Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De ondergrondse leesclub van Annie Lyons

op 24 november 2023 door

Over het boek

De ondergrondse leesclub

Annie Lyons, vertaald door Nellie Keukelaar
Xander Uitgevers

Londen, 1938. Gertie Bingham heeft een boekhandel, maar denkt erover om met pensioen te gaan en naar zee te verhuizen. Maar dan haalt een vriend haar over om de vijftienjarige Joodse Hedy in huis te nemen, die nazi-Duitsland is ontvlucht. Hedy is koppig en eigenwijs en doet Gertie denken aan zichzelf op die leeftijd. Na een stroeve start vinden ze elkaar in hun gedeelde liefde voor lezen.

Als Londen keer op keer wordt gebombardeerd, besluiten Hedy en Gertie een ondergrondse leesclub te beginnen in de schuilkelders. Terwijl de oorlog doorraast krijgen ze grote verliezen te verwerken, en hebben de leden elkaar en de verhalen die ze lezen hard nodig.

Leesfragment

Annie Lyons beschrijft hoe boeken troost bieden en mensen met elkaar kunnen verbinden in onzekere tijden. Hieronder vind je alvast een sneak preview van de historische roman. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees hier een fragment

Achter het boek

'Ik heb altijd al een boek willen schrijven dat zich afspeelt in een boekwinkel,' schrijft Lyons op haar website. Na gestudeerd te hebben aan de universiteit werkte de auteur als boekverkoper in Londen, een baan die ze later verruilde voor een functie in de uitgeefwereld. Haar hele carrière werkt ze al met boeken, dus dat hoofdpersonage Gertie Bingham boekverkoper zou zijn in haar nieuwe roman, was al snel duidelijk voor Lyons.

De setting van het verhaal – Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog – vindt zijn oorsprong in de coronapandemie. Tijdens de lockdown in 2021 zag Lyons hoe mensen naar elkaar toe trokken en gemeenschappen vormden, een fenomeen dat ze vergeleek met mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in groepen troost bij elkaar zochten. 'Ik las veel over leesclubs die in die tijd ontstonden,' schrijft ze, 'en hoe de hoeveelheid lezers zich uitbreidde, waardoor de boekverkoop meer dan verdubbelde tussen 1938 en 1945.' Ze zag een trend: tijdens de pandemie steeg de boekverkoop ook, schrijft ze in een artikel, en dat zegt iets over de kracht van boeken in moeilijke tijden.

'Ze overleven pandemieën, boekenverboden en angst. Ze bieden troost, kennis en vreugde.'

Lyons dook meteen de geschiedenis in en ging op zoek naar bronnen uit die tijd. Ze stuitte op een verslag over het Kindertransport – Joodse kinderen die de nazi's ontvluchtten en naar Groot-Brittannië kwamen. 'Ik vond een verhaal over een jong meisje dat uiteindelijk heel dicht bij mijn woonplaats kwam wonen, nadat ze was opgevangen door een lokale vrouw.' Dat meisje vormde zich in haar fantasie al snel tot de Joodse Hedy, een eigenwijze vijftienjarige die uit Duitsland vlucht en bij Gertie intrekt.

'Het was de moed en vastberadenheid die me inspireerden Hedy's verhaal op te schrijven en me een wereld voor te stellen die zij en Gertie samen moeten navigeren.'

Lyons schreef eerder al zes romans, maar De ondergrondse leesclub is haar eerste historische roman én haar eerste boek dat naar het Nederlands is vertaald, verzorgd door Nellie Keukelaar. De auteur schreef de roman voor iedereen die wel eens na het openen van een nieuw boek helemaal is verdwenen in een andere wereld.

'Bovenal is dit een roman over boeken en verhalen en de kracht die ze hebben om ons te laten ontsnappen en troost te bieden tijdens de donkerste tijden.'



Reacties op: De ondergrondse leesclub van Annie Lyons

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annie Lyons

Annie Lyons

Annie Lyons heeft altijd met boeken gewerkt: eerst in een boekwinkel in Londen, ...