Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 27 september 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Vraag 1: Eerste indruk en verwachtingen

1.A  Wat zijn jouw verwachtingen van De prijs van een kind? Wat maakte dat je dit boek wilt gaan lezen? 

1.B  Als je het boek in handen hebt, wat is je eerste indruk? Voelt het prettig aan, is de indeling en het lettertype plezierig, of valt je iets anders op? Over de cover en de titel gaan we het later nog hebben; het gaat nu alleen om een eerste indruk.

Vraag 2 De cover en de titel

2 a. In vraag 1 hebben we het al gehad over hoe het boek eruit ziet. Nu is de vraag: Wat vind je van de cover en past deze bij het verhaal? 

2 b. Wat vind je van de titel van het boek? Past deze bij het verhaal?

2 c. De oorspronkelijke titel is Sold on a monday en de oorspronkelijke cover is anders. Waar gaat jouw voorkeur naar uit en waarom?

2 d. Geeft de flaptekst het verhaal goed weer? Leg uit.

1c85cc575b1e4354176de47141385ce3.png

Vraag 3: Motto en extra info

Voorafgaand aan het verhaal is er een opdracht vermeld:

"Voor de kinderen op de foto"

Met op de volgende pagina een motto:

‘Duizend woorden maken veel minder indruk dan één daad’ - Hendrik Ibsen

3 a. Kan je begrijpen waarom de schrijfster voor deze teksten heeft gekozen? En zie je, nu je het verhaal uit hebt, een link tussen deze citaten en het verhaal?

3 b. Wat vind je in het algemeen van een dergelijk motto in een boek? Lees je ze altijd? Neem je het voor kennisgeving aan of zet het je direct aan het denken? 

Achterin het boek is een ‘noot van de auteur’ te vinden.

3 c. Is deze ‘noot’ van belang voor het boek? Leg uit waarom.

Vraag 4: Personages 

In De prijs van een kind zijn er een paar hoofdpersonages. Ellis Reed en Lily Palmer zijn de leidende personages, met daarbij veel personages in grote of kleinere bijrollen.

4 a Wat vind je van de uitwerking van de hoofdpersonages? Denk hierbij in hoeverre ze ontwikkelingen doormaken, emoties weten op te roepen en of ze tot leven kwamen tijdens het lezen.

4 b Welke van de overige personages in het boek spraken jou het meeste aan, en welke het minste? En waarom?

4 c Is er nog een personage die geen grote rol had, maar toch indruk op je heeft gemaakt. Dat kan positief of negatief zijn geweest. Leg uit waarom.

Vraag 5: Normen, waarden en dilemma’s

In de vraag 1 kwam bij Vivian een verwachting naar voren:
Ook denk ik dat het een boek is waardoor je gaat na denken over je eigen normen en waarden. Zou je anders gaan denken als je in zo’n situatie zou komen?
Waar Karen op reageerde:
Mee eens Vivian, dat vind ik ook bij dit type verhalen. Wij hebben altijd makkelijk oordelen, maar hoe is het om door de ogen van deze mensen te kijken. Snappen we dan beter waarom keuzes worden gemaakt.”
en Desiree de vraag stelde:
Goede vraag Vivian, welke keuze je zou maken als jezelf in z'n situatie terecht komt.”

Nu het boek uit is kunnen we er ons over buigen.

5a. Het je je tijdens het lezen kunnen verplaatsen in het leven van Geraldine DIllard? Snap je haar keuzes? Wat zou jij doen in haar situatie?

Maar het feit dat Geraldine haar kinderen verkoopt is niet het enige dilemma in het boek. Ellis Reed manipuleert een foto en laat zich verleiden door de maffia en Lily Palmer liegt over haar zoontje om zo een baan en een woonplek in bij een hospita te kunnen krijgen.

5b. Heb je je tijdens het lezen kunnen verplaatsen in Ellis en Lily en kan je hun keuzes begrijpen? En wat zou jij doen als je in hun schoenen stond.

5c. Ben je gaan nadenken over je eigen normen en waarden tijdens het lezen van het boek?

In de 'noot van de auteur zegt McMorris: "Maar waarom zou je in ruil daarvoor geld vragen? [..] 'Omdat ze wilden eten'. Er school zoveel logica in haar toon en terecht daagde ze mijn aannames uit. Ik beoordeelde het gezin door de lens van de moderne tijd en legde hen langs mijn eigen meetlat. Ineens bedacht ik talloze scenario's die heel aannemelijk waren."

5d. Was deze zin in de noot van de auteur opgevallen?
Deze toevoeging zorgde bij mij voor een 'oja'-gevoel. Ik vergeet nog weleens om dingen in perspectief van de tijd te zien en te snel te oordelen. Hoe is dat bij jullie? 

Vraag 6: Opbouw en spanning

Het boek begint met een proloog en is daarna opgebouwd in drie delen, met tot slot een noot van de auteur.

6 a Wat vind je van deze indeling?

6 b Elk van de drie delen is voorzien van een quote. Kan je een connectie vinden met het verhaal dat erop volgt? Leg uit.

6 c In het leesclub café kwam al naar voren dat het lastig is om in het boek te komen. Hoe is dat bij jou gegaan? Heb je een verklaring? Werd het anders naarmate je verder in het boek las?

6 d Het verhaal krijgt naar het einde toe steeds meer spanning. Hoe heb jij dat ervaren? Vond je het realistisch wat er allemaal gebeurde?

6 e. Wat vind je van het einde van het verhaal?

Vraag 7: Schrijfwijze en mooie zinnen/scènes

7 a. Wat vind jij van de schrijfwijze van Kristina McMorris? 

7 b. Zijn je bepaalde scènes bijgebleven. Dat kan zijn omdat die je raakte, of omdat het op een andere wijze bijzonder was? 

7 c. Heb je mooie zinnen gemarkeerd die je wilt delen?

Vraag 8: Setting historische roman en Fake news

De prijs van een kind is een historische roman die speelt in Amerika tijdens de crisisjaren (1931).

8 a. Hoe heeft McMorris deze setting uitgewerkt, wat viel op en kon je je er een goede voorstelling van maken? 

8 b. McMorris verwerkt diverse thema’s in het boek. Noem er twee die er voor jou uitsprongen en leg uit waarom.

8 c. Heb je nog iets kunnen leren van de geschiedenis in het boek, was er iets wat je niet wist? Of heb je nog dingen opgezocht op google? Zo ja wat?

Het boek is gebaseerd op een foto van een moeder op een veranda, vier kinderen die bijeen zitten en een bord met “kinderen te koop’. In de ‘noot van de auteur’ vertelt McMorris dat ze de een oude krantenfoto ontdekte die haar bleef bezighouden, met als gevolg deze roman. Als ze later een vervolgartikel leest, wordt de moeder ervan beschuldigd de foto in scène te hebben gezet voor geld.
Dat is wat Ellis Reed ook doet. Ook al was de oorspronkelijke foto echt, door het manipuleren van de tweede foto ontstaat er ‘fake news’, met alle gevolgen vandien.

8 d.  Kan je een vergelijking maken met het fake news in onze hedendaagse maatschappij?

Vraag 9: Het boek in tien woorden

9 b. Als jij dit boek zou moeten omschrijven, hoe zou dat dan zijn (maximaal 10 woorden).

Vraag 10: Verwachtingen en vragen

10 a. Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over dit boek. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Leg uit.

10 b. We hebben inmiddels veel besproken over het boek. Mis je nog een vraag, of wil je nog iets anders weten van je leesclubgenoten, dan mag je hier je vraag stellen. 


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kristina McMorris

Kristina McMorris

Bestsellerauteur Kristina McMorris (1974) begon haar carrière onder andere als t...