Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

op 19 november 2017 door

Update 10 januari: De 11e en laatste vraag staat online. Vergeten jullie alsjeblieft vraag 10 niet? Sinds zondag zijn we een beetje stilgevallen, terwijl we daarvoor niet bij te benen waren. Recensies graag ten laatste dit weekend plaatsen, thanks! 

Update 2 januari: Gelukkig Nieuwjaar, iedereen! Na twee drukke dagen in familiekring pikken we vandaag de draad weer op, we zijn nu bij vraag 5 aanbeland. Benieuwd of jullie evenveel te vertellen gaan hebben als vorige week. 

Update 28 december: Zoals afgesproken starten we vandaag met de discussie. Vraag 2 heb ik net geplaatst, dus we vliegen erin! Have fun! 

---

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats reactie'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN (aangepast 28 december) 

1. Wat is je eerste indruk van het boek nu je het in handen hebt? Denk daarbij aan cover, lettertype, papier,... En wat verwacht je van het boek? 

2. Pelikanen duiken verschillende keren op in het boek. Wat symboliseren ze volgens jou? Vind je De pelikaan oké als titel of had je liever een andere gezien? Welke?

3. Welk van beide hoofdpersonages – postbode Andrej of kabelbaanbestuurder Josip – was jou het meest sympathiek, voor wie had je het meest begrip? Waarom?

4. Onder de titel van het boek staat ‘Een komedie’. Vind je dat terecht? Indien ja, waaruit bestaat dan precies de komische noot in dit boek, waar zit de humor? Geef een voorbeeld van iets dat je grappig vond.

5. Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk daarbij aan zinsconstructies, taalgebruik, beschrijvingen, dialogen,... Vind je de manier van schrijven passen bij het boek dat je gelezen hebt?

6. Hoe zit het met emotie en diepgang in dit boek? Waren deze elementen voldoende aanwezig zodat het boek je wist te raken? Waarom wel/niet? 

7. Halverwege het boek krijgt de politieke situatie in ex Joegoslavië plots veel meer aandacht. Had je de oorlog tussen de verschillende deelrepublieken die leidden tot het uiteenvallen van Joegoslavië als land graag meer uitgediept gezien? Is het een stuk Europese geschiedenis dat je goed kent? Ben je extra informatie gaan opzoeken?

8. Er zitten heel wat thema’s in dit boek. Noem er drie die er voor jou uitstaken en geef een woordje uitleg.

9. We gaan er even vanuit dat het boek verfilmd wordt. Wie zie jij in de rollen van Andrej en Josip? Ga je naar de film kijken? Waarom wel/niet? 

10. Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag had je zeker gesteld aan de deelnemers? Reacties van de anderen op de verschillende voorgestelde vragen zijn vanzelfsprekend meer dan welkom! 

11. Voldeed het boek aan je verwachtingen? Zie ook je reactie op vraag 1. Was De Pelikaan het eerste boek dat je las van Martin Michael Driessen? Ben je geneigd nu ook zijn vroegere werk te lezen?


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.



Reacties op: Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

Meer informatie