amin Asad. De auteur is zoon van Iraakse vluchtelingen en hij kreeg de kans om in Nederland op te groeien en hier zijn grootste passie te volgen: lesgeven. De auteur was mee aanwezig in onze leesclub om al onze vragen te beantwoorden van een meerwaarde gesproken!
Het was een drukte van jewelste in het leesclubcafé, we bombardeerden deze leesclub onmiddellijk tot de boekenverslinders club.
Verwachtingen:
Terwijl we vol ongeduld aan het wachten waren op het boek, zaten we zeker niet stil en besproken we onze verwachtingen. Deze verwachtingen waren hoog gespannen door de sneak preview en gingen van een mooi aangrijpend verhaal tot een inspirerend verhaal.
Wendyvd: Mijn verwachtingen zijn het verhaal te lezen van de zoon van Iraakse vluchtelingen, en hierdoor meegesleept, geraakt te worden, daardoor ook te begrijpen wat de schrijver en anderen nog tot de dag van vandaag doormaken, voelen, beleven.
Monique: Een verhaal dat raakt, ontroert, inspireert en tot nadenken aanzet. Ik wil het graag bespreken met mijn leerlingen van 4mavo om te laten zien dat er altijd mogelijkheden zijn, waar je ook vandaan komt, ongeacht je geschiedenis en ook dat zo'n verhaal en dus de persoon erachter verrassend dicht bij hun en mijn bed is.
Cover:
Don't judge a book by its cover en toch legden we onze loep over de cover. Zouden we het boek vastnemen in de boekhandel? Onze meningen waren heel uiteenlopend van een strakke cover tot opvallend door de felle kleuren. De auteur gaf meer duidelijkheid: De twee strepen vertegenwoordigen eigenlijk de weg die wij hebben bewandeld. De kleurencombinatie is gekozen omdat het enorm opvalt.
Noa: Ik weet niet of ik het zou opgepakt hebben. Ik denk wel dat ik ernaar zou gekeken hebben, maar daar stopt het ook. Meestal kies ik toch wel boeken op basis van de cover. Hoe oppervlakkig dit ook mag klinken
Annie ten Cate: Opvallend qua kleur en strak. De titel springt er uit, door de kleur en door de grootte. Ook weer eens wat anders dan een cover met een afbeelding. Ik vind het wel mooi, strak
en eenvoudig.
Schrijfstijl:
Dit is het debuut van de auteur, zonder enige schrijfervaring zette hij dit autobiografisch verhaal neer. Wat ons vooral opviel was de toegankelijke schrijfstijl, eenvoudig verwoord en door de heldere opbouw is het alsof je mee in de klas zit van deze bevlogen docent.
Theonlymrsjo: Asad schrijft in een soepele, toegankelijke schrijfstijl. Ik zág hem echt staan, in het lokaal, voor de groep scholieren/studenten, om zijn verhaal te doen. De afwisseling tussen de familiegeschiedenis en het hier en nu als docent en volwassen man in Nederland, maakte het voor mij prettig om door te blijven lezen.
Elsborghys: De schrijfstijl vond ik erg vlot, alsof hij gewoon aan het praten is. Het is meer spreektaal dan schrijftaal dus. Het is ook niet het soort boek dat je leest om te genieten van de prachtige taal van de auteur natuurlijk.
Sandra: Je merkt inderdaad dat hij geen schrijver is maar dat was voor mij niet storend. Het boek heeft makkelijke toegankelijke schrijfstijl en leest fijn weg.
Voorkeur:
Alles voor jullie is een verhaal met twee verhaallijnen: het verhaal van Amins ouders die wegvluchten uit Irak dit verweven met de auteur zijn ervaring voor de klas, zijn ervaringen om verbinding te zoeken met zijn studenten. Toch welk verhaal kreeg onze voorkeur?
Mike: Het persoonlijke verhaal van de docent is een kapstok om de verbinding te zoeken voor optimale kennisoverdracht. Hoewel ik een voorkeur heb voor het uitdiepen van het verhaal van de familie begrijp ik de keus van de schrijver om juist het onderwijs centraal te stellen.
Heleen: Beide verhalen kunnen niet zonder elkaar bestaan. Juist omdat Amin de prijs heeft gewonnen van: Docent van het jaar van de hogeschool Utrecht. Had hij deze prijs niet gehad dan had dit boek niet de aandacht gekregen die het nu heeft gekregen.
Wat wilden we nog weten?:
Het boek telt maar 148 bladzijden, misten we iets in het verhaal? De antwoorden waren zeer verdeeld van ‘ik had meer willen lezen over de ouders van Amin’ tot voor een ‘studieboek is dit wel voldoende’.
Leonie: Het boek is redelijk dun en omdat het makkelijk weg leest heb je het snel uit.
ik had graag uitgebreider gelezen over het verhaal van zijn ouders. De beschrijving over het lesgeven en het zoeken naar verbinding was voor mij voldoende.Joketje: Ideaal! Niet te lang, niet te kort. De nadruk op 'verbondenheid' stoorde me zelf niet. Het is gewoon zooooooooo belangrijk. En echt niet evident voor veel leerkrachten.
Noa: Dit boek heeft slecht 150 pagina’s, maar het zal een veel grotere impact hebben. Onder het motto ‘kort en krachtig’ raad ik dan ook aan dit boek te lezen opdat je zou inzien dat er meer is in het leven dan een diploma en opdat mensen zouden stoppen met hun vooroordelen.
Waren onze hoge verwachtingen ingelost?
Deze laatste vraag liet ons even een sprong maken in de tijd. Sommige onder ons voelden zich wat misleid door de achterflap en het verhaal over de ouders van Amin, toch kwamen we tot de conclusie dat ‘alles voor jullie’ een leerrijk en toegankelijk boek was.
Els: Dit zou volgens mij een fantastisch handboek zijn! Amin geeft heel veel tips over hoe je je tegelijk kwetsbaar en sterk opstelt in zo'n klas, hoe je je studenten kan boeien.
Angèle: Volgens mij verwachtte ik niet een complete levensloop van heel zijn familie. Misschien dat ik meer 'drama' had verwacht? Maar zoals hij het 'drama' beschreef vond ik het prima. Een tikkeltje afstandig.
Nel: Ook ik had dus eigenlijk de verwachting om een verhaal over alleen het vluchten, settelen en opgroeien van Amin te lezen. Het was meer, daarvoor dank Amin. Maar dat zou best duidelijker op een achterflap mogen wat mij betreft.
Conclusie:
We gingen de deuren sluiten van onze leesclub en moesten nu kleur bekennen. Recensies werden geschreven en sterren uitgedeeld. Het telwerk was simpel met 13x4 en 3x3 sterren kwamen we aan een gemiddelde score van 3,8 sterren.
Hilde:**** Het zou verplichte literatuur moeten zijn voor eenieder die met onderwijs te maken heeft, maar de inzichten over verbinding zijn voor alle mensen interessant en relevant.
Wendyvd: ***Een aanrader voor beginnende leerkrachten, of zelfs zij die al wat langer bezig zijn, maar niet voor degenen die vooral een verhaal van vluchtelingen uit Irak verwachten.
Ik wil jullie allen bedanken voor jullie leerrijk en uitgediepte antwoorden, het was een plezier om deze terug te gaan lezen. Een dikke dank je wel aan Amin Assad om al onze vragen te beantwoorden en ons stil te laten staan bij het mooi woord ‘verbinding’. Deze leesclub stond centraal rond verbinding, geven en nemen, gehoord en gewaardeerd worden en vooral verder kijken zonder oordeel.
Jullie leescoördinator,
Wendy