Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]
Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.
Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.
Leesclubvragen
Let op: De leesclubcoördinator kan afwijken van deze set vragen.
1.
Een titel en of een cover zijn vaak de eerste dingen die je van een boek meekrijgt. Je leest de titel en iets daarin trekt je aandacht. Je ziet een boek en iets op de cover spreekt je aan.
a. Wat vind jij van de cover van dit boek? Wat vind je goed aan het ontwerp en wat misschien wat minder?
b. Wat vind je van de titel? Was er iets in de titel dat direct je aandacht vroeg, waar je door werd aangetrokken?
c. Nu je het boek gelezen hebt; passen de cover en de titel bij het verhaal? Had jij ongeveer hetzelfde gekozen? Of vind je dat het anders had moeten zijn?
2
a. Wat vind je van de schrijfstijl van Annie Lyons? Denk hierbij ook aan woordgebruik en zinsopbouw.
b. Hoe zou je haar schrijfstijl het beste kunnen omschrijven?
c. Het hele boek is vanuit de derde persoonsvorm en vanuit Gertie geschreven. Hoe heb je dit ervaren? Heb je andere perspectieven gemist?
3.
Op het boek staat Roman, op Hebban staat Literatuur en in onze opmerkingen ben ik al een aantal keer Feelgood tegen gekomen. Maar waar vinden jullie waar het boek onder valt?
Probeer je antwoord uit te leggen aan de hand van definities en voorbeelden.
4.
Bovenaan ieder hoofdstuk staat een quote uit een beroemd boek.
a. Vond je de quotes mooi?
b. Vond je de quotes goed gevonden en/ of passend bij de hoofdstukken?
c. Waarom denk je dat Annie Lyons deze quotes heeft gebruikt?
d. Hoeveel van de genoemde boeken ken je? Heb je gelezen? En welke zou je aanraden aan je medeleesclubbers?
5.
De hoofdpersoon en verteller (in de derde persoon) van het verhaal is Gertie, maar er komen nog veel meer personages aan bod.
a. Wat vond je van Gertie als hoofdpersoon? Kon je je in haar inleven, kon je met haar meeleven? Vond je haar duidelijk neergezet?
b. Welk personage was jouw favoriet en waarom?
c. Er werd al vaak gesuggereerd dat een stuk van het verhaal vanuit het perspectief van Hedy fijn was geweest. Zijn er nog andere personages waar je graag meer over had willen weten en waarom?
6.
Charles vraagt Gertie voor de oorlog om een Joods kind uit Duitsland op te nemen. Het is duidelijk dat de Joden gevaar lopen en op deze manier kunnen ze in ieder geval een aantal kinderen helpen.
a. Gertie twijfelt erg en denkt dat ze dit helemaal niet zou kunnen. Kun jij je voorstellen hoe dat voor jou zou zijn? Stel je voor dat jij de vraag zou krijgen? Wat zou er door je hoofd gaan?
b. Al gauw blijkt het allemaal niet zo eenvoudig. Hedy maakt geen contact en heeft best veel commentaar. Denk je dat dit een reëel beeld van zo'n situatie geeft? Waarom wel/ niet?
c. Hedy past zich uiteindelijk prima aan en wordt zelfs gelukkig in Engeland, maar dat geldt lang niet voor alle kinderen die op deze manier ergens anders werden opgenomen. Denk je dat het goed was dat dit gebeurde of is het toch beter om kinderen bij hun ouders te laten ondanks de risico's?
7.
Annie Lyons heeft haar verhaal verdeeld in drie delen en 26 hoofdstukken. Boven sommige hoofdstukken staat nog een extra aanduiding, zoals een jaartal of de plaats waar dat stuk zich afspeelt.
a. Wat vind je van de indeling van het verhaal? Waarom zou ze de indeling in drie delen gemaakt hebben en niet bijvoorbeeld in jaartallen?
b. Het verhaal wordt chronologisch verteld, vind je dat een goede keuze? Waarom wel/niet?
c. Van welke elementen maakt de auteur gebruik om het verhaal spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief).
8.
Af en toe kwam er al wat langs, maar bij een boek over boeken en met bij ieder hoofdstuk een quote uit een beroemd boek, kan de vraag niet ontbreken:
a. Welke quotes uit het verhaal (dus niet die boven de hoofdstukken staan) spraken je aan en waarom? Ik vond bijvoorbeeld de volgende zin wel mooi:
"De geschiedenis verdeelde mensen graag in helden en schurken, maar Gertie wist uit eigen ervaring dat het leven minder zwart-wit was. Mensen werden, als kiezels in de zee, van de ene gebeurtenis naar de andere geslingerd. Het enige wat je kon doen, was reageren op de wereld om je heen. Vechten of vluchten, je dierbaren beschermen en proberen te overleven. Meer kon een mens niet doen." Ik vind dit mooi, omdat ik steeds probeer om meer open in het leven te staan en niet te snel te oordelen. Ik merk echter ook dat dat regelmatig mislukt en ik mezelf weer tot de orde moet roepen.
b. Welke passage(s) zijn je het meest bijgebleven en waarom?
9.
Als je beperkt wordt tot maximaal tien woorden, hoe zou je het boek dan beschrijven?
10.
a. Wat waren je verwachtingen voordat je het boek ging lezen?
b. Zijn deze verwachtingen uitgekomen? Waarom wel/ niet. Wat vond je jammer of juist verrassend leuk?
c. Tot slot: Er zijn heel veel boeken waarin boeken een belangrijke rol spelen; welke boeken over boeken zou jij willen aanraden? En waarom?
Volgende stap:
Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.