Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 14 juni 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

1. Verwachtingen en cover (klik hier voor de link)

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de gehele uitstraling van het boek (inclusief de achterpagina) en de afbeelding in combinatie met de titel.

1.b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

2. Schrijfstijl (klik hier voor de link)

2.a Hoe zou je de schrijfstijl van Anne West omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en zinsopbouw.

2.b Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

2.c Vind je het een schrijfstijl die past bij een feelgood? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

2.d Zijn je mooie, bijzondere, opvallende of grappige zinnen opgevallen? Ik vond deze erg grappig:

"Dat lijkt me leuk, met mensen werken." Uit Emma's mond klonk leuk echter alsof ze in een bad met kwallen zwom.
(pagina 42)

3. Sarah en Emma (klik hier voor de link)

Het verhaal volgt het wel en wee vanuit het personale perspectief van zowel Sarah als Emma. Over de andere personages gaan we het in de volgende vraag hebben.

3.a Heb je het gevoel dat je de beide dames goed hebt leren kennen? Leg uit waarom je dat vindt.

3.bHoe zou je zowel Sarah als Emma omschrijven als personage? Vind je ze sympathiek, zijn ze geloofwaardig beschreven, maken ze een ontwikkeling door?

3.c Sarah en Emma zijn twee totaal verschillende personages. Toch hebben ze dingen met elkaar gemeen en zijn er ook dingen waarin ze hemelsbreed van elkaar verschillen. Kan je die benoemen?

4. Overige personages (klik hier voor de link)

Naast hoofdpersonages Sarah en Emma spelen er nog veel andere personages een rol in het verhaal.

4.a Wie zijn dat voor Sarah en waarom?

4.b Wie zijn dat voor Emma en waarom?

4.c Een aantal personages speelt een rol in de twee eerdere delen. Voor degenen die de eerdere delen hebben gelezen: vind je dat hun rol in het verhaal in dit deel een leuk/interessant vervolg heeft gekregen? Voor degenen die de boeken (nog) niet hebben gelezen: mis je hun voorgeschiedenis of kwam wel voldoende duidelijk naar voren wat hun achtergrond was?

5. Sfeer en setting (klik hier voor de link)

Het verhaal speelt zich af op Texel op verschillende locaties.

5.a Vind je dat Anne West de sfeer en het leven op Texel goed beschreven heeft? Licht toe waarom je dat vindt.

5.b De kleine theetuin ligt op een sfeervolle locatie en serveert de meest lekkere taarten en gebak, waarvan het water mij in de mond liep. Ik zou de heerlijke tiramisu met frambozen die Sarah maakte direct bestellen. En dat die lagen dan wat door elkaar lopen maakt mij niet uit. Welk taartje of gebakje zouden jullie bestellen? 

5.c Behalve De kleine theetuin spelen ook de B&B van Sarah's moeder en het hotel waar Emma in geïnvesteerd heeft een rol. Waar zou jij het liefst een kamer boeken en waarom?

6. Feelgood en diepgang (klik hier voor de link)

Het is een feelgood verhaal waarin Sarah en Emma allebei een rugzakje hebben.

6.a Vind je dat hun problematiek voldoende diepgang aan het verhaal geeft? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

6.b Vind je de uitwerking van de problematiek te luchtig, precies goed of misschien wel te zwaar aangezet voor een feelgood? Licht toe waarom je dat vindt.

7. Thema's (klik hier voor de link)

7.a Anne West heeft meerdere thema's in het verhaal verwerkt. Welk thema springt er voor jou bovenuit? Licht toe waarom je dat vindt?

7.b Welke andere thema’s zou je kunnen benoemen?

8. Opbouw en happy end (klik hier voor de link)

Een kenmerk van feelgood is natuurlijk het onvermijdelijke happy end. Het belangrijkste daarbij is de weg ernaartoe.

8.a Vind je dat de auteur er in ‘de weg ernaartoe’ een origineel verhaal heeft afgeleverd? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

8.b Wat vind je van de opbouw van het verhaal naar het happy end? Denk aan: is het uitgebalanceerd of vind je sommige dingen te snel of misschien wel te langzaam gaan, de verhouding hoofd- en bijzaken, etc.

8.c Niet alles eindigt in een happy end, want er zijn nog een paar open eindjes: blijft er contact tussen Emma en haar moeder, wat zijn de plannen van Rosa, hoe gaat de opleiding van Sarah op het vaste land lopen (krijgt ze heimwee) en hoe gaat Emma haar tijd verdelen nu ze eindelijk een 'thuis' heeft? Laat je fantasie gaan en vertel hoe jij denkt dat gaat aflopen.

9. Het boek in tien woorden (klik hier voor de link)

Als je een recensie van slechts tien woorden zou moeten maken, hoe zou je het boek dan beschrijven?

10. Verwachtingen en wat je verder nog kwijt wil (klik hier voor de link)

10.a Zijn de verwachtingen die je bij vraag 1 uitsprak uitgekomen?

10.b Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers van gedachten wil wisselen. Welke brandende vraag wil jij tot slot nog aan de medelezers stellen?


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden uiterlijk 11 augustus op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Anne West

Anne West

Anne West is auteur van de Fantasyseries 'De Macht van het Zwaard' en 'De Koning...