Verslag - Altijd vrolijk laat zien dat toewijding ook een keerzijde heeft
op 01 februari 2016
door
Altijd vrolijk
+1
Altijd vrolijk is de titel van het boek van Anke Kranendonk dat in de afgelopen vier weken besproken is door een enthousiast discussiërende leesclub. In het verhaal draait het om Aaf. Ze groeit op in een protestants gezin. Als de ouders zich niet meer kunnen vinden in hun eigen kerk, zoeken ze hun heil bij de Pinkstergemeente, een gemeente waar men altijd vrolijk lijkt te zijn. Als snel krijgt de vader van Aaf een belangrijke plaats binnen de gemeente en wordt hun huis een toevluchtsoord voor velen. Steeds meer ervaart Aaf dat de 'nieuwe kerk' haar vooral ook beperkingen oplegt. Gelukkig heeft ze dan het zwemmen, waarin ze letterlijk even kan wegdrijven van de daagse dingen. Als ze opgroeit, gaat ze meer en meer haar eigen keuzes maken en raakt ze los van de Pinkstergemeente. Anke Kranendonk is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Altijd vrolijk is haar eerste boek voor (jong) volwassenen.
Duik in het diepe
Enthousiaste reacties waren er over de frisse uitstraling van het boek en de persoonlijke noot van de auteur. Zoals Elly het verwoordt: 'Door de simpele kleurstelling is het een rustige, mooie cover geworden. Het heeft een iets vrij en vrolijk karakter. Lichtvoetig.' Een aantal lezers maakt een vergelijking met Knielen op een bed violen en Een dorsvloer vol confetti. De metafoor van het zwemmen leidt al snel tot verdieping rond het thema. Het gaat niet alleen om het zwemmen; er is meer. Roosje stelt: 'De zwemmen-metafoor is prima uitgewerkt, zeker in relatie tot de doop. Het is een complex van zaken en emoties en spiritualiteit. Ik moest tenminste direct denken aan Jezus en de discipelen aan en op het meer van Tiberias = Galilea. Dat vind ik mooi.' Sanne stelt daar tegenover dat het zwemmen voor Aaf een vlucht is, weg van het geloof naar een plek waar je nergens over hoeft na te denken, maar letterlijk alleen maar je hoofd boven water moet zien te houden.
Drijf aan de oppervlakte
Opvallend was dat meerdere leesclubleden aanstipten dat de beschrijvingen van de personages en hun ontwikkeling nogal vlak waren. Voor een deel werd dat veroorzaakt door het vertellerperspectief: in een groot deel van het boek kijk je mee met het kind Aaf en dit werkt in dit geval een zekere afstand in de hand. Sommige stappen in het leven passeerden erg snel en leken ondoordacht. Zo bekeert de vader zich heel snel tot de Pinkstergemeente, terwijl hij kort daarvoor nog niet positief was. Het gebrek aan 'inzichtelijkheid' en de afstand tot de hoofdpersonages werden wel als een minpuntje gezien.
Vrolijk en vlot
In het algemeen was de leesclub het erover eens dat het boek vlot geschreven is én dat je goed kunt zien dat Anke Kranendonk een jeugdboekenschrijfster is. Korte zinnen, heldere taal. 'Het boek is helder van opbouw maar daardoor minder spannend. De wat onderkoelde schrijfstijl met korte zinnen maakt de dialogen stroef en kaal,' aldus Gigi.
Aan iedere leesclub komt een eind en dan is het tijd om de eindbalans op te maken. Deze leesclub was gematigd positief over het boek. Met een gemiddelde waardering van drie sterren kunnen we de conclusie trekken dat het ook een gemiddeld boek is. De stijl en de luchtigheid wordt door veel lezers gewaardeerd. Ook zijn de meeste lezers het er wel over eens dat Altijd vrolijk goed laat zien hoe het er in de Pinkstergemeente aan toe gaat. Aly verwoordt haar slotconclusie op deze manier: ' Het boek schetst een goed beeld van de Pinkstergemeente is mijn mening. Niet te veel nadenken, meegaan in de flow en zieltjes winnen. Alles voor de Heer, jezelf en je gezin wegcijferen. De onderkoelde manier waarop Anke “Altijd vrolijk” heeft geschreven, geeft je wel stof tot nadenken.'