Alles wat blijft van Roberta Recchia
Alles wat blijft
Auteur: Roberta Recchia
Vertaler: Irene Goes en Astrid Molenberg
Uitgever: Xander Uitgevers
Genre: literatuur
Rome, 1956. De rebelse Marisa en stille Stelvio vallen als een blok voor elkaar. Na een woelige start van hun relatie trouwen ze en krijgen ze een dochter, Betta. Zo'n twintig jaar later verandert hun leven voorgoed als ze met de familie naar hun strandhuis gaan, waar iets verschrikkelijks gebeurt. In de jaren daarna proberen ze allemaal op hun eigen manier een weg te vinden uit hun verdriet, en naar elkaar.
Het schitterende en overrompelende Alles wat blijft van Roberta Recchia is een prachtig gelaagde roman over liefde, geheimen en trauma’s, en over ongeluk en het noodlot, en dingen die ons eraan herinneren hoe kwetsbaar we zijn.
Lees een fragment
De debuutroman van Roberta Recchia Alles wat blijft vertelt het hartverscheurende verhaal van een familie die door een rampspoed uiteen wordt getrokken en hun weg terug naar elkaar moet vinden. Hieronder vind je alvast een sneak preview van het boek. Spreekt het fragment je aan en wil je graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.
Lees een sneak preview Direct inschrijven
Achter het boek
Roberta Recchia is een Italiaanse auteur en docent. Ze debuteert met Alles wat blijft, een familieroman die in Italië gelijk de bestsellerlijsten domineerde. Dankzij Irene Goes en Astrid Molenberg, die de Nederlandse vertaling verzorgden, kan er in ons taalgebied nu ook genoten worden van deze meeslepende roman. Als auteur probeert Recchia orde te scheppen in de chaos van verhalen, stemmen en gezichten die tot haar komen wanneer ze begint met schrijven. 'Ik verzamel fragmenten die steeds scherper worden als ik ze samenbind terwijl mijn vingers over het toetsenbord gaan,' vertelt ze via haar literair agentschap.
'Ik heb mezelf altijd voorgesteld als een instrument om iets te vertellen dat al heeft bestaan, ergens, in een andere tijd, en dat er gewoon op wacht om verteld te worden.'
De roman is een krachtige reflectie op hoe we door de donkerste aspecten van het leven navigeren en de moed vinden om ze onder ogen te zien. Recchia's Italiaanse uitgever vertelt hoe de personages in de roman moeten worstelen totdat ze de kracht vinden om het verleden achter zich te laten: 'Hoeveel je ook hebt geleden of hoe zwaar je leven ook is geweest: als je de waarheid niet accepteert, als je het niet in de ogen kijkt en de moed vindt om het hardop te zeggen, kun je niet verder.' Naast dat er zware onderwerpen worden behandeld, gaat het verhaal ook over liefde en hoop, die betekenis geven aan wie we zijn. De twee thema's vormen, ondanks alles wat de familie overkomt, het fundament van Alles wat blijft. 'In de roman is er een leven ervoor en een leven erna en als je het tweede onder ogen ziet, wordt liefde de enige manier om te herstellen,' aldus de auteur in een interview.
'Wat ik in de roman uitdruk, is het meest verlossende aspect van liefde.'
Aan het einde van de roman stuit hoofdpersonage Marisa Ansaldo op een doos met foto's, waarin ze de betekenis van haar bestaan vindt. Diezelfde metafoor gebruikt Recchia wanneer ze naar Alles wat blijft als geheel kijkt, alsof het boek haar eigen doos met oude foto's is: 'Als ik door de pagina's blader, zie ik sporen van dingen die deel hebben uitgemaakt van mijn leven of die ik heb gemist.' Ze hoopt dat het verhaal bij de lezer diep resoneert en een indruk achterlaat. 'Ik zou graag willen dat degenen die het lezen tussen de pagina's emoties en gevoelens vinden die bij hen horen, die ze misschien vergeten waren, of nieuwe ontdekken.'
'Dit is ook een roman over de complexiteit van het kwaad, die ons eraan herinnert hoe kwetsbaar we zijn.'