Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De oranjebloesem van Viola Ardone

op 11 augustus 2022 door

Over het boek

Het is 1960 en de vijftienjarige Oliva Denaro woont in een klein dorp op Sicilië. Ze leert graag moeilijke woorden, is goed in kikkers vangen en tekent stiekem filmsterren na uit tijdschriften. Toch is ze vaak jaloers op haar tweelingbroer Cosimino die veel meer mag dan zij, want zoals haar moeder haar steeds voorhoudt: 'Een meisje is als een kruik: wie haar breekt, moet haar houden.'

Als de verstikkende, stilzwijgende familietradities Oliva dwingen haar lot te accepteren, komt ze in opstand. Ze besluit niet te trouwen met de man die vastbesloten is haar de zijne te maken, en geeft daarmee een allesbepalende wending aan haar leven.

Leesfragment

Ben jij benieuwd naar de manier waarop Viola Ardone de vaak knellende onderlinge verhoudingen beschrijft in een traditionele Italiaanse gemeenschap, en wat er gebeurt als iemand daarvan af durft te wijken? Lees hieronder alvast een sneak preview van De oranjebloesem, vertaald door Astrid Molenberg.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Oliva Denaro is een anagram van Viola Ardone, de auteur van De oranjebloesem. Eerder schreef ze De kindertrein, haar debuut en internationale doorbraak. Het is geen toeval dat Ardone voor deze naam koos voor haar hoofdpersonage. Het had haar verhaal kunnen zijn, vertaald naar een ander tijdperk. 'Dat meisje ben ik,' vertelt ze in een interview met Maremosso Magazine.

'Het verhaal van Oliva Denaro is ook van mij: het verhaal van een vrouw is het verhaal van alle vrouwen.'

Ze laat Oliva aan het woord, maar door haar stem probeerde Ardone die van anderen te laten horen. Van haar familie, vrienden, echtgenotes uit het hele land. Door de roman heen spreekt het sterke besef van de systematische onderdrukking die vrouwen vandaag de dag – net zoals vroeger – nog steeds voelen. Ze jongleren tussen sociale druk en het verlangen naar vrijheid.

Oliva is echter geen voorvechter. De auteur schiep haar bewust als een meisje zoals vele anderen. 'Ze is geen rebel en dat had ze op dat moment en in die context niet kunnen zijn,' vertelt Ardone in een interview met Thriller Nord. Toch telt Oliva's 'nee' niet minder dan die van de vrouwen die aan de frontlinie hebben gevochten voor hun rechten.

Deze tweede roman is verbonden aan haar eerste boek. 'In 1945 (wanneer De kindertrein zich afspeelt) gaan vrouwen voor het eerst stemmen, komen ze uit onzichtbaarheid,' laat de auteur weten. 'Met deze roman wilde ik naar de jaren zeventig kijken om te zien waar ze zijn in hun reis, en ik vond Oliva.' Vanuit verhalend oogpunt zijn de romans verbonden door Maddalena Criscuolo. Lezers die haar kennen als de gids van de kinderen in De kindertrein zullen haar in De oranjebloesem opnieuw een belangrijke rol zien spelen.



Reacties op: De oranjebloesem van Viola Ardone

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Viola Ardone

Viola Ardone

Viola Ardone (1974) studeerde Literatuurwetenschap en werkte jarenlang in het ui...