Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag

op 21 september 2020 door

Over de kinderen van het klooster

In het kleine dorpje Crest staat al sinds mensengeheugenis een klooster dat alleen door vrouwen wordt bewoond. Als de jonge politieagent Benoit daar vlakbij een slingerende Peugeot anhoudt, gedraagt de bestuurder zich verdacht. Op de achterbank zit een verward kind, dat roept dat de vrouw achter het stuur haar moeder niet is.

Benoit weet op dat moment nog niet dat hij aan het begin van de grootste zaak van zijn leven en dat het geheimzinnige klooster er een centrale rol in speelt. De lugubere waarheid over de groep vrouwen komt op akelige wijze naar boven als er een reeks verminkte mannenlichamen wordt opgegraven.

Het boek is geschreven door Sandrine Destombes, zij heeft inmiddels zeven thrillers op haar naam staan.

Cover, Verwachtingen en Titel

Tijdens de leesclub is er jammer genoeg één iemand afgehaakt. De andere 15 deelnemers waren zeer enthousiast en het niet altijd met elkaar eens. Er deed zelf één iemand mee met een eigen exemplaar. De deelnemers verwachten een spannende thriller. Richard Clarisse had nog een andere reden om het boek te lezen, hij heeft een aversie opgebouwd tegen alles wat Frans is, hij wilde met dit boek er overheen stappen.

Voor heel wat deelnemers heeft een cover de doorslag om een boek op te nemen. De mening over deze cover waren verdeeld. Roosje Ik vind de cover een beetje vaag qua kleur. Wel staat de titel heel subtiel dubbel. Maar een boek kiezen puur op cover, zou ik niet doen, dan kan je bedrogen uitkomen. Kim 84 Ik hou van covers met de kleur groen heb ik ontdekt.

Over de titel was er wel wat discussie de meesten vonden dat de titel niets met het boek te maken had. Anouk Mijn verwachting was dat er meerdere kinderen in het verhaal zouden voorkomen maar dit was dus echter niet zo. De titel gaf dus een heel ander beeld dan het verhaal daadwerkelijk was. Richard Clarisse had er een andere verklaring voor. Voor hem was de titel wel goed gekozen, hij heeft de titel niet letterlijk genomen voor hem waren alle vrouwen kinderen van het klooster. Maartje van haar kant zat op deze vraag te wachten. De kinderen (eigenlijk kind) komt niet in het klooster, de vrouwen die iets met dit kin hebben zijn ook niet in het klooster.

Schrijfstijl en Spanning

Iedereen was het er over eens dat het een vlotte schrijfstijl was, maar meer diepgang was welkom.   Patrica van der Broek vond het een heldere schrijfstijl, die vlot las. Jsoul Ik heb geen idee hoe Benoit eruit ziet en daar hoop ik altijd op bij een thriller.

De deelnemers vonden het verhaal spannend beginnen door de scène met de auto. Maar zoals de_stefs het zo mooi verwoorde ging het daarna over in een sluimerende spanning. Er werd vooral verder gelezen omdat je wil weten hoe het verhaal precies in elkaar zit en of er toch nog iets anders zou gaan gebeuren.
Voor Richard die heel enthousiast was over het boek heeft de spanning gedaan wat het moest doen. De schrijfster heeft mij bij de hand genomen en me door het verhaal geleidt, zo omschrijft hij het.

Thema’s

We bespraken ook welke thema’s er in het boek voor kwamen. Voor WillemijnOuss was het hoofdthema emancipatie, vechten voor vrouwenrechten tot het extreme. Voor Maartje was de mannenhaat het belangrijkste thema. Lisanne-Stam haalde wraak en grootheidswaanzin aan als een van de hoofdthema’s. Andere thema’s die nog aanbod kwamen was misbruik en ambitie, hogerop willen geraken in de rangen van de politie.

Vrouwen

De deelnemers vonden het verhaal geloofwaardig neergezet. Het draait in de kinderen van het klooster vooral om vrouwen die mannen gaan haten en wraak willen nemen op hen en alles wat hen ooit is aangedaan. Elke Verspecht wil niet weten of zo’n bewegingen als in het boek ook echt bestaan, ze denkt dat er altijd goede bedoelingen zijn bij mensen die een groep vormen, maar dat de extreme gedachtegang ervoor zorgt dat ze op het slechte pad terecht komen.  Cindy Strijkers-Brakel zou het niet verwonderen dat zo’n groepen echt bestaan.

Het einde

Het boek heeft geen typisch einde, Kim84 Het einde vond ik echt ruk. Echt heel jammer dat het zo vaag bleef. Voor mij te vaag. Ik wil gewoon een echt einde en zij was niet de enigste heel wat andere deelnemers zagen ook liever een afgesloten einde dan het einde dat we nu kregen. Maartje was we tevreden over het einde. Ik vond het juist leuk dat het verhaal nu eens niet netjes, met een strik erom afgeleverd werd. Het heeft ook mogelijkheden voor vervolgheden over Benoit en dan met een overkoepelend plot over deze vrouwensekte. Mary13 vond het ook geen bevredigend einde. Het verhaal is niet af, voor de onderzoekers niet, voor Benoit niet en voor Caroline Doucet ook niet, want het is allemaal nog heel onzeker. Ze had ook een leuke plotwending in gedachten, die het boek zeker een andere wending ging gegeven hebben.

Alle deelnemers hadden het vermoeden dat dit boek wel eens een begin van een serie kon zijn.

Conclusie

De verwachtingen zijn niet helemaal ingelost. De deelnemers hadden meer van het boek verwacht. Richard, de_stefs en Kim84  hebben het boek 4 sterren gegeven.

Negen andere deelnemers gaven het boek 3 sterren. Één iemand gaf 1 ster en twee anderen gaven 2 sterren. Waardoor de leesclub afgesloten wordt met een gemiddelde van 2,9 sterren afgerond 3 sterren.

Ik wil iedereen nog eens bedanken voor deel te nemen aan de leesclub. Hopelijk tot een volgende!



Reacties op: Eindverslag

Meer informatie