Eindverslag van de laatste getuige
Over de leesclub:
Het boek de laatste getuige van Frank Krake, vertelt het verhaal van Wim Alosery, een verhaal wat hij daarvoor nooit verteld heeft, Een verhaal dat door 25 nieuwsgierige lezers werd gelezen en waar over werd gepraat.
Ook het kopje vragen aan de auteur werd gebruikt, Frank Krake gaf daar elke keer weer duidelijke antwoorden op.
De discussie:
De verwachtingen:
Met welke verwachtingen begonnen wij aan het boek, hier een greep uit de reacties.
Elly Ik verwacht een levensverhaal...een verhaal wat ik nooit zal vergeten, wat wij hopelijk nooit zullen vergeten.
Angelique Dit word voor mij de allereerste WO2 boek over de kampen Amersfoort en Neuengamme, dus ik ben erg benieuwd naar hoe het leven er daar uitzag. Ik hoop een indrukwekkende kijk in iemand zijn leven en hoe diegene er mee om gaat.
Margo Wat mij intrigeert en wat ik hopelijk na het lezen te weten ben gekomen is hoe Wim Aloserij nadat hij zoveel gruwelijks en treurigs heeft meegemaakt toch positief in het leven is blijven staan. Op de achterkant van het boek staat hij lachend en energiek op de foto, met een twinkeling in de ogen
De cover en de titel
De laatste getuige heeft een opvallende cover met vooral de ogen van Wim Alosery op de cover, wat vonden wij ervan, past ook de titel erbij?
Jessica
Ik vind de cover prachtig.
Die ogen zeggen alles.
Je ziet zijn verdriet en zorgen.
Getekend door het leven.
Maar ook zie je dat het een ontzettend lieve man is.
Ik krijg sterk de neiging hem een stevige knuffel te geven.
Silke
De cover en titel vind ik goed gekozen. De cover spreekt aan, met die ogen die je doordringend aankijken. Al vind ik wel dat de nadruk wat veel op de scheepsramp ligt, vooral ook met die ondertitel. Hoewel dit een heel grote gebeurtenis was waarbij veel gevangenen omkwamen, was Wim's tijd en afzien in de concentratiekampen vele malen langer
Jacqueline Ik zou er echt absoluut niets aan willen veranderen. Hij is de laatste getuige van zijn verhaal en hij hoort front en center te zijn met zijn ervaringen zoals op het boek.
De thema’s
Shana Oorlog is het hoofdthema en dat wordt door de auteur uitgewerkt door het verhaal van Wim te illustreren met foto's. Daarnaast merk je ook dat Frank Krake enorm veel research heeft gedaan, waarbij dit het verhaal alleen maar ten goede komt
Annemieke Als thema zie ik dat de oorlog het goede én het slechte in mensen naar boven haalt. Bizar hoe wreed mensen kunnen zijn en ook hoe dapper en hulpvaardig. Maar ook is een laatste getuigenis een document om een belangrijk e gebeurtenis niet vergeten te laten worden.
Marja De thema's oorlog, de drang om te overleven zijn de echte hoofdthema's. Wat mij bijzonder heeft geraakt is de kennismaking met de Bibelforsher. de Jehovagetuigen, die weigeren mensen kwaad te doen los van wie hij is of wat hij doet omdat dat zo in de Bijbel staat. en dat dit Wim na de oorlog zijn leven heeft beinvloedt.
De foto’s
In het boek staan veel foto’s uit het leven van Wim, maar ook een landkaart waar op aangegeven staat waar Neuengamme en Husum liggen, deze toevoegingen aan het boek werden door iedereen als meerwaarde gezien.
Lisette De foto’s en tekeningen hebben voor mij een absolute meerwaarde. Het is een perfecte aanvulling op het verhaal. Meestal als je een boek leest vorm je voor jezelf een beeld van de plaatsen en personen maar bij dit verhaal past wat mij betreft geen eigen beeldvorming maar wil je zien hoe het werkelijk was.
Ingrid De foto's zijn zeker een grote meerwaarde.,hierdoor krijg je een beter beeld van de personen en de gebeurtenissen. Normaal maak je je eigen beelden als je een boek leest, maar nu krijg je de beelden er bij. Hierdoor wordt het verhaal nog aangrijpender
Kan dit boek een rol spelen tijdens de geschiedenislessen.
Uit de discussie kwam naar voren dat het boek zeker een rol kan spelen tijdens geschiedenislessen, juist ook omdat het een verhaal is van een getuige uit deze tijd.
Evelien Ik denk dat dit boek best wel een rol zou kunnen hebben hierin. Ten eerste leest het gemakkelijk weg en er is veel beeldmateriaal. In combinatie met een praatje van Frank (en misschien zelfs met Wim) er bij, kan het de geschiedenisles wat "spannender maken. Niet dat ik dit verhaal als spannend zie, maar verhalen van ooggetuigen doen het altijd goed op de middelbare school.
Oscar De meeste boeken over concentratiekampen in de oorlog refereren aan Joden en zigeuners, de door de Duitsers bestempelde Untermenschen. Dit boek laat zien dat de Duitser het voor een ruimere groep gebruikte. In dat oogpunt zeer bruikbaar voor middelbare scholen
Conclusie:
Dit verhaal heeft erg veel indruk op de lezers gemaakt door de manier waarop Frank Krake het verhaal van Wim heeft opgetekend
Er zijn 24 keer sterren uitgedeeld waarvan 18 keer 5 sterren en 6 keer 4 sterren.
Dit maakt dat het gemiddelde aantal sterren 5 is.
Nathalie "De termen gerelateerd aan de tijd waarin Wim moest te zien overleven zijn: mensonwaardig, beestachtig, vernederend. Een wonder; de ijzeren wilskracht die deze man heeft zowel fysiek als mentaal. "
Nynke Als je denkt dat je alles wel gelezen hebt over de Tweede Wereldoorlog; dat is zeker niet het geval als je De laatste getuige nog niet gelezen hebt. Een must-read waarbij weer een hele nieuwe kant belicht wordt van de Tweede Wereldoorlog.
Evelyne Ik geef het boek 5 sterren, dit boek heeft me diep geraakt en is ongelooflijk mooi geschreven, een echte must-read.
Wim je bezit een ongelooflijke innerlijke kracht.
Frank dank je wel voor het neerpennen van deze ongelooflijke getuigenis.
De laatste getuige Wim Alosery is in de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 mei 2018 op 94-jarige leeftijd overleden.