Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel - Verrassend einde dat voor gemengde gevoelens zorgt

op 16 december 2016 door

Door de kerstperiode duurde het even vooraleer de winnaars bekendgemaakt en de boeken verstuurd konden worden. Op 9 januari was het dan zover, Annelies en Annie waren de eersten die een kijkje kwam nemen in ons leesclubcafé. Al snel bleek dat sommige lezers wel vaker Engelstalige boeken lezen. Een leesclub rond een Engelstalig boek, dat was echter nieuw ! 

Elf boeken stonden er voor deze leesclub ter beschikking, een kleine groep lezers dus, waarvan de meesten niet konden wachten om aan het boek te beginnen. Even ontstond er een paniekmoment n.a.v. de tekst op de achterflap 'Uncorrected book proof - not for sale or quotation'. Rietje had echt geen zin in een boek vol veel fouten, maar gelukkig viel het met die schrijf- en/of taalfouten nogal mee. In het Engels vallen ze ons waarschijnlijk sowieso niet op, meent Ria. Afgesproken was om 2,5 weken na ontvangst van het boek met de inhoudelijke discussie te starten, maar dat hield de meesten niet tegen om meteen te beginnen lezen. 

Waarover gaat het boek ? 

We maken kennis met Adele, een mooie jonge vrouw, die getrouwd is met David. Hij is psychiater en wanneer hij een nieuwe secretaresse toegewezen krijgt, blijkt dat Louise te zijn, de vrouw met wie hij net een one-night-stand heeft gehad. Adele en Louise ontmoeten elkaar en sluiten vriendschap, op vraag van Adele vertelt Louise echter niets over deze ontmoeting aan David. En dan begint het psychologische spelletje. Adele en David lijken in een verstikkende relatie te zitten, het gaat van kwaad naar erger. Wanneer Louise een echte verhouding met David begint, raakt ze meer en meer verstrikt in deze driehoeksverhouding. 

Af en toe neemt de auteur ons mee naar het verleden van Adele en David, zij kenden elkaar immers al als tieners. Adele verbleef ooit in een instelling en werd daar bevriend met Rob, die het echter niet zo met David kon vinden. 

Opbouw van het verhaal

Het boek is opgebouwd uit drie delen, die op hun beurt elk uit vrij korte hoofdstukken bestaan. Afwisselend komen Adele en Louise aan het woord. In de Adele-hoofstukken is er een alwetende verteller aan het woord, de Louise-hoofdstukken zijn in de ik-vorm geschreven. Soms gaan we terug in de tijd en heel af en toe is er ook een flashforward. Perspectiefwisselingen, flashbacks, dit boek heeft alles in huis om spanning op te bouwen, en dat lukt dan ook bijzonder goed. 

Waren we het met elkaar eens ? 

Over het uitzicht van het boek liepen de meningen nogal uit elkaar. Sanneke, Anna, Luc (de boekenier) en Greet vonden dat het boek er niet uitzag, o.a. doordat het oranje op snee was. Dat kleurtje aan de zijkant vonden anderen dan weer heel geslaagd, zo zie je maar weer. De cover weet, ondanks de afwezigheid van titel en auteur, toch te prikkelen. Zeer opvallend is het grote lettertype, de leesbril mocht hier en daar aan de kant blijven. De Engelse taal vormde geen probleem, de meeste lezers hadden het boek in minder dan een week uit.

Het verhaal zit bijzonder goed in elkaar, dat werd meerdere keren bevestigd. Behind her eyes is een psychologische thriller, onderhuidse spanning is steeds aanwezig, omdat je niet weet wie er een loopje neemt met de waarheid. Tot zover zijn de lezers het grotendeels met elkaar eens, maar dan komt de ontknoping ... 

Whatever you do, don't give away that ending 

Dit soort uitspraken zorgt er natuurlijk voor dat je als lezer best wel nieuwsgierig wordt. Is het weer zo'n willekeurige uitspraak om eventuele lezers over de streep te trekken of is het einde van dit boek uitzonderlijk echt een keer verrassend ? De deelnemers zijn het er over eens, de ontknoping is bijzonder verrassend, niemand die het had zien aankomen. Of iedereen er ook zo tevreden over was, dat is een ander paar mouwen. Nee dus, en dat weerspiegelt zich in het aantal sterren. 

Beoordeling

Tien eindoordelen en tien recensies, dat was het resultaat na een vijftal weken. Het einde van het boek heeft ervoor gezorgd dat Behind her eyes zeer uiteenlopende beoordelingen heeft gekregen : twee keer 5 sterren en in schril contrast daarmee twee keer 2 sterren. Gemiddeld haalt het boek een score van 3,4 sterren en is daarmee niet de echte topper geworden die we toch wel verwacht hadden. 

Oscar vond het boek niet spannend en irritant eenvoudig. Ria had het daarentegen over een heerlijk boek en Luc (de boekenier) noemde het meeslepend geschreven. Volgens Rietje blijft dit pareltje van een boek nog lang in haar geheugen hangen. Ovar vond het dan weer jammer dat een zo prachtig opgebouwd boek voor hem teleurstellend eindigde en daar was Sanneke het mee eens. Een psychologische thriller van de bovenste plank, zo zegt Greet en Annelies heeft het over een filmscript. Annie vond de eerste helft goed, de tweede ongeloofwaardig. Anna tenslotte had het over een ‘bijzonder’ slot en sloeg daarmee de nagel op de kop.

Als afsluiter van de discussieronde werd iedereen gevraagd of een leesclub rond een Engelstalig boek voor herhaling vatbaar is. Daarop werd volmondig ja geantwoord, een leesclub is een toffe ervaring, ook wanneer je voor het eerst deelneemt. Met Behind her eyes hadden we een vlot leesbaar boek in huis, waarbij het Engels van Pinborough nooit voor problemen zorgde. 

Verslag door Greet Braem - leesclubcoördinator 



Reacties op: Eindoordeel - Verrassend einde dat voor gemengde gevoelens zorgt

Meer informatie

Gerelateerd