Eindverslag van De handlanger
Met vijftien personen begonnen we de leesclub maar al snel sloten er drie personen aan met een eigen exemplaar. Een lekkere actieve leesclub. Niet iedereen had al een boek gelezen van Steve Cavanagh en er deed ook iemand voor het eerst mee in een leesclub. De meningen waren een beetje verdeeld, wat de leesclub extra leuk maakt, nergens verhitte discussies maar wel eerlijke meningen.
Opwarmvraag
Bij de opwarmvraag ging het om de cover voordat je het boek gelezen had. Waar veel mensen het over balletjes op de cover hadden zegt Henri: "De balletjes -Newtonpendule!- is interessant en nodigt uit om verder te kijken en denken. Aha, het een veroorzaakt het andere… ja, dat trekt me wel aan." Linda zou het boek niet opgepakt hebben in de winkel: "Niet op basis van de cover, maar wel door de teksten.De zin onderaan de cover prikkelt wel dat je de achterkant van het boek wil lezen. En de achterkant maakt me wel erg nieuwsgierig naar het verhaal." Toen kwam er een kleine discussie of de Nederlandse of de Engelse cover mooier was. Nadat de Engelse cover vergroot was bleek er veel meer op te staan dan op het kleine plaatje te zien was. De meningen bleven een beetje verdeeld al neigden de meesten naar de Nederlandse cover.
Schrijfstijl
De schrijfstijl is makkelijk en toegankelijk zonder al te moeilijke woorden. Hier was iedereen het wel over eens. Evi vult dit aan met: "Door niet te gedetailleerd omgevingen en gebeurtenissen te beschrijven heeft het boek een behoorlijke vaart. Je wordt wel meegenomen, maar meer als een toeschouwer en niet echt als een deelnemer. Dat vind ik wel jammer."
Personage Eddie Flynn
Een aantal mensen hadden al eerder boeken met Eddie Flynn gelezen, maar niet iedereen. Sandra en Eline denken dat ze meer één boek nodig hebben om hem te doorgronden. Arlet heeft al meer boeken gelezen en geeft aan dat er wel een verschil is met de eerdere delen. "In het begin gebruikte hij veel truken uit zijn tijd als oplichter. En als ik me goed herinner werd hij door zijn verleden meer tegengewerkt. Nu ligt de focus vooral op zijn werk als advocaat."
Andere personages
De meesten zouden graag een gesprek met Bloch willen omdat zij een beetje mysterieus blijft en je haar niet zo goed kan doorgronden. Mart zegt: "Ik vind Harry en Bloch wel karakters waar ik in gesprek mee zou willen. Zeer verschillend maar samen een ijzersterke back up voor Eddy. Harry voor de ervaring en diepgang en Bloch voor het doordrukken van de acties."
Spanning
Over de spanning in het boek zijn de meningen wat verdeeld. De meesten vinden er wel een constante spanning aanwezig. Marieke omschrijft het als volgt: : "Doorheen het verhaal, door de perspectieven van De Zandman vooral was er een onderhuidse spanning aanwezig. Het feit dat hij steeds de Zandman werd genoemd, ondanks dat hij "al ontmaskerd" was, bleef me steeds triggeren. Verder was de spanning vooral aanwezig tijdens de actie-scenes." Maar Nadra heeft een andere mening: "Ik vond de spanning maar matig in het verhaal. Het boek las makkelijk weg, maar vond het niet super spannend. Alleen de laatste hoofdstukken van de ontknoping heeft mij gemotiveerd om vooral te blijven lezen." De spannedste scéne weet Richard heel mooi te omschrijven: "Sorry, de kinderwagen scene steekt er bij mij echt met kop en schouders boven uit. Ik had adem gebrek, zo goed geschreven." En dit beaamde vele mensen.
Titel
De meesten vinden De handlanger een goede titel voor het boek. Om een andere titel te zoeken is best lastig, omdat het te lang wordt of teveel verraad. Gea komt met: "Altijd zo lastig, maar misschien is 'Zand in de ogen' een alternatief." Eline had de vraag beantwoord zonder eerst de andere gelezen te hebben en reageert: "Zie nu dat we precies hetzelfde in gedachten hebben. Great minds think alike zullen we maar zeggen."
Geloofwaardigheid
Op de vraag of het geloofwaardig is reageert Conny heel resoluut: "Absoluut geloofwaardig. Ik kon meegaan in het verhaal en dat geeft alleen maar aan dat het een geloofwaardig verhaal is." Tau heeft een hele andere mening: "Nee, dit verhaal was niet geloofwaardig. De karakters zijn behoorlijk karikaturaal en voelen dus minder levensecht aan. Verder vindt mijn moeder het verbazend dat een Ierse schrijver steeds zo'n Amerikaanse toestanden beschrijft (zowel op rechtsgebied als op vlak van personages, gebeurtenissen, … ) en dat is na het lezen van dit boek ook mijn gevoel."
Auteur
Tessa had nog geen boek gelezen van Stevan Cavanagh en reageert: "Ik ben zeker om! Heb het eerste deel van de serie ook bij de bieb gehaald. Hij heeft een fijne schrijfstijl, korte hoofdstukken, en elke keer vanuit een andere personage geschreven. De spanning blijft erin, ik wilde steeds wel doorlezen. Het slotplot vond ik verrassend." Gerrie die al bekend was met de boeken zegt over de groei van Steve: "Of hij groeit. Qua aantal karakters wel. Ook is hij beter in plottwists. De boeken lezen ook vlotter."
Samenvatten met drie woorden
Het was de bedoeling dat iedereen andere woorden ging gebruiken en dat is (bijna) gelukt. Sandy vat het samen met de woorden: "1-Rollercoaster 2-Spannend 3-Familie" en Bianca: "Rechtzaak - samenwerking - bedrog"
Wat wil jij nog weten?
De vragen die nog speelden bij de leesclubleden konden hier gesteld worden en dat waren er nog heel wat. Zo zie je maar dat er veel te praten valt over boeken en dat hebben we zeker over De handlanger gedaan.
Het was een fijne actieve leesclub. Er zijn elf keer vier sterren gegeven en acht keer drie sterren, het gemiddelde is 3,6.
Iedereen hartelijk dank voor jullie inzet en meningen en wie weet komen we elkaar nog eens tegen bij een andere leesclub.
Jeanet