Leesclubdiscussievragen 1, 2, 3 en 7
Deze pagina bevat de reacties van de deelnemers op de schuin weergegeven vragen (1, 2, 3 en 7). De overige vragen zijn gesteld op aparte pagina's omdat het aantal reacties het laden van de pagina traag en het zoeken naar een specifiek bericht lastig maakte. Van de vragen 4, 5 en 8 zijn daarom aparte pagina's gemaakt, die te vinden zijn onder het kopje Meer info (aan de rechterkant van deze pagina).
Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.
LEESCLUBVRAGEN
1. Hieronder staat het begin van Nieuwe regels uit De kangoeroekronieken. Lees goed door en bedenk dan wat de - communistische (!) - kangoeroe nog meer veranderd wil hebben aan het monopolyspel. Ieder van jullie mag niet meer dan één verandering noemen, maar ... dat mag dan weer geen verandering zijn die al eerder genoemd is. Kortom, hoe eerder je antwoord(en kan) hoe beter. Hulp is natuurlijk toegestaan. En voor wie het boek al heeft: ten strengste verboden te spieken!!
‘Wraaa
h! Kapitalisme is kut!’ roept de kangoeroe en gooit het monopoly-bord ondersteboven.
‘Alleen omdat je verliest,’ zeg ik en probeer de aangerichte schade weer te herstellen.
‘Ik heb toevallig wel 99 procent van de mensen aan mijn kant,’ zegt de kangoeroe.
‘Doe je nu rustig of zijn we hier wel klaar?’ vraag ik. Ik vertik het mee te doen aan de honderdste herhaling van het debat over de gevolgen van globalisering. De kangoeroe lijkt nog te twijfelen of hij rustig gaat doen of dat we hier klaar zijn.
‘Bij mislukking toont zich het ware karakter,’ zeg ik. ‘Dat zei mijn moeder altijd.’
‘Poeh,’ zegt de kangoeroe. ‘En mijn vader zei altijd: beter een slechte winnaar dan een goede verliezer.”
Intussen heb ik de wederopbouw van het speelveld voltooid. Het straatbeeld is wel enigszins gehavend, maar dat hoort nu eenmaal bij wederopbouw.
‘Ga zitten, joh,’ zeg ik.
‘Maar ik ga niks betalen alleen maar omdat ik op je stomme station terecht ben gekomen.’
‘Wat je wil.’
‘Dan spreken we nu af,’ zegt de kangoeroe, ‘dat stations niks meer kosten. Ik ben van mening dat openbaar vervoer gratis moet zijn.’
‘Oké,’ zeg ik om de lieve vrede te bewaren, hoewel uiteraard alle vier de Stations van mij zijn. [...]
2. Is er een onderwerp (cultureel, politiek, filosofisch, kunst) dat je verwacht had, maar dat niet door kangoeroe bekritiseerd is? Waarom
verwachtte je juist dat onderwerp?
3. Wat verwachtte je vooraf van de De kangoeroekronieken op basis van de beschrijving en het voorproefje en wat vind je er nu/tot op heden van?
4. Wat is je meest favoriete kroniek en waarom? Geef hier je antwoord.
5. Wat vind je van het feit dat kangoeroe een van de hoofdpersonen is? Werkt het voor jou? Zou jij iemand of iets anders hebben gekozen en zo ja, wie of wat dan? En waarom? Geef hier je antwoord
6. Wat vind je van de vertelstijl? Zijn er onderlinge verschillen in opbouw te vinden in de kronieken? Kun je je antwoord toelichten? Geef hier je antwoord.
7. Zit er een rode draad in de kronieken, werkt de auteur ergens naar toe, het je zijn reden voor het schrijven van de kronieken kunnen ontdekken? Is er één duidelijke boodschap te vinden, of zijn het er meer? Zo ja, welke en waaruit/hoe heb je dat opgemaakt?
8. Vat de complete De kangoeroekronieken samen in één tweet van 140 characters (conform het aantal characters in 2009).
Volgende stap:
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.