Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 15 maart 2018 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

1. Verwachtingen 

Wat zijn op voorhand je verwachtingen van dit boek?

2. Schrijfstijl

A. Noem drie kenmerken die volgens jou de schrijfstijl en/of het taalgebruik van Rachel Joyce het meest typeren.

B. - Voor diegenen die voor het eerste iets van deze auteur hebben gelezen: is haar schrijfstijl je goed bevallen of vond je het minder?

- Voor diegenen die al vaker een boek van deze auteur lazen: komt de schrijfstijl overeen met haar andere boeken of heeft deze zich ontwikkeld?

3. Personages

A. Wat vond je van de manier waarop de personages in dit boek vorm krijgen? Zag je hen goed voor je, kon je jezelf in hen inleven?

B. Meestal wordt er in leesclubs gevraagd naar de hoofdpersonen in een boek, maar bij dit boek valt de rijke schakering aan bijkarakters (iedereen behalve Frank en Ilse) op. Daarom voor deze keer: heb je een favoriet bijpersonages en zo ja waarom viel die persoon je speciaal op?

4. 1988

- Voor diegenen die 1988 bewust mee hebben gemaakt: vond je het tijdsbeeld dat wordt geschetst herkenbaar?

- Voor diegenen die 1988 niet uit eigen beleving kennen: kwam het tijdsbeeld overeen met het beeld dat je al had van eind jaren ‘80 of heeft het dat (gedeeltelijk) veranderd?

5. Sociale achtergronden

Hoewel het verhaal in veel opzichten luchtig en humorvol is, is er ook veel aandacht voor zaken als armoede, verval en gefnuikte toekomstdromen. Hoe vond je dat gedaan?

6. Kant D

Bij het vierde deel in het boek, kant D, verandert er nogal wat: het verhaal verplaatst zich naar 2009 en we lezen opeens het gezichtspunt van Ilse in plaats van dat van Frank. Wat vond je daarvan? Heb je dat als storend ervaren, als niet handig maar noodzakelijk, is het je nauwelijks opgevallen of vond je het juist iets toevoegen? Licht je antwoord toe.

7. Verhaal 

Wat vond je in het algemeen van het verhaal en de ontknoping?

8. Playlist (deze vraag zal bij de playlist worden geplaatst)

A. Hoe heb je het ervaren om een boek te lezen samen met een bijbehorende playlist?

B. Hoe vond je de specifieke tracks en muziek in het boek verwerkt?

C. Heb je nieuwe muziek ontdekt door de playlist en de informatie uit het boek? Of ben je anders aan gaan kijken tegen muziek die je la kende?

9. De platenzaak

A. Denk je dat je ooit naar binnen zou stappen in een platenzaak als die van Frank?

B. Wat vind je van zijn manier van muziek indelen: inzichtelijk en interessant of wanordelijk en niet aan jou besteed?

10. Eindconclusie

A. Zijn de verwachtingen die je op voorhand van De platenzaak had uitgekomen? En zo niet, viel het boek je dan tegen of was je juist positief verrast?

B. Wil je na dit boek meer boeken van Rachel Joyce lezen?

NB: Zoals je ziet hebben de vragen ieder een eigen onderwerp. Ik ben daar nader op in gegaan, maar als je nog iets extra wilt zeggen over het betreffende onderwerp ben je uiteraard van harte welkom!


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd