Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel De Meid: Neeltjes strijd voor de rechten van de vrouw

op 14 april 2018 door

Voor de leesclub van De meid, werden vijftien lezers geselecteerd die het boek toegestuurd kregen en mochten gaan lezen.

Een verhaal over een net Zeeuws meisje dat in ‘een dienstje’ ging werken. Eerst in Goes, later in Amsterdam en Den Haag. Ze ontdekte dat de meisjes werden uitgebuit en dat er op ze werd neergekeken. De meisjes die ‘in problemen’ kwamen (vaak nadat ze goedgelovig waren geweest) kwamen vervolgens werkelijk in de problemen omdat ze werden uitgespuugd door de maatschappij. Neeltje wil er wat aan doen, maar waar moet ze beginnen?

Korte samenvatting

De Zeeuwse Neeltje Lokerse deed begin 20ste eeuw iets revolutionairs: ze nam als dienstbode wraak op haar werkgever, de vader van haar bastaardkind. Midden op het Binnenhof schoot ze de man neer, met als doel aandacht te vragen voor het onrecht dat vrouwelijke dienstboden dagelijks overkwam. Neeltje werd een publieke heldin en werd zelfs vrijgesproken. Door haar toedoen werd de wet Loeff – waarin onderzoek naar vaderschap en alimentatie geregeld is – enkele jaren later gerealiseerd. Marlies Allewijn schreef een biografische roman over het aangrijpende leven van deze intrigerende, stoere vrouw.

De leesclub

De titel en de cover

Op de Cover zien we een jonge vrouw van de achterkant met een knot in het haar. Het is bruin/wit en de naam van het boek De meid staat in grote letters over de breedte van het boek, met een ondertitel en de naam van de schrijfster in een kleiner lettertype. Op de achtergrond zien we tekst, van een krantenbericht.
De eerste leesclubvraag betreft de meningen over de cover en de titel, zijn we het met elkaar eens? Niet helemaal zo blijkt, met name het gemis van de klederdracht valt op.

Xandra:
De titel van het boek vind ik passend, de foto op de cover iets minder. Neeltje is een heel strijdbare vrouw, dat zie ik in de foto niet terug. En omdat er in het boek regelmatig over haar kledingdracht wordt gesproken, had ik dat ook wel terug willen zien
Marijke:
Prachtige cover, niet alleen de foto, maar ook de tekst achter de foto. Deze vat het hele boek in flarden samen.
Ellen:
De titel past prima bij dit boek. Het omslag zelf vind ik minder. Die knot past niet bij het boek. Daar hoort inderdaad een Zeeuwse muts op. Juist omdat Neeltje de streekdracht aan heeft. 

Thema’s en opvallende gebeurtenissen

Het verhaal van Neeltje Lokerse speelt begin 20e eeuw, waar nog hele andere normen en waarden golden. Wat er gebeurd is kenmerkend voor die tijd, de wijze waarop mannen met vrouwen omgingen en de verschillen tussen arm en rijk. Daaruit vloeien ook bepaalde thema’s voort. Welke konden we ontdekken?

Machtsmisbruik, rechtvaardigheid, strijdlust, uitbuiting, ongewenste zwangerschap, vrouwenrechten, standsverschil, armoede, eenzaamheid, wraak, liefde, vriendschap, onrecht.

Drie gebeurtenissen sprongen er wel bovenuit: De liefde van de moeder van Neeltje, en het machtsmisbruik van de mannen en het neerschieten van Neeltje haar werkgever

Ann S:
Persoonlijk vind ik het opvallendste moment, dat de moeder van Neeltje haar altijd steunt.
Samm:
Voor mij is dat echt de machtsmisbruik. Hoe die mannen met de vrouwen om gaan, vooral armere vrouwen.
Valerie:
Vooral Neeltje die eindelijk eens het heft in haar handen neemt en het opneemt voor de minder bedeelde vrouwen. Wanneer ze haar werkgever neerschiet. Daar heb ik toch gedurende heel het boek op 'gewacht'.

Schrijfstijl en opbouw van het verhaal

Het verhaal van Neeltje wordt verteld in chronologische volgorde, aangevuld met brieven en een enkel krantenbericht. Deze opbouw wordt ervaren als heerlijk en prettig, tot interessant, langzaam en langdradig. Met name het feit dat de schietpartij pas laat in het boek aan bod komt wordt een aantal keer genoemd.

Eline:
Ik vond het verhaal eigenlijk vrij langdradig.Net zoals een aantal van mijn medelezers had ik verwacht dat het grote moment veel eerder zou komen. Maar van die andere kant is de opbouw naar het moment toe ook interessant. Het verklaart heel goed hoe Neeltje tot dat moment heeft kunnen komen.
Lttlered:
De opbouw vond ik erg goed. Het las lekker vlot door. 
Rietje:
Ik vond de opbouw goed maar het verhaal was bij momenten langdradig.

Over de schrijfstijl zijn we meer eensgezind: vlot, prettig, fijn en heerlijk, hoewel ook hier het woord langdradig soms weer valt. De keuze om het verhaal af te wisselen met de brieven wordt door de meeste lezers wel gewaardeerd.

Laura:
Fijne schrijfstijl. Geen lange zinnen of hoofdstukken, duidelijk overzicht in de thema's. Prettig boek om te lezen. En ik vond de brieven ook erg leuk om te lezen. Zo lees je toch veel over hun gedachten en weer de keuzes die ze daarom maken.
Monica
Het boek leest vlot weg, fijn geschreven in de "ik" vorm. De brieven tussendoor waren fijn en gaven het verhaal duidelijkheid.
Ellen:
De schrijfstijl van Marlies is makkelijk en vlot. De brieven met Yerseke vind ik niet zoveel toevoegen aan het verhaal en ook de artikelen van Neeltje in de kranten niet. 

Neeltje

Marlies Allewijn heeft veel onderzoek gedaan en heeft geprobeerd om Neeltje zo reëel mogelijk neer te zetten. Wat is de mening van de lezers over Neeltje na het lezen van haar verhaal?

Bianca:
Ik vind dat Neeltje een enorme ontwikkeling heeft laten zien. Ze is van een vrij timide meisje met een sterk rechtvaardigheidsgevoel uitgegroeid tot een strijdlustige mondige vrouw. Ik heb bewondering voor haar dat zij begin twintigste eeuw in haar positie deed wat ze deed.
Renate:
Neeltje is een vrouw die ondanks alles toch blijft geloven in haar idealen. Ik vind haar een krachtige vrouw, moedig maar ook naïef ondanks alle 'slechte voorbeelden' gebeurt het haar ook (ze raakt ook zwanger).
Amarins:
Neeltje is een prachtige vrouw. Gaande het verhaal groeit ze uit tot zo,n krachtige vrouw. Heel bijzonder om te lezen hoe dat proces gaat! En hoe ze ook volhield....... zo bijzonder. 

Verwachtingen

Van te voren hebben de lezers een bepaalde verwachting van een boek, voor de leesclublezers van de Meid is dat niet anders. Zijn de verwachtingen uitgekomen of totaal niet. En heeft het boek ze kunnen raken?
Verwachtingen als: een waargebeurd verhaal in een historische context (Marijke), nieuwsgierigheid naar een stukje geschiedenis (Amarins) kwamen uit, verwachtingen als Meer lezen over de dagelijkse taken en het leven van een meid (Ann S) en meer spanning ivm de schietpartij (Eline) werden niet helemaal ingelost.

Xandra:
Verwachtingen is een groot woord, ik wilde graag lezen over het leven van Neeltje en dat is zeker gelukt. 
Monica:
Ik verwachtte een verhaal uit de historie van Nederland en dat was het. Mijn doel met historische romans is er iets van te leren. En dat is gelukt. Ik weet nu van Neeltje, van de wet Loeff en hoe het leven er toen aan toe ging

Dan is er nog de vraag of het boek de lezer heeft weten te raken. Een roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal leent zich daar uitstekend voor.

Eline:
Raken is een groot woord. Ik heb het verhaal van Neeltje met grote interesse gelezen en ik vond het fantastisch om te lezen dat ze zo strijdlustig was en dat ze het toch blijkbaar mooi voor elkaar heeft gekregen dat er iets veranderd is, maar het heeft mij niet echt geraakt.
Renate:
Het heeft mij wel geraakt, het boek, in de in de zin van dat ik heel blij ben dat ik nu leef en niet toen, ik heb meer bewondering gekregen voor vrouwen als Neeltje, ik heb me geërgerd aan de vrouwen van hogere klasse dat ook, maar vond het vooral interessant.

Conclusie:

Een boek dat genoeg weet te boeien tot het einde, een boek dat inzicht geeft in het leven van dienstertjes in het begin van de 20e eeuw, een boek dat laat zien hoe scheef de verhoudingen waren tussen man en vrouw en tussen arm en rijk, een boek dat in een fijne stijl is geschreven en waarbij de leesclub tenslotte is afgesloten met een gemiddelde van 3.8, afgerond 4 sterren!

Met 4 x drie sterren, 9 x vier sterren en 2 x vijf sterren is de boek goed beoordeeld. Gemiddeld 4 sterren voor De Meid van Marlies Allewijn.

3 sterren:
AnnS:
Later laat Neeltje zich vangen in haar eigen valkuil, heel begrijpelijk, want iedereen wil liefde vinden..

4 sterren:
Renate:
Marlies Allewijn heeft met dit boek een verhaal geschreven over een vrouw, wat eigenlijk gewoon verteld moest worden, Een verhaal waar we van kunnen leren, maar ook dankbaar mogen zijn dat er vrouwen waren als Neeltje Lokerse die voor onze rechten opkwamen.

4 sterren:
Monica: “De Meid” leest heerlijk vlot en is zeker een boek dat op de “verplichte” leeslijst van het Voortgezet Onderwijs zou kunnen belanden.

5 sterren:
Samm:
Een prachtige historische roman het lezen waard!.

Hieronder staan de eindoordelen van de leesclublezers met een quote uit hun eigen recensie en de gegeven sterren.



Reacties op: Eindoordeel De Meid: Neeltjes strijd voor de rechten van de vrouw

Meer informatie

Gerelateerd