Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 02 juni 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel. Het is dus niet de bedoeling dat de vragen onder dit artikel beantwoord worden.

Hieronder komen de leesclubvragen met een linkje naar de pagina waar de vraag staat. 

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

1. Verwachtingen en cover (klik hier voor de link)

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de afbeelding in combinatie met de titel.

1.b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

2. Titel (klik hier voor de link)

a. Kun je, nu het boek uit hebt, de titel verklaren? Vind je het een passende titel? Licht je mening toe.

b. Stel dat je een andere titel mocht bedenken, welke zou dat dan zijn?

3. Schrijfstijl en vertelperspectief (klik hier voor de link)

a. Hoe zou je de schrijfstijl van Paul De Bruyn omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en perspectief.

b. Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

c. Was het een schrijfstijl die je had verwacht bij een thriller/spannend verhaal? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

d. Het vertelperspectief is in de derde persoon, voornamelijk vanuit het perspectief van Eric Michiels. Wat zou het voor- en/of nadeel kunnen zijn voor de keuze van dit vertelperspectief?

e. Op de achterflap staat: 'wervelend geschreven whodunit waarin je de gonzende hartslag van een stad voelt'. Geeft dit precies de essentie van het boek weer of heb je het wellicht anders ervaren? Licht je mening toe.

4. Personages (klik hier voor de link)

a. Er is een aantal belangrijke personages in het verhaal. Welke personages zijn volgens jou essentieel en waarom?

b. Vind je dat deze personages goed gekaraktiseerd zijn? Denk hierbij ook aan hun onderlinge verhouding, de privé- en werkfeer en hun handelingen. Graag met toelichting waarom je dat wel of misschien wel niet vindt.

c. Iedereen heeft zijn of haar eigen beweegredenen voor hun doen en laten. Vind je dat De Bruyn dit geloofwaardig heeft beschreven? Graag met toelichting en/of voorbeeld waarom je dat vindt.

b. Er komen een flink aantal nevenpersonages voor in het verhaal. Vind je dat deze allemaal nodig waren om het verhaal te vertellen? Licht toe waarom je dat denkt.

5. (Spannings)opbouw en plot (klik hier voor de link)

In een thriller/spannend verhaal is het belangrijk dat er sprake is van een goede spanningsopbouw en een of meerdere verrassende plottwists. 

a. Het is een chronologisch verlopend verhaal dat zich in precies tien dagen en twaalf uur ontvouwt. Vond je deze chronologische opbouw prettig lezen? En denk je dat het geloofwaardig is dat zo'n complexe dubbele moord in dit tijdsbestek opgelost zou kunnen worden? Graag met toelichting waarom je dat vond.

b. Waren er voldoende elementen en plottwists die het verhaal de nodige spanning meegaven? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

c. Waren er grote verrassingen die je niet had zien aankomen? Zo ja, waardoor was je het meest verrast?

d.  Wat vond je van de uiteindelijke ontknoping? Wist de auteur je te verrassen of zag je het al van mijlenver aankomen?

6. Radicalisering (klik hier voor de link)

a. De Bruyn beschrijft radicalisering vanuit zowel ultra rechts als vanuit religieuze overwegingen, waarin social media, de internet 'bubble' en volksmenners een grote rol spelen. Vind je dat De Bruyn dit geloofwaardig heeft beschreven? Licht toe waarom je dat vindt.

7. Overige thema’s en boodschap (klik hier voor de link)

a. Heb je andere (terugkerende) thema’s en/of metaforen in het verhaal ontdekt? Zo ja, welke?

b. Denk je dat De Bruyn een boodschap heeft willen meegeven Zo ja, welke boodschap heb jij er voor jezelf uitgehaald.

8. Setting en sfeer (klik hier voor de link)

a. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het politiemilieu van de regio Antwerpen. Vind je dat De Bruyn dit milieu geloofwaardig heeft beschreven? Graag met toelichting.

b. Heeft hij de sfeer van Antwerpen over kunnen brengen in het verhaal? Graag met toelichting.

c. Zoals gezegd speelt het verhaal zich voornamelijk af in en rond Antwerpen. Vind je het een verhaal dat echt Antwerpen 'ademt' of zou het ook in een ander land of andere stad hebben kunnen plaatsvinden? Graag met toelichting,

9. Het boek in vijf woorden (klik hier voor de link)

a. Als je de essentie van het boek in slechts vijf woorden zou moeten beschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?

b. Waarom kies je juist voor die vijf woorden?

10. Nog andere vragen? (klik hier voor de link)

Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers je gedachten over willen laten gaan.

a. Welke brandende vraag wil jij aan je leesclub stellen?


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Paul De Bruyn

Paul De Bruyn

Paul De Bruyn werkte 35 jaar voor Gazet van Antwerpen als redacteur buitenland, ...