Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 03 november 2021 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1 (19-11-2021) Verwachtingen en eerste indruk

Vraag 2 De cover en de titel

2 a. In vraag 1 hebben we het al gehad over hoe het boek eruit ziet. Nu is de vraag: Wat vind je van de cover en past deze bij het verhaal?

2 b. Ik heb vier verschillende covers op internet gevonden. Wat vind je van deze covers? Springt er eentje uit?

54f09f1eeac2a4a007290dc4dd99f43b.jpg

2 c. Wat vind je van de titel van het boek? Past deze bij het verhaal?

2 d. Het boek heeft de titel De bijzondere levens van Violette gekregen. In het Engels is het Freshwater for flowers, wat veel lijkt op de vertaling van de Franse titel Changer l'eau des fleurs. Denk je dat het een goede keus is geweest om de titel te veranderen en niet te kiezen voor een letterlijke vertaling? "Water voor de bloemen".

2 e. Als je een andere titel zou moeten bedenken voor dit boek, hoe zou die dan klinken?

Vraag 3 Personages

3 a. Hoe zou je hoofdpersonage Violette omschrijven?

3 b. Naast Violette zijn er diverse andere personages in het verhaal. Heb je een favoriet en waarom?

3 c. Is er een personage dat je totaal niet aanspreekt en waarom?

3 4. Door de verhalen van Julien en het dagboek van Irene, komen Gabriel en Irene tot leven. Wat vind je van deze personages en hoe deze in het verhaal zijn verweven?

Vraag 4: Hoofdstukken

4 a. De hoofdstukken beginnen allemaal met een korte tekst. Wat vind je van deze teksten? 

4 b. Zijn deze begin teksten belangrijk voor het hoofdstuk?

4 c. Welke tekst vond je het mooiste of sprak je het meeste aan en waarom?

4 d. De hoofdstukken zijn niet al te lang. Vond je dit prettig om te lezen of juist niet? 

Vraag 5: Schrijfwijze

5 a. Wat vind je van de schrijfwijze van Valerie Perrin?

5 b. Het boek is vertaald uit het Frans door Nicole de Jong. Denk je dat de sfeer van het boek behouden is gebleven?

5 c. In een recensie (van José hier op Hebban) vond ik de volgende quote: "Perrin heeft een subtiele stijl van schrijven. Oog voor de details die ertoe doen. Haar kwaliteiten van fotograaf en scenarioschrijver komen hier zeker tot hun recht".
Ben je het hier mee eens of oneens en waarom?

5 d. Uit recensie (van Marloes op Hebban): "Het is zeer bloemrijk, gedetailleerd, rijk, beeldend, sfeervol en levendig geschreven, waardoor het verhaal vooral in het begin wat traag aanvoelt, maar het krijgt met ieder hoofdstuk dat verstrijkt meer betekenis".
Ben je het hier mee eens of oneens en waarom?

Vraag 6: Scénes en mooie zinnen

Het boek staat vol met mooie zinnen en bijzondere scénes.

6 a. Heb jij mooie/bijzondere/indrukwekkende/ontroerende zinnen gemarkeerd? Laat maar horen welke zinnen dat zijn en waarom je deze zo aansprak.

6b. Zijn er naast mooie zinnen zijn er ook scénes/gebeurtenissen in het boeken die indruk hebben gemaakt? Vertel welke dat is/zijn en waarom.

Vraag 7: Opbouw

7 a. Wat kan je zeggen over de opbouw van het boek?

7 b. Perrin wisselt regelmatig van tijd en perspectief. Hoe is dat bevallen?

7 c. Perrin maakt veelvuldig gebruik van intertekstualiteit, het noemen van titels van andere boeken, producten en liedjes. Zo komt het boek De regels van het ciderhuis met regelmaat terug in het verhaal. Hoe vind je dat en doe je er ook wat mee, bijvoorbeeld opzoeken op google?

7 d. Wat vind je van het einde van verhaal?

Vraag 8: Thema's en motieven

8 a. Welke thema's heb je kunnen ontdekken in dit boek en wat is volgens jou het hoofdthema?

8 b. Naast thema's zijn er ook motieven. Deze onderdelen worden wel door elkaar gebruikt, maar een motief kan veel meer zijn dan een thema dat door het hele boek heen is te vinden. Het kunnen kleuren of voorwerpen zijn die met regelmaat terugkeren. Heb je een of meerdere motieven kunnen vinden in het boek?

Vraag 9: Het boek in 10 woorden

9 a. Op de cover staat een citaat van Matt Haig over dit boek: Een prachtige, intense, sfeervolle droom van een boek. Ben je na het lezen van De bijzondere levens van Violette eens met deze quote?

9 b. Als jij het boek zou moeten omschrijven, hoe zou dat dan zijn (maximaal 10 woorden).

Vraag 10: Verwachtingen en vragen

10 a. Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over dit boek. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Leg uit.

10 b. Als er opnieuw een boek van Perrin wordt vertaald, ga je die dan ook lezen. Of pak je misschien een Franse of Engelse versie op?

10 c. We hebben inmiddels veel besproken over het boek. Mis je nog een vraag, of wil je nog iets anders weten van je leesclubgenoten, dan mag je hier je vraag stellen.


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Valérie Perrin

Valérie Perrin

Valérie Perrin (1967) groeide op in de Bourgogne en verhuisde daarna naar Parijs...