Eindoordeel – Mooi debuut over een ontroerend familieverhaal
OVER DE MAN DIE ALLES ACHTERLIET
Met ‘De man die alles achterliet’ heeft auteur Tanya Commandeur het gefictionaliseerde verhaal van haar betovergrootvader, David Buijser, geschreven. David is elf jaar als zijn flamboyante vader Johannes zijn gezin in de steek laat en besluit zijn geluk in Amerika te zoeken. David weet niet beter dan dat zijn vader nooit meer iets van zich heeft laten horen, totdat hij een koffer vol brieven vindt die het tegendeel bewijzen. Daarop besluit David zijn vader in Amerika op te zoeken en te proberen om hem weer in Nederland te herenigen met zijn gezin. Bij zijn aankomst in Amerika stapt hij in een compleet nieuwe wereld met wolkenkrabbers, razendsnelle liften en een ondergrondse trein onder de Hudson. Zal David slagen in zijn missie of beschikt het lot anders?
DE LEESCLUB
De leesclub bestaat uit 20 enthousiaste lezers waarvan er maar liefst vijf meedoen met een eigen exemplaar. Voor een aantal lezers is het de eerste kennismaking met een non-fictie boek en dat het merendeel dit goed bevallen is blijkt wel uit het feit dat ze van plan zijn zeker vaker non-fictie te lezen.
Als eerste buigt de leesclub zich over de cover: mooi, stijlvol, duidelijk, passend bij het verhaal en passend in de historische reeks van Ambo Anthos. De uitstraling van de cover was bijvoorbeeld voor LouiseJ reden om zich in te schrijven voor de leesclub in tegenstelling tot Ria vanB en Evelien Walravens. De cover weerhield hen er juist van om het boek al eerder ter hand te nemen.
De verwachtingen zijn hooggespannen. Er wordt gerekend om een mooie historische familieroman die een tijdsbeeld geeft van de ‘roaring twenties’ uit de vorige eeuw. Deze verwachting wordt niet voor iedereen waargemaakt. Terwijl de ene lezer bijna lyrisch is en de personages goed uitgewerkt vindt, is de andere lezer licht teleurgesteld omdat belangrijke historische gebeurtenissen maar een klein plaatsje in het verhaal krijgen. Toch overheerst de positieve waardering voor het boek. De foto’s die in het boek zijn opgenomen geven de personages ook letterlijk een gezicht, waardoor het verhaal nog meer gaat leven.
Ook over de schrijfstijl zijn niet alle lezers het met elkaar eens. De waardering loopt uiteen van uitstekend, vlot en beeldend geschreven met levensechte dialogen, authentiek zonder ingewikkelde metaforen tot te gehaast waardoor het verhaal niet helemaal uit de verf komt.
Tanya heeft gekozen voor een chronologische volgorde verteld met een duidelijk begin, midden en eind, zonder flashbacks en/of flashforwards en zonder verrassende plotwendingen. Deze structuur werd bijna unaniem ervaren als zeer plezierig. Voor Eline zorgde met name het ontbreken van de plotwendingen ervoor dat ze het boek eindeloos lang vond duren en ze er bijna niet doorheen kwam.
Tanya Commandeur heeft meegewerkt aan de leesclub en beantwoordde vragen die de lezers naar aanleiding van het boek hebben. En daar werd door de leden van de leesclub veelvuldig gebruik van gemaakt. Vragen over haar research, haar creatieve schrijfproces, over hoe ze omgaat met kritiek en nog veel meer passeerden de revue en werden snel en enthousiast door Tanya beantwoord.
EINDOORDEEL en WAARDERING
Het boek wordt overwegend positief beoordeeld, maar toch lopen de waarderingen uiteen van 2 tot 5 sterren.
Elinebeoordeelt het boek met 2 sterren: “Mede omdat ik het “echt moeilijk/oninteressant vond om doorheen te komen. Daarom snap ik het ook niet dat meerdere mensen dit zo boek makkelijk vinden lezen en het binnen enkele dagen uithadden. Vond het wel mooi dat David zich afzetten van zijn vader en zich persoonlijk ontwikkelde, mede met behulp van Lena”.
Mushy geeft 3 sterren: “Het verhaal is boeiend geschreven maar toch mis ik wel wat diepgang. Ik had het interessant gevonden als er ook vanuit het perspectief van Lena en Johannes was geschreven Verder vind ik het jammer dat er in het laatste gedeelte van het boek zulke grote sprongen worden gemaakt. Ook al hebben de personen echt geleefd, romantiseren kan geen kwaad”.
De meeste deelnemers beoordelen het boek met 4 sterren, zoals HebbanJohan: De schrijfstijl van Tanya Commandeur spreekt mij best aan. Ze heeft alleszins een vlotte pen, de dialogen zijn levensecht en passen bij het tijdvak waarin het verhaal zich ontrolt (begin twintigste eeuw) en ook de meeste beelden vind ik sprekend. De openingszin “De dag waarop de waarheid als een dode vis zou komen bovendrijven begon als de duizend dagen ervoor” is hiervan een meer dan geslaagd voorbeeld”.
Tenslotte worden er ook nog 5 sterren uitgedeeld. Bijvoorbeeld door Marian: “Heel veel respect ook voor hoe Tanya Commandeur dit tijdsbeeld weet te scheppen en de lezer emotioneel betrokken houdt. Er komt zoveel bij kijken om zo'n historische roman te schrijven: research doen, boeiende personages creëren, een soepele stijl gebruiken en een heldere spanningsboog opbouwen. Mijn complimenten voor hoe zij dit heeft gedaan. Dit boek heeft een mooi plaatsje in mijn boekenkast, het is me nu al dierbaar”.
Het eindoordeel van de leesclub komt gemiddeld uit op een mooie 4****.
In de onder dit artikel geplaatste reacties hebben de lezers een kenmerkende quote uit hun recensie van ‘De man die alles achterliet’ geplaatst en het aantal sterren dat zij het boek gaven.