Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 07 maart 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Vraag 1: Cover en verwachtingen ( Link )

Cover

1a: Wat vind je van de cover? Denk aan kleurgebruik, illustratie, typografie etc. Zou je het in een boekenwinkel hebben opgepakt?

Verwachtingen

1b: Wat zijn je verwachtingen van dit essay? Aan het eind van de leesclub komen we hierop terug.

Vraag 2: Schrijfstijl ( Link )

Schrijfstijl

2a: Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is die toegankelijk of juist niet, serieus, grappig, vlot ... beschrijf wat jij van toepassing vindt en waarom?

2b: Als je eerder iets van Raoul de Jong gelezen hebt, herken je dan iets van de schrijfstijl uit zijn eerdere werk? Graag met uitleg.

en/of

2c: Heeft de schrijfstijl je geprikkeld om meer van deze auteur te lezen? Waarom wel/niet?

PS: Op de Boekenweekpagina staat het eerste deel van de podcast Tigri Tories. In de podcast gaan Raoul de Jong en Noraly Beyer in gesprek over de Nederlandstalige Surinaamse literatuur. In dit eerste deel vertelt Raoul onder andere over de totstandkoming van het essay, en ook over enkele passages uit het essay. Echt de moeite waard om te luisteren nadat je het boek gelezen hebt.

Vraag 3: Ik ben alles ( Link )

De auteur

3a: Hoe zou je de persoon Raoul de Jong omschrijven aan iemand die nog nooit van hem gehoord heeft? Ga lekker los ;)

Het thema

3b: Op welke manier heeft de auteur het Boekenweekthema in het essay verwerkt? Probeer een voorbeeld te geven, en vertel ook of je vindt of hij zich al dan niet goed van zijn taak heeft gekweten.

Vraag 4: Thema's ( Link )

Thema's

4a: Welk thema springt er voor jou het meest uit en waarom? En wat denk je dat de auteur ermee wil zeggen of bereiken?

4b: Welke andere thema's ben je tegengekomen?

Vraag 5: Vodou ( Link )

Vodou

5a: Raoul besluit niet vanaf Haïti te vertrekken na de waarschuwing van Maria. Wat was jouw eerste reactie toen je dat las? Graag met uitleg.

5b: De associatie met occulte religies is snel gemaakt, al dan niet terecht. Hoe zou jij vodou na het lezen van dit essay omschrijven?

Vraag 6: Quotes ( Link )

Quotes

6a: Op pagina 26 gaat het over de reis van Langston Hughes naar Afrika. In Amerika was Langston zwart, maar op het continent van zijn zwarte voorouders was hij wit. Raoul zegt daarover:

"Misschien was hij het geen van beide. Hij was iets anders, iets nieuws, de uitkomst van een vreemd, wereldwijd verhaal, dat ooit begon met een overtocht over de oceaan. Onderweg waren er dingen bij gekomen en dingen achtergelaten."

Ik vind dit prachtig en zie het ook als een metafoor voor elk nieuw leven en de weg die een mens moet gaan met vallen en opstaan. Zie jij dit ook, of zie je er heel iets anders in? Ik ben benieuwd.

6b: Welke zin of passage heeft jou het meest geraakt en waarom?

Vraag 7: Personages ( Link )

Personages

7a: Welk personage (buiten de auteur natuurlijk) vind jij het meest boeiend? Leg in een paar zinnen uit waarom.

7b: Welk ander personage (dus niet die van 7a en ook niet de auteur) wil jij graag eens aan de tand voelen? En wat zou je hem/haar willen vragen?

7c: Geef bij de deelnemer boven je antwoord op de vraag die zij stelt aan het personage, vanuit dat personage. Ben je de eerste die vraag 7 beantwoordt, kies dan later een deelnemer wiens vraag je graag wilt beantwoorden.

Vraag 8: Opbouw ( Link )

Opbouw

8a: Op de site van Schrijven online staan een aantal tips om een essay te schrijven. Ik noem er drie:

  • Begin = verwondering. In het kort komt het erop neer dat een essay begint met iets of iemand waarover de auteur zich verwondert en dit in het begin van het essay deelt met de lezer.
  • Midden = nieuwsgierigheid. In het kort: laat je nieuwsgierigheid botvieren tijdens je zoektocht en maak de lezer er deelgenoot van.
  • Slot = prikkeling. Een geslaagd essay prikkelt een lezer om na de laatste zin zelf over het onderwerp na te denken.

Wat vind jij van de opbouw? En herken je iets van de bovenstaande tips in dit essay?

8b: Het essay eindigt op pagina 60 met een aantal regels van Anton de Kom. Hoe interpreteer jij deze regels?

Vraag 9: Varia ( Link )

Op reis met Google

9a: Tijdens het lezen van dit essay heb ik Google veelvuldig geraadpleegd. De namen opgezocht en Maps geraadpleegd om de reis van Raoul te volgen. Bij andere boeken doe ik dat ook altijd. Hoe is dat bij jou? Zoek je vaak dingen op tijdens het lezen? Waarom wel/niet?

Om verder te lezen

9b: Achterin het essay staat een literatuurlijst. Noem 1 boek dat er voor je uitspringt en je heel graag wilt lezen. Waarom juist dit boek?

9c: Welk boek (niet van de literatuurlijst) zou je ons aanraden naar aanleiding van de thema's die je hebt genoemd bij vraag 4, en waarom?

Vraag 10: Verwachtingen en losse eindjes ( Link )

Verwachtingen en waardering

10a: Zijn je verwachtingen van vraag 1 uitgekomen? Waarom wel/niet?

10b: Met hoeveel sterren waardeer je dit Boekenweekessay?

Losse eindjes

10c: Aan het eind van een leesclub is er altijd wel een vraag die ik vergeten ben te stellen, of waar jij op zat te wachten. Grijp je kans en stel de vraag hier. Of misschien wil je gewoon nog iets kwijt over het essay, de schrijver, of de leesclub. Ook dan kan nu.


NB:

Voor deze leesclub is een recensie schrijven geen must, maar het mag natuurlijk altijd.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Raoul de Jong

Raoul de Jong

Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad ...