Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Fictie en feiten prikkelen fantasie en denken

op 11 december 2022 door

Het is en blijft een feestje om aan een leesclub deel te nemen. Dat werd nog eens benadrukt toen de vijftien deelnemers het Leesclubcafé binnenstapten; er zaten namelijk al drie mensen te wachten met een eigen exemplaar van De Magdalenacodex. En even later stapten er nog twee lezers binnen met een eigen boek. Kennismaken en gezellig kletsen met twintig mensen over van alles en nog wat, terwijl in het zaaltje ernaast Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg geduldig zaten te wachten tot iedereen eindelijk het boek uit had en de echte discussie kon beginnen.

Stel een vraag aan…

Regelmatig liep een van de deelnemers even bij Jeroen en Jacob binnen voor een vraag of opmerking. En beide auteurs gaven snel en duidelijk antwoord, of uitleg. Dat kun je allemaal teruglezen op de pagina ‘Stel een vraag aan Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg’. Aangezien De Magdalenacodex het laatste deel van de trilogie over sterke vrouwen is, vroeg Leon zich af of de lezers nu een drieluik over mannen uit de Bijbel kunnen verwachten. Het antwoord van Jeroen maakt ons dit keer helaas niet wijzer.

Cover en verwachtingen

Een groot deel van de deelnemers heeft al eerder boeken van het auteursduo gelezen, maar er zijn er ook een paar waarvoor dit de eerste kennismaking is. Linda82 is daar eentje van en ze hoopt dit boek haar nieuwsgierig maakt voor eerdere boeken. Haar verwachtingen omschrijft ze als volgt: “Ik verwacht een spannende thriller die moeilijk weg te leggen is. Waarbij het heden en verleden samenkomt en duidelijk wordt wat voor geheim het manuscript verborgen houdt.
Het beeld van Maria Magdalena dat op de cover prijkt, houdt Carin en Kees van Duyn een tijdje bezig op de zoekmachines. Het blijkt een foto uit het fotobestand van een bekende site van beeldmateriaal.

Discussie

Na twee weken lezen, barst dan eindelijk de discussie los. Er komt van alles aan bod, van schrijfstijl tot personages en de codex, en van spanning tot acteurs. Lees het vooral alle mooie antwoorden terug bij de vragen van deze interessante leesclub. Door middel van een korte quote zet ik alle negentien (Ja, dat lees je goed. Een van de deelnemers is helaas vroegtijdig gestopt.) deelnemers in willekeurige volgorde in het zonnetje.

* VM van Erp – van Dijk zegt over de schrijfstijl: “Net zoals bij de eerdere delen in deze sterke vrouwen trilogie het geval is, leest ook dit verhaal erg makkelijk en wordt een toch wat complexere (bijbel)materie toegankelijk gemaakt voor een breed publiek, verpakt in een spannend verhaal.

* Over het vertelperspectief zegt Marlies: “Ik hou er van al het vertelperspectief wisselt tussen verschillende personages. Dat maakt dat je het verhaal vanuit verschillende personages meemaakt wat de spanning ten goede komt en waardoor het nooit een saai verhaal wordt.

* Stephanie Haenen vindt personage Sofia het meest bepalend voor verloop van het verhaal. “Ze wordt weduwe en verliest haar man met wie ze een liefdevolle relatie heeft. Ondanks haar verlies maakt ze toch keuzes soms foute keuzes maar dat maken haar juist zo menselijk. Ze handelt ook vanuit respect naar de andere personen en wil altijd goed doen.

* Met personage Susanna heeft Snowflockie het minst: “In heb begin komt ze nogal vlak over, enkel als de vrouw van. Er staat wel ergens in het verhaal dat ze een baantje heeft, maar dat komt nergens meer terug. Ook lijkt het of ze zelf weinig beslissingen neemt, maar dat de mannen om haar heen alles besluiten (en soms haar grote zus).”

* Over de grote schurk Bondini zegt Kees van Duyn: “Tja, wat moet je van zo'n man denken en vinden... niet zo heel veel goeds, want hij heeft niet veel goeds in zin. Dat blijkt wel uit de opdrachten die hij geeft, hij wekt de indruk niet om een leven meer of minder te geven...”

* Karin Marcellina denkt dat ze met Pascal wel interessante gesprekken kan voeren. “Pascal intrigeert mij want in het begin van het verhaal komt hij over als een persoon die alleen is geïnteresseerd in geld. Aan het eind van het verhaal komt iemand tevoorschijn die de mensen in zijn directe omgeving wil beschermen en dat op een originele wijze doet.

* “Ik vond het erg interessant dat Jezus het aan de stok had met de Schriftgeleerden. Immers, je zou denken dat zij alles wat Jezus zegt en predikt zouden volgen. Het intrigeert me dat blijkbaar een deel van de kopiisten van de Bijbel het niet eens waren met wat Jezus zelf verkondigde”, zegt Odysseus over de codex in het boek.

* Sylvia ten Hove noemt iets anders opvallends uit de codex. “De ontmoeting tussen Jezus en Mariamme, terwijl Mariamme klachten had die op epilepsie lijken (was mijn gevoel) en haar vader haar naar Jezus brengt die haar vervolgens geneest. Het valt me hier op dat Jezus al over haar wijsheid praat: Uw geloof zal u redden en uw dochter zal haar opgesloten wijsheid naar buiten uit laten stromen.”

* Het beeld van Maria Magdalena is na het lezen van het boek voor Vrmm niet gewijzigd. “Uit de codex komt een beeld omhoog van redelijk zelfstandige en wijze vrouw. Zij legt de woorden van Jezus uit. Het is geen beeld van een zondares of prostituée. Dat had ik al uit andere boeken opgemaakt.

* Carin zou Maria Magdalena als volgt aan iemand omschrijven die nog nooit van haar gehoord heeft: “Maria Magdalena is een vrouw die bij Jezus hoort. Samen hebben ze een zoon. Zij is door Jezus genezen van waarschijnlijk epilepsie. Jezus had bijzondere gaven waarmee hij mensen kon helpen en beter maken. Dit heeft hun leven er niet gemakkelijker op gemaakt, omdat belangrijke mensen zich hierdoor voelden aangevallen en bedreigt. Hierdoor gingen mensen kwaad over hen spreken waardoor Maria voor altijd werd bestempeld als hoer, zodat ze werd bekeken als foute vrouw.

* Over het samensmelten van de drie vrouwelijke personages zegt Lisette: “Veronica is de wetenschapper, die alles goed overdenkt. Sofia is impulsiever, ze is een doener. Susanna is afwachtender, meer meegaand. Hoewel ze verschillend zijn qua karakter hebben ze gemeen dat ze alle drie weduwe zijn, dat brengt ze ook bij elkaar. Vervolgens zijn de verschillende karakters dan complementair.

* Lieuwe ziet die samensmelting anders. “De drie vrouwen bij elkaar zie ik niet echt als een samensmelting, maar wel drie individuen die goed bij elkaar aansluiting vinden. … Wat Jeroen bedoelt met het samensmelten denk ik is dat ze in veel opzichten op elkaar leken, hoewel ik het meer zie als drie vriendinnen.”

* Heyley over de spanning van het boek: “Ik vond het begin het boek wel spannend, in de zin van ‘waar gaat dit verhaal heen’, kennis maken met de personages. Toen ik het boek uit had, las ik hier op Hebban dat Jeroen schreef, dat hij en Jacob meer de nadruk willen leggen op het geheim wat onthuld moet worden en dat daarin voor hun de spanning moet zitten. Ja dat klopt dan wel. Zo zie ik het boek ook.”

* De ontknoping viel Sander wel wat tegen. “Het moment dat de afspraak werd gemaakt en de groep zich opmaakte om naar een evenement te gaan was al wel duidelijk dat er daar iets ging gebeuren. … De ontknoping was dus niet indrukwekkend en het geheel ook niet zoals ik van Jeroen WIndmeijer gewend ben eigenlijk.”

* adinda97 is het daar wel mee eens. “De ontknoping vond ik niet spannend. Ik denk dat het boek meer ging om het geheim van de codex dan de daadwerkelijke dader. Tevens denk ik dat de ontknoping wat uitgebreider had gemogen.

* Voor een tekst voor een promotiefilm draait Leon zijn hand niet om. “Italië, Venetië! Een codex wordt ontdekt en verdwijnt uit de bibliotheek. Een codex 20 eeuwen oud, geschreven door de broer van Jezus. Wie de codex, leest sterft. Het Vaticaan wil de openbaarmaking verhinderen! Omzwervingen door 4 landen. Naar een boek van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg. Met in de hoofdrol…”

* Thema’s genoeg in het boek. Tineke Fraij zegt hierover: “Voor mij was het geheim het hoofdthema. Sommigen wilden koste wat kost de inhoud van de codex geheim houden, anderen wilden het geheim opheffen door de inhoud van de codex te vertalen en te publiceren. Andere thema’s waren macht, winstbejag, vertrouwen en wantrouwen, vriendschap, doorzettingsvermogen en natuurlijk Maria Magdalena.

* Over motieven in het boek weet Linda82 het volgende te zeggen. “De motieven die ik zie zijn geld (de codex te verkopen om uit de schulden te komen), geloof (alles doen om te voorkomen dat de codex wordt ontcijferd en naar buiten wordt gebracht) en geheimhouding wat wel nauw samenhangt met het geloof.

Bovenstaande is natuurlijk slechts een greep. Er zijn zoveel mooie dingen gezegd tijdens de discussie over De Magdalenacodex. De deelnemers waren het niet altijd met elkaar eens, maar iedereen was respectvol en liet elkaar in zijn/haar waarde. Het mooiste is dat we soms weer met andere ogen naar het boek, of details daarvan keken.

Conclusie

Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg hebben met De Magdalenacodex misschien niet het allerspannendste boek geschreven, maar zeker wel een boek waarin fictie en feiten de fantasie en het denken van de deelnemers geprikkeld hebben. Het was een enthousiaste groep mensen met veel interactie onderling. Een groep die een pluim verdient, want ook alle recensies waren op tijd binnen. De conclusie:

De leesclub van De Magdalenacodex sluiten we af met een gemiddelde van 3,6 sterren.

Ik bedank nogmaals de auteurs en de deelnemers voor hun geweldige inbreng.

Ik hoop jullie snel weer ergens op Hebban te ontmoeten.
Lieve groet, Gea



Reacties op: Eindverslag: Fictie en feiten prikkelen fantasie en denken

Meer informatie