De affaire Christie door Nina de Gramont
Over het boek
De affaire Christie
Nina de Gramont, vertaald door Katrien Verelst
Uitgeverij Pelckmans
In 1925 drong Nan O’Dea de rijke, exclusieve wereld van auteur Agatha Christie en haar echtgenoot Archie binnen. Ze ging deel uitmaken van hun leven, op elk gebied. Eerst van dat van allebei, later alleen van dat van Archie. Al gauw werd Nan Archies minnares en lokte ze hem weg van zijn toegewijde vrouw, in de hoop met hem te kunnen trouwen.
Nan bedacht haar plan niet op de dag dat ze Archie en Agatha ontmoette. Het kreeg jaren eerder al vorm, in Ierland, toen ze nog een jong meisje was. Nan en haar geliefde leken voorbestemd om samen te zijn, maar het lot was hen niet gunstig gezind. De Grote Oorlog, een pandemie en lasterlijke geheimen dreven hen uit elkaar. Daarna bleven ze door onbeschrijfelijke gruweldaden van elkaar gescheiden. Waarom pleegt iemand een moord? Hoever wil iemand gaan in de naam van de liefde? Welk soort misdaad is onvergeeflijk?
Leesfragment
Tegen het decor van de waargebeurde elfdaagse verdwijning van Agatha Christie nadat ze de affaire van haar man ontdekte, schildert auteur Nina de Gramont het fictieve verhaal van Nan O'Dea, gebaseerd op de werkelijke minnares van Archie Christie, Nancy Neele. Hieronder vind je alvast een sneak preview van het boek. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.
Achter het boek
Nina de Gramont doceert creatief schrijven aan de universiteit van North Carolina Wilmington schreef met De affaire Christie haar eerste boek voor volwassenen. In Nederland is ze al bekend onder haar pseudoniem Marina Gessner, waarmee ze de Young Adult De afstand tussen jou en mij schreef, die binnenkort verfilmd gaat worden.
In december 1926 haalde Agatha Christie het voorpaginanieuws. Ze had net ontdekt dat haar echtgenoot een affaire had en van haar wilde scheiden. Daarop verdween ze en werd er een heuse klopjacht georganiseerd om haar te vinden. Pas elf dagen later werd ze gevonden in een hotel in Harrogate, Yorkshire. Daar verbleef ze in een kamer onder de naam van de maitresse van haar man.
Christie beweerde aan geheugenverlies te lijden en heeft nooit een woord gesproken over de verdwijning, zelfs niet in haar memoires. Wat zich in die elf dagen heeft afgespeeld, is voer voor heel wat speculatie. Het sprak ook tot de verbeelding van De Gramont, vertelt ze in een interview, en besloot er een fictioneel verhaal omheen te bouwen. Het was vooral het detail dat ze zich had ingeschreven onder de naam van haar rivale.
'Archie Christie would go on to marry his mistress, so the two women would actually share a last name for the entirety of their lives. It speaks to the unintended intimacy between rivals.'
Als Amerikaanse auteur was het een uitdaging voor De Gramont om een boek te schrijven over Britse personages in historisch Engeland. Ze las heel wat Britse romans uit die periode en gebruikte landkaarten. Over de elfdaagse verdwijning van Christie las ze het boek van Jared Cade, Agatha Christie and the Eleven Missing Days, maar hield het bij het eerste deel waarbij hij vertelt over de media-aandacht en zoektocht.
'I wanted my novel to be purely speculative and fictional, without anyone else's ideas interfering.'
En haar favoriete boek van de 'queen of crime' herself? Voor De Gramont is Moord in de Oriënt Expres Agatha Christies meesterwerk.