Eindverslag: De oorsprong geeft geheimen prijs
Eind juni maakten vijftien mensen een klein dansje, ze waren ingeloot voor de leesclub van De geheime oorsprong van Tom Vanderlaken. Het voorstellen begon en het enthousiasme was leesbaar.
De auteur
Tom Vanderlaken is het pseudoniem van Tom Buijtendorp. Buijtendorp is archeoloog en auteur van diverse historische non-fictieboeken. Met De geheime oorsprong slaat Vanderlaken voor het eerst de weg naar fictie in. In het artikel ‘Stel een vraag aan Tom Vanderlaken’ legt hij uit waarom.
Opwarmen
Tijdens de boekpresentatie geeft de auteur aan dat het boek op diverse manieren te lezen is. Eén daarvan is om na het lezen van hoofdstuk 25 een bezoek te brengen aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De link naar de boekpresentatie maakt duidelijk wie achter het pseudoniem Tom Vanderlaken zit. Zegt deze ontdekking iets over de eerste 25 hoofdstukken? Laura Alblas vindt van wel. “Jemig, wat een infodump! Om eerlijk te zijn: daar werd ik af en toe echt niet goed van.” VM van Erp – van Dijk (Ronny) denkt daar anders over: “Nu ik dit weet, kan ik de eerste 25 hoofdstukken inhoudelijk ook beter plaatsen.”
Discussie
Na de opwarmvraag komt de discussie op gang, de auteur mengt zich hier af en toe ook in. Over de schrijfstijl en opbouw van het boek komen de meningen aardig overeen. Loesheideman: “Ik vind dat er een best een duidelijke scheiding is in schrijfstijl tussen het eerste gedeelte van het boek en het tweede. In de eerste hoofdstukken is veel minder dialoog dan verderop in het boek.” JohanDC zegt hierover: “Ik vind het erg fijn dat het gehele palet wordt gebruikt om het verhaal in te kleuren.”
De hoofdpersonages in De geheime oorsprong zijn Nicolas Dampierre, een Franse verzamelaar, en de Italiaanse journalist Gina Chimanti. Komen ze tot leven voor de deelnemers? Marlies vindt ze wel geloofwaardig, maar zegt ze: “De personages hadden voor mij wel wat meer uitgediept mogen worden. Ik had graag wat meer informatie gehad over het verleden etc.” Kellyreads omschrijft hun karakters als volgt: “Nicolas komt over als een vrij type, die doet waar hij zin in heeft en hier ook het geld voor heeft. Gina lijkt een beetje vast te zitten aan het begin van het verhaal, mooi om te zien dat ze op het einde haar zelf een beetje lijkt terug te vinden.”
Dat de titel van het boek niet alleen naar Genesisteksten verwijst, wordt al lezende duidelijk. “De andere verwijzing die mij erg aansprak was om weer terug te keren naar je kindertijd. Wat deed je toen graag en kon je goed?”, benoemt Tineke Fraij. Yves Vansteenkiste is erg gecharmeerd van deze zin uit het boek: ‘Er ligt een onzichtbaar DNA web over de aarde die ons allen verbindt’, en vraagt zich af of “dit onze mythische lijm is”.
Aan mooie quotes ontbreekt het niet. Wat vinden de deelnemers bijvoorbeeld van deze: ‘Als ik het u verder uitleg, ontneem ik u de kans het te begrijpen. Uw zoektocht is volbracht, en net begonnen.’ De_Stefs (Steffie) interpreteert hem als volgt: “Ik denk dat de quote betekent dat kennis niet tot volledig begrijpen kan leiden. Om volledig te begrijpen moet je ook de kennis toepassen, ervaren. Pas dan ga je het werkelijk begrijpen.” Een quote die Theemuts (Liesbeth) is opgevallen en die ze in eerste instantie wat luguber vindt: “De dood was zijn vriend, zijn gids naar het leven.”
Het Ribbroederschap is een geheim genootschap dat er alles aan doet om Nicolas en Gina tegen te werken. Elk gebed wordt afgesloten met ‘Wij helpen God die onalmachtig is’. LucasFeyenoord1989 denkt dat hiermee bedoeld wordt: “God is machtig, maar heeft toch hulp van het broederschap nodig. Zij beweren dat zij gelijk aan God zijn.” Carobos75 (Carolien) ziet het als volgt: “Het lijkt er soms op dat ze denken dat ze zichzelf met God vergelijken omdat ze zogenaamd zijn werk doen en voortzetten.”
Het fictieve deel van De geheime oorsprong kent een aantal spannende scènes die het in een film goed zouden doen. Lucette kiest er één die veel deelnemers aanspreekt: “De achtervolgingsscène en dan vooral het vliegtuig deel, erg spannend.” Voor Wilma Hartman springt de volgende actie eruit: “Die scene boven op het dak dat Nicolas zich met moeite vast kon houden aan de toren met de scherf.” De filmmuziek varieert van “Ludovic Einaudi afgewisseld met Beethoven of Wagner” (Yves) tot “Here Comes The Sun van The Beatles” (Laura).
De beroemde foto ‘Blue Marble’ wordt door de auteur aangehaald in het boek. Wat vinden de deelnemers van deze foto uit 1972? Kelly: “Je perspectief kan veranderen als je naar het grote plaatje kijkt. Je ziet de Blue Marble en beseft dat je zelf maar een mini stipje bent op de aarde.” Tineke legt de nadruk anders: “Zelf moest ik bij deze scene denken aan de woorden van André Kuipers, waarin hij zij dat hij vanuit de ruimte inzag dat de aarde uniek is en we er zuinig op moeten zijn.”
Een vraag waarvan Tom Vanderlaken graag de antwoorden leest, is die over het genre. Valt het boek in de categorie ‘Literaire thriller’, zoals het bij de boekomschrijving wordt aangeduid, of valt het binnen het genre ‘Historische fictie’, zoals de cover aangeeft? “Ik vind de term van True Quest denk ik het beste passen.”, zegt Steffie, die daarmee een nieuw sub-genre bevestigt dat al eerder ter sprake kwam. Ronny kan zich hier in vinden, want zegt ze: “Het is bijna al lezenderwijze kennis opdoen.”
Aan het eind van de leesclub zijn er altijd nog vragen die niet aan bod zijn gekomen, maar die nog wel door het hoofd van de deelnemers spoken. Johan vraagt zich het volgende af: “Vinden jullie dat de hoofdpersonen Gina en Nicolas geschikt zijn om een reeks van boeken mee te maken?” Iedereen stemt unaniem voor een serie, “maar”, zegt Loes: “als ze maar geen setje worden!”. Hopelijk houdt de auteur daar rekening mee Loes.
Beoordeling
Alle vijftien deelnemers schrijven een recensie en beoordelen De geheime oorsprong. De drie en vier sterren houden elkaar bijna in evenwicht, met een kleine winst voor het trio.
Het gemiddelde aantal sterren is: 3,46 en dat wordt afgerond naar 3,5 sterren. Een mooi resultaat voor dit fictiedebuut.