Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Discussievraag 05: Kritiek

op 12 februari 2020 door

Zoals op de mindmap op de officiële discussiepagina te zien is, zijn er diverse onderdelen van een verhaal waarover je in een recensie wat kunt zeggen om je algehele oordeel van een boek te onderbouwen.

Omdat bij vorige vragen en/of bij de geselecteerde verhalen door sommigen aan enkele onderdelen die hieronder opgesomd staan, al even en soms diepgaand aandacht is geschonken, is het onnodig om onderstaande kenmerken met zijn allen één voor één langs te gaan. Het gaat bij een (leesclub)discussie om het uitwisselen van (bij voorkeur) onderbouwde meningen en (eigen) ervaringen, waardoor iedereen veel meer uit het boek haalt dan wanneer je het alleen zou lezen, tenslotte. Het gaat niet om 'het goede antwoord' oid. Kortom, kies maximaal drie van de hieronderstaande kenmerken uit, waar je nog wat over kwijt wilt in combinatie met Apeirogon. Trek gerust vergelijkingen met ander boeken (al dan niet van McCann), vul elkaar aan, stel vragen, geef voorbeelden, enz!. 

KENMERKEN

  • Esthetische (Is het boek mooi of verrassend geschreven?)
  • Morele (Handelen de personages goed of slecht?)
  • Literair-historische (Zorgt het boek voor vernieuwing?)
  • Emotionele/emotieve (Raakt het boek mij?)
  • Realistische (Is het boek geloofwaardig?)
  • Intentionele (Wat is de boodschap?)
  • Stilistische (Is de stijl en formulering bijzonder/goed?)

(bron: Wikipedia: Literaire kritiek)

Kies uit bovenstaande lijst drie kenmerken en ventileer daarover, hieronder, je mening. Ik heb één kenmerk eruit weggelaten omdat we het daar al expliciet met elkaar over hebben gehad.



Reacties op: Discussievraag 05: Kritiek