Eindoordeel - IEVSHM Bijzonder en absurd
De negende blind date leesclubboek is voor liefhebbers van literatuur met een twist, voor de lezers van Herman Brusselmans en De 100-jarige man. De steekwoorden zijn:
literatuur - road trip - absurd - grappig – maatschappijkritisch
Met deze intro werden de Hebban lezers uitgedaagd om een leesclub in te gaan met een onbekend boek.
Korte samenvatting IEVSHM
Mercedes Van De Cloot, de negende gravin van Blaasveld, werkt aan een filosofisch-misogyn meesterwerk, dat een uitkomst moet bieden voor haar nijpende geldzorgen. De jonge Nigeriaanse vluchteling Jenesepa Oghenekohwo, die bij de blauwe benedictijnen van Ikare-Akoko voortreffelijk Nederlands heeft geleerd en daar ook heeft leren typen, komt voor deze historische taak als geroepen. Helaas dwingen haar geldzorgen Mercedes tot een zwervend en onrustig bestaan, opgejaagd door iedereen. Haar avonturen beleeft ze met haar trouwe toeverlaat Jenesepa, haar jonge tweeling Isaac en Chavez, haar doofstomme butler Albert Shiverdecker, haar huishoudster Helga Glatzer-Schneeberg en haar pratende (en zeer scabreuze) beo Yvette. Zal In elke vrouw schuilt haar moeder tijdig klaar zijn om de ondergang van het gezelschap te voorkomen?
De Blind-date leesclub nr 9
10 Lezers kregen In elke vrouw schuilt haar moeder van de Vlaamse schrijver Marnix Peeters in de bus. Dat het echt een verrassing was bleek wel uit de eerste reacties.
Peter: Het was een complete verrassing voor mij. Ik had me ook aangemeld voor blind date #5 en daarvan had ik een vermoeden om welk boek het gaat (staat ook op mijn NTL-lijst). Maar deze dus niet.
Neeltje: Ik had dit niet verwacht, maar eerlijk gezegd had ik helemaal geen verwachtingen! Niet gegoogled of gezocht gewoon lekker laten verrassen.
Ellen: Voor mij was het een verrassing, omdat ik zelf nog nooit iets las van deze schrijver, en eigenlijk niet verwacht had dat 't een boek van Peeters ging zijn.
Steekwoorden
Pasten de gegeven steekwoorden achteraf gezien goed bij dit boek? De meningen zijn verdeeld. Absurd en grappig wel, maar bij een roadtrip denken we toch echt aan een reis per auto gedurende het boek. Ook maatschappijkiritsch is niet 100% te plaatsen.
Ellen: Het verhaal en de schrijfstijl zijn absurd en grappig, dus deze twee kernwoorden zijn wel goed passend. Ik vond het vooral grappig dat het allemaal zo goed afliep.
Laura: Bij roadtrip heb ik toch een iets andere associatie, in dit boek zijn ze meer op de vlucht en telkens op zoek naar een nieuwe plek. Bij roadtrip denk ik meer aan een reis.
Neeltje: Maatschappijkritisch zou het boek geweest zijn, als het zo’n 40 jaar eerder uitgekomen was. Het is wel een klucht over de samenleving die zich nog in een kleine dorp afspeelt; angst en wantrouwen voor alles wat anders is, maar echt maatschappijkritisch?! Dat vind ik niet
Personages
Het verhaal zit vol met absurde personages, er is niet een normaal persoon te vinden in dit boek van Marnix Peeters. Welk personage is favoriet? Verrassend bij deze vraag is dat er een personage duidelijk de voorkeur had: Helga.
Mireille: Ja, Helga was voor mij het personage dat er het meest uit sprong. Het leek wel of zij ook door de schrijver het meest uitgediept is. Zou hij haar het leukst gevonden hebben?
Niekietjuh: Ik denk dat Helga Glatzer-Schneeberg me het meest aansprak. Alleen al vanwege de naam. En elke keer als er aangebeld wordt en er is een confrontatie met haar dan weet zij de vervelende personen op een absurde manier uit de deur te werken. Ik herinner me dat ze vooral allemaal tips heeft tegen niet bestaande ziektes enzo.
Opbouw
De opbouw van het verhaal is net zo bijzonder als de personages. Het verhaal is absurd en aan de vreemde gebeurtenissen lijkt geen einde te komen. Regelmatig wordt het verhaal onderbroken door delen van het schrijfproces van de Gravin. De leesclublezers vinden die opbouw prima, het intermezzo van In elke vrouw schuilt haar moeder bevalt echter beter dan het tweede intermezzo met het verhaal van tante Aars.
Neeltje: De opbouw van het verhaal is een logische chronologische opbouw van een verhaal als je de intermezzo’s weglaat. Zonder intermezzo’s zou ik de bizarre humor vervelend gaan vinden, maar door de stukken van in iedere vrouw schuilt haar moeder, heb je een break vd bizarheid omdat de stijl van dat verhaal zo anders is.
Daniel: Het verhaal gaat aardig langzaam naar een steeds gekker wordend einde. De lijn is aanvankelijk complex en lastig te volgen. Je wordt twee verhalen in gezogen. 1 het verhaal van de schrijver en het verhaal wat hij opschrijft. Het verhaal van tante Aars had geschrapt kan worden
Johan: Ik vind de opbouw prima, het boek start rustig en werkt toe naar een apotheose waarin het meeste weer goed komt op geheel eigen wijze. De intermezzo's met het boek waaraan geschreven worden onderbreken de absurditeit maar zijn tegelijkertijd onderdeel van het eigenlijke verhaal wat verteld wordt.
De schrijfstijl
Marnix Peeters is een Vlaamse schrijver, en dat is veelvuldig terug te vinden in het boek. Hij gebruikt veel Vlaamse woorden, welke door het gebruik in de zin wel te herleiden zijn tot de betekenis.
Daarnaast laat hij zijn personages grove taal uitslaan. Gek genoeg komt die wijze van taalgebruik in het Vlaams niet heel erg vervelend over.
Daniel: Schrijfstijl is mooi vlot, personages zijn modern neergezet maar dat Vlaams moest ik wel inkomen.
Ellen: Voor mij was het wel in bekend Vlaams geschreven. Ik vond het prettig lezen, omdat het lijkt op mijn spreektaal. Ik zou niet zeggen dat het Vlaams prettiger leest dan Standaardnederlands, maar het was wel eens aangenaam om het te lezen.
Laura: Grof was het zeker zo nu en dan, maar ik vond dit ook wel passend bij het boek. Ik heb me er ook niet aan gestoord. Op de een of de andere manier is grof Vlaams toch net weer minder grof dan grof Nederlands. Doordat het in het Vlaams geschreven is lijkt het wel of het de scherpe kantjes van de grofheid er net genoeg af gaan zodat het voor mij niet over de grens ging van wat ik nog kan waarderen.
Verwachtingen
Met een blinddate boek zijn er van te voren geen verwachtingen. Toch ontstaat er direct een bepaald beeld door de steekwoorden en ook op het moment dat het boek op de mat ligt. En over het algemeen zijn de reacties positief.
Wilma: Ik ben heel blij met mijn keuze voor dit boek. Vond het erg leuk om zo een stukje van het boek te lezen samen met de typeringen van het boek, zo kon je een keuze maken, hoewel het toen nog wel extra moeilijk was. De typeringen voor dit boek klopten helemaal hoewel het mij in het begin daar niet op leek. Het is een boek waar je wat in moet komen maar dan is het een en al genieten.
Niekietjuh: Ik had weinig tot geen verwachtingen van dit boek dus kon eigenlijk alleen maar meevallen. Ik heb me erg vermaakt met dit boekt. Toen ik eenmaal de flaptekst had gelezen had ik wel een bepaald idee bij het boek dat ik zou gaan lezen en die kwam ook overeen met de inhoud van het boek.
Conclusie
Een boek wat verrassend genoeg weinig discussie opleverde, maar wel een diversiteit in de verdeling van de sterren. Kennelijk is ‘love it or hate it’, een passende beschrijving. De ene werd geraakt, de ander niet. De ene lezer was onder de indruk van de intermezzo’s, voor een ander hadden ze geen toegevoegde waarde.
Maar de algehele mening is wel In elke vrouw schuilt haar moeder is een een bijzonder en absurd boek.
Met een verdeling van sterren: 5 (2x), 4 (3x), 3 (3x), 2,5 (1x) en 2(1x) komt deze leesclub op een gemiddelde van 3,5 sterren.
Hieronder staan de eindoordelen met een quote uit eigen recensie en de sterren van de leesclublezers.